ΥΔΩΡ 2.0: Ολοκληρώθηκαν 5 διαγωνισμοί για αρδευτικά έργα προϋπολογισμού ύψους 691 εκατ. ευρώ – Τι είπε ο Τσιάρας για την αγροτική παραγωγή

Κώστας Τσιάρας

Η  συνολική αρδευόμενη έκταση σε τέσσερις Περιφέρειες της χώρας θα ανέλθει σε 286.300 στρέμματα μετά την υλοποίηση 5 διαγωνισμών σε 6 αρδευτικά έργα του «ΥΔΩΡ 2.0» που θα πραγματοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν εντός του 4ου τριμήνου του 2024 και η οριστικοποίηση των συμβάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, υλοποιούνται όλες οι σχετικές δράσεις ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων εντός του β’ τριμήνου 2025. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 691.872.064 ευρώ.

Η πορεία των έργων

Σύμφωνα με τα στοιχεία απολογισμού τα έργα έχουν ως εξής:

1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ (ΤΟΕΒ) ΤΑΥΡΩΠΟΥ.

2. ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΗΝΑΓΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ

3. ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΕΙΑΣ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ-ΟΡΦΑΝΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

4. ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΧΟΧΛΑΚΙΩΝ Δ.Δ. ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, Δ. ΙΤΑΝΟΥ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ-ΦΡΑΓΜΑ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

5. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΝΕΣΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη

Παράλληλα, για όλα τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη:

Η συνολική χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση του κατασκευαστικού έργου, τις δαπάνες απαλλοτριώσεων, της επίβλεψης των εφοριών αρχαιολογίας και τις απαραίτητες εργασίες των οργανισμών κοινής ωφέλειας ανέρχεται σε 178.000.000 Ευρώ.

Τι γίνεται με το έργο για το Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου

Σχετικά με το έργο «AΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ» που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, μετά την ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου λόγω μη υποβολής προσφορών, σχεδιάζεται η επαναπροκήρυξή του με διαδικασία ΣΔΙΤ με αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού, χωρίς μεταβολή αντικειμένου του έργου και χωρίς την χρηματοδοτική συμβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το συνοδό έργο της κατασκευής του φράγματος Αλμωπαίου προϋπολογισμού 74.983.000 ευρώ έχει ενταχθεί στη Δράση 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 -2022 και η προκήρυξη του διαγωνισμού προγραμματίζεται εντός του 1ου τριμήνου 2025.

Οι δηλώσεις Τσιάρα και Παπαγιαννίδη

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας τόνισε πως «με την υλοποίηση των έξι αρδευτικών έργων του ΥΔΩΡ 2.0 μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 691.872.064 ευρώ, διαμορφώνουμε μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική γεωργία. Τα έργα αυτά, που αφορούν τις περιοχές της Λάρισας, Καρδίτσας, Σητείας, Ιεράπετρας, Ξάνθης και Μεσσηνίας, θα εξασφαλίσουν την άριστη λειτουργία και συντήρηση των αρδευτικών υποδομών για τα επόμενα 25 χρόνια, Με τα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, υλοποιούμε μια στοχευμένη και συνολική πολιτική που αλλάζει τον αρδευτικό χάρτη της χώρας. Ενισχύουμε την αγροτική παραγωγή, μειώνουμε το κόστος για τους καλλιεργητές μας και στηρίζουμε ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα «τα έργα αυτά δεν είναι μεμονωμένες παρεμβάσεις. Εντάσσονται σε ένα συλλογικό σχέδιο που έχει ως βασικό στόχο να αυξήσει τα αρδευόμενα καλλιεργήσιμα στρέμματα και να θωρακίσει την παραγωγή απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις» προσθέτοντας ότι «η πολιτική μας για τον πρωτογενή τομέα είναι ξεκάθαρη: επενδύουμε σε έργα που στηρίζουν τους αγρότες μας, μειώνουν το κόστος τους και ενδυναμώνουν την ελληνική παραγωγή. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με συνέπεια για το μέλλον του πρωτογενή μας τομέα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έξι έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 που θα ξεκινήσουν στην Λάρισα και την Καρδίτσα, τη Σητεία και την Ιεράπετρα, την Ξάνθη, την Μεσσηνία σε βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των ωφελούμενων αγροτών εξασφαλίζεται η ταμίευση του σημαντικού και σε έλλειψη πόρου που λέγεται αρδευτικό νερό και η άριστη λειτουργία και συντήρηση των αρδευτικών έργων».

Και συμπλήρωσε «πλέον είμαστε στην τελική ευθεία της μακράς και συντεταγμένης πορείας που ξεκίνησε το 2019 με την αλλαγή της κυβέρνησης και παρουσιάσθηκε ως ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΔΩΡ 2.0 ενώπιον του Πρωθυπουργού στις 8 Νοεμβρίου 2021. Μπροστά μας υπάρχουν πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των αγροτών και να παραδώσουμε σύγχρονα και ανθεκτικά δημόσια έργα στην κοινωνία».

 

Exit mobile version