Τη βοήθεια της Πολιτείας προκειμένου να καταγραφούν και να διατηρηθούν οι ντόπιες ποικιλίες στη χώρα μας, ζητά η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.
Σύμφωνα με την ΠΕΝΑ, μια τοπική ποικιλία αποτελεί ένα δυναμικό πληθυσμό ενός καλλιεργούμενου φυτικού είδους, ο οποίος έχει ιστορική προέλευση, ευδιάκριτη ταυτότητα και στερείται επίσημης γενετικής βελτίωσης, καθώς συχνά ποικίλλει γενετικά, προσαρμόζεται τοπικά και σχετίζεται με τα παραδοσιακά συστήματα καλλιέργειας.
Η αξία των τοπικών ποικιλιών σήμερα είναι πολύ σημαντική. Ενδεικτικά να αναφέρεται ότι στην Ελλάδα, σε λίγες μόνο δεκαετίες, από τις 200 ποικιλίες σταριού που καλλιεργούνταν, έχουν μείνει μόνο 20, δηλαδή μειώθηκαν κατά 90%.
Επίσης, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 2-3 % των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί υπό καλλιέργεια μέχρι τις μέρες μας.
Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση της ΠΕΝΑ, οι ντόπιες ποικιλίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά οφέλη στην ελληνική γεωργία, να ξαναδώσουν αρώματα και γεύσεις, που χάσαμε από τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά.
Για το λόγο αυτό οι νέοι αγρότες θεωρούν πως θα πρέπει να στηριχθεί η λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού για τη συγκέντρωση και φύλαξη σπόρων, καθώς και τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών από τα νησιά αλλά και από περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.