Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους αγρότες, έδωσε, σήμερα, από την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα αναφορικά με τους κλάδους στους οποίους θα δοθούν οι αποζημιώσεις σε πρώτη φάση και εκείνους στους οποίους θα δοθούν στη συνέχεια.
«Αυτό έχει λήξει και τώρα πια, μέχρι το τέλος περίπου του Ιουλίου, ό,τι χρωστάμε από αποζημιώσεις θα τις έχουμε δώσει και για τα αγροπεριβαλλοντικά. Αυτά καθυστέρησαν γιατί δεν είχαμε ακόμη τις βάσεις από την εταιρεία που έχει αναλάβει να τις κάνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ» είπε και πρόσθεσε ότι τα εν λόγω στοιχεία έχουν πλέον παραδοθεί.
«Οπότε οι αυτόχθονες φυλές, η νιτρορύπανση και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα πληρωθούν» σημείωσε.
Ο κ. Σγουρίδης διευκρίνισε ότι οι αποζημιώσεις που πρόκειται να δοθούν στον αγροτικό κόσμο δεν έχουν καμία σχέση με τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, την οποία μάλιστα «τοποθέτησε» χρονικά μέχρι τις 10 Ιουνίου.
«Από την κακή χρήση ή την κακή μοιρασιά των βοσκοτόπων το 2009, 2010 και 2011, ήδη η χώρα χρεώθηκε με έναν καταλογισμό 322 εκατομμύρια. Η δόση που πρόκειται να δώσουμε στο ΔΝΤ είναι 304 εκατομμύρια. Όπως καταλαβαίνετε, η χώρα δεν αντέχει άλλα πρόστιμα. Το να δώσω σε κάποιον για να είμαι αρεστός και η χώρα μετά να φάει πρόστιμο δεν έχει νόημα. Περιμένω τώρα τα πρόστιμα που θα έρθουν από τις τεχνικές λύσεις που δόθηκαν στους βοσκοτόπους το 2012, 2013, 2014. Εμείς αποφασίσαμε σαν υπουργείο, από το 2015 μέχρι το 2020, να μην φάει η χώρα πρόστιμο σε καμία περίπτωση γιατί τα πρόστιμα τα πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός. Μπορεί να επωφελούνται κάποιοι προσωρινά, αλλά μετά τα πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός» σχολίασε.
Για τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και υπηρεσιακούς παράγοντες επισήμανε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του στις Περιφέρειες της χώρας. Στα ζητήματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη, τη βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, συμπεριέλαβε εκείνα των βοσκοτόπων και της οργάνωσης των μυδοκαλλιεργειών.
Για τους βοσκότοπους είπε ότι “το μεγάλο ζωικό κεφάλαιο που υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία ουσιαστικά δεν καλύπτεται από τους βοσκοτόπους όπως υπάρχουν”. Εκτίμησε, ωστόσο ότι υπάρχουν λύσεις και διαβεβαίωσε ότι “οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αυτής δεν θα αδικηθούν”.
Όσο για τις μυδοκαλλιέργειες αναφέρθηκε στο πρόβλημα των λαθραίων καλλιεργειών και σημείωσε: “Και σε αυτό το ζήτημα, επίσης, θα σταθούμε κοντά και θα βρούμε λύση. Χαίρομαι που η αντιπεριφέρεια ήδη έχει κάνει προτάσεις και αυτές τις βρίσκω πολύ λογικές”.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι έγιναν κατανοητές οι προτάσεις της Περιφέρειας από το υπουργείο και δήλωσε αισιόδοξη για την πορεία της σχετικής συνεργασίας.