Πτώση των εξαγωγών ελληνικών κρασιών στην Γερμανία το 2015

Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές οίνου της χώρας μας προς Γερμανία παρουσίασαν το 2015 μείωση (-11,8%) και ανήλθαν σε όρους αξίας στα 21, 2 εκατ. ευρώ από τα 23,9 εκατ. ευρώ το 2014. Μείωση σημείωσε επίσης η εξαγόμενη ποσότητα, κατά 11,6%.

Όσον αφορά στις εισαγωγές οίνου από την Γερμανία παρουσίασαν και αυτές πτώση (-13,3%) και ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκε και η εισαγόμενη ποσότητα κατά 5,9%. Όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του το Γραφείο ΟΕΥ στο Ντύσσελντορφ, το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό, καθώς οι εξαγωγές υπερκαλύπτουν τις εισαγωγές μας. Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι η 4η μεγαλύτερη παραγωγός οίνου στην ΕΕ μετά από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, στις εξαγωγές κρασιών σε δοχεία μέχει 2 λίτρα που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών κρασιών σημειώθηκε μείωση κατά 12,3%. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ (22,6 εκατ. το 2014) και σε όρους ποσότητας σε 9.790 τόνους. Το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού σε δοχεία με περιεχόμενο άνω των 2 λίτρων ανήλθαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2014, σημειώνοντας ανεπαίσθητη κάμψη κατά 0,4%. Στην κατηγορία των αφρωδών οίνων όπου οι εισαγωγές μας υπερκαλύπτουν τις εξαγωγές μας σημειώθηκε πτώση κατά 22,1%. Πτώση σημείωσαν και οι εξαγωγές μας κατά 25%.

Όπως αναφέρει η εν λόγω έκθεση στην ενότητα των προτάσεων των συνακτών για βελτίωση της θέσης των ελληνκών κρασιών στην γερμανική αγορά, «απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να αλλάξει η εικόνα του ελληνικού κρασιού στην Γερμανία. Όπως σημειώνει το Γραφείο ΟΕΥ του Ντύσσελντορφ, η από πολύ καιρού αναγγελθείσα και ουδέποτε υλοποιηθείσα διαδικασία πιστοποίησης των ελληνικών εστιατορίων της Γερμανίας και η συνακόλουθη αναβάθμιση της κάβας τους με ελλνικούς οίνους Α’ Ποιότητας θα οδηγούσε την αναβάθμιση της εικόνας τους σε απαιτητικό καταναλωτικό κοινό το οποίο εν συνεχεία θα αναζητούσε φιάλες για οικιακη κατανάλωση».

Η Γερμανία είναι η τέταρτη σε παραγωγή κρασιού χώρα της Ευρώπης, μετά την Γαλλία την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμου Αμπέλου και Οίνου η Γερμανία βρίσκεται στην 14η θέση σε καλλιεργούμενες εκτάσεις αμπελιών, μία θέση κάτω από την Ελλάδα που είναι 13η. Από το 2010 οι αμπελουργικές εκτάσεις της χώρας καλύπτουν 102 χιλιάδες εκτάρια ενώ η χώρα μας διαθέτει εκτάσεις 110.000 εκταρίων.

Μπορείτε να δείτε εδώ την αναλυτική έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ του Ντύσσελντορφ με θέμα την γερμανική αγορά οίνου

 

Πηγή: Αγρότυπος

Exit mobile version