Χαρακόπουλος: Τοπίο στην ομίχλη οι εξαγωγές στη Ρωσία

«Μακάρι να μην υπάρχει ειλημμένη συμφωνία για προνομιακή μεταχείριση τουρκικών φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ. Ωστόσο, ομιχλώδες φαίνεται να παραμένει το τοπίο των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, καθώς, παρά τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, συνεχίζουν να υφίστανται οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω των κυρώσεων της ΕΕ, προς ζημία των Ελλήνων αγροτών». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη σε σχετική ερώτησή του.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα τουρκικά προϊόντα, η απάντηση του αρμόδιου υπουργού αναφέρει ότι «στη συνημμένη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που έγινε με αφορμή την προαναφερόμενη συνάντηση, δεν υπάρχει αναφορά περί προνομιακής μεταχείρισης των τουρκικών φρούτων και λαχανικών στην ευρωπαϊκή αγορά». Επίσης, σχετικά με τους ελέγχους που έγιναν κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015 για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο υπολειμμάτων (MRLs), σημειώνονται ανά έτος ότι το 2013 «πραγματοποιήθηκαν σε 59 δείγματα φρούτων και λαχανικών προέλευσης Τουρκίας, εκ των οποίων σε 2 δείγματα ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο υπολειμμάτων, σε 13 δείγματα ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων εντός των ανώτατων επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων». Το 2014 αναλύσεις «πραγματοποιήθηκαν σε 68 δείγματα φρούτων και λαχανικών προέλευσης όπου σε κανένα δείγμα δεν ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο». Τέλος για το 2015 «δεν υπάρχουν ακόμη άμεσα διαθέσιμα στοιχεία».

Όσον αφορά στην απαγόρευση εισαγωγών οπωροκηπευτικών από την ΕΕ στη Ρωσία, σημειώνεται ότι στην παρούσα χρονική στιγμή και έως τις 30 Ιουνίου του 2016 θα βρίσκεται σε ισχύ ο Καν.(EE) 1369/2015, ο οποίος προβλέπει για τη χώρα μας μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δύναται να αποσυρθούν ανά ομάδα προϊόντων σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

  

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ(σε τόνους)

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΣΥΡΘΗ (έως 30.11.15 – ΟΠΕΚΕΠΕ)

Μήλα και αχλάδια

2.500

276

Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλιακαι ακτινίδια

16.300

1.183 (ακτινίδια)

Ντομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές,αγγούρια, αγγουράκια

1.350

 

Πορτοκάλια, κλημεντίνες,μανταρίνια και λεμόνια

7.950

825 (πορτοκάλια, κλημεντίνες)

Ροδάκινα και νεκταρίνια

20.900

8.122

 

Επίσης, στην απάντηση αναφέρεται ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συναντήθηκε στις 20-11-2015 με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον Υφυπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στην αγροτική οικονομία των δύο χωρών». Και «η ρωσική αντιπροσωπεία αναφερόμενη στο εμπάργκο:

 

Η απάντηση καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική πλευρά «είναι, ήδη, απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργηθεί σε μια πιθανή τροποποίηση του καταλόγου των υπό περιορισμό προϊόντων, αλλά και για την άμεση αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σήμερα σε περιορισμούς».

Exit mobile version