Τσίπουρο: Έρχεται διπλασιασμός στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μέσω Ευρωδικαστηρίου

«Καζάνι» που… βράζει η αγορά του τσίπουρου και της τσικουδιάς μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, με την οποία δίνει διορία δύο μηνών στη χώρα μας προκειμένου να ευθυγραμμίσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης των δύο προϊόντων με τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από τη μία η αύξηση της φορολογίας αναμένεται να οδηγήσει σε… έκρηξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας, φαινόμενα που ήδη παρατηρούνται κατά κόρον στην αγορά, με τις παράνομες εισαγωγές να αγγίζουν τα 30 εκατ. λίτρα το χρόνο, όταν η εγχώρια ετήσια παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς δεν ξεπερνά τα 9-9,5 εκατ. λίτρα (6-6,5 εκατ. λίτρα χύμα εμφιαλωμένο τσίπουρο και 3 εκατ. λίτρα συσκευασμένο).

Από την άλλη, οι παραγωγοί και οι αποσταγματοποιοί κάνουν λόγο για καταστροφική για τον κλάδο αύξηση που θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές εταιρίες και αφανισμό των αμβυκούχων. Την ίδια ώρα, τα δημόσια ταμεία θα χάσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ μόνο από διαφυγόντες φόρους.

Ιδιος συντελεστής

Οπως ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε., πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ΕΦΚ για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός αν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις. «Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους “διήμερους” αποσταγματοποιούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η… γκάφα

Αν και η Κομισιόν έχει κάνει τη σύσταση για συμμόρφωση στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015, η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μειωμένο ΕΦΚ για τα δύο αυτά ποτά -και για το ούζο- με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα. Ωστόσο, επίσημα στη λίστα με τα εθνικά προϊόντα βρίσκεται μόνο το ούζο και όχι το τσίπουρο και η τσικουδιά.

Εξαιτίας λοιπόν της κυβερνητικής αδράνειας, η χώρα μας πρέπει άμεσα να διπλασιάσει τον ΕΦΚ στο τυποποιημένο τσίπουρο από τα 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης σε 25,5 ευρώ, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα ποτά.

Οπως αναφέρει στέλεχος μεγάλης εταιρίας στον «Ε.Τ.», «ο διπλασιασμός του ΕΦΚ ανά λίτρο τσίπουρου από τα 5,10 ευρώ στα 10,20 ευρώ θα επιφέρει μια επιβάρυνση της τάξεως των 3,57 ευρώ για το μπουκάλι του 0,7 lt, καθώς η τελική λιανική τιμή από τα 3,57 ευρώ εκτινάσσεται στα 7,14 ευρώ. Μάλιστα, αν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ 23% η αύξηση της τιμής αγγίζει τα 4,39 ευρώ στη συσκευασία του 0,7 lt».

Το… χύμα

Σε ό,τι αφορά στους «διήμερους» αποσταγματοποιούς, η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι «παρότι τα μικρά αποστακτήρια μπορούν, υπό ορισμένους όρους, να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ, αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 50% του κανονικού εθνικού συντελεστή».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ο ΕΦΚ στο χύμα τσίπουρο είναι στα 1,69 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης που μεταφράζεται σε 0,59 ευρώ ανά λίτρο τσίπουρο. Οταν συμμορφωθεί με την οδηγία που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ο ΕΦΚ θα εκτοξευθεί στα 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης και στα 5,10 ευρώ ανά λίτρο τσίπουρο.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, κ. Μιλτιάδης Στεργιούλης, σημειώνει ότι «οι παραγωγοί πληρώνουμε κανονικά τον ΦΠΑ που μας αντιστοιχεί σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Ως προς το τελικό προϊόν ο συντελεστής είναι 0,59 ευρώ, τον οποίο μάλιστα προπληρώνουμε σε αντίθεση με τους αποσταγματοποιούς». Ο ίδιος επισημαίνει ότι αν εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία, τα αμπέλια θα αφανιστούν.

Λαθρεμπόριο

Από τα 30 εκατ. λίτρα εισαγόμενου τσίπουρου, σχεδόν τα 20 εκατ. λίτρα εισάγονται παράνομα κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και την Αλβανία και την Τουρκία και «βαφτίζονται» ελληνικά. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί παράνομες εισαγωγές ακόμα και από το Πακιστάν. Αναλυτικά, το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 8,2 εκατ. φιάλες ετησίως, δηλαδή το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης, με την απώλεια φορολογικών εσόδων να αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έχει πλήξει σοβαρά τις ποτοποιίες, με αποτέλεσμα αυτές να μην ξεπερνούν τις 230, όταν πριν από 20 χρόνια ξεπερνούσαν τις 600.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Exit mobile version