Κατά 5,2% υποχώρησε τον Αύγουστο ο δείκτης τροφίμων του οργανισμού FAO, σημειώνοντας την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008. Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Η συνεχιζόμενη πτώση στις διεθνείς τιμές των τροφίμων αποδίδεται στα άφθονα αποθέματα, στην πτώση των τιμών της ενέργειας και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Οι χαμηλές τιμές έχουν άμεσο αντίκτυπο στους αγρότες, συρρικνώνοντας τα περιθώριά τους και δημιουργώντας μεγαλύτερη αναστάτωση σε μια βιομηχανία που έχει επίσης πληγεί από την πάσχουσα οικονομία της Κίνας και το ρωσικό εμπάργκο τροφίμων, αλλά και από τις μεταβαλλόμενες διατροφικές προτιμήσεις του κοινού.
Ειδικότερα, ο δείκτης κατά μέσο όρο άγγιξε τις 155,7 μονάδες τον Αύγουστο του 2015, μειωμένος κατά 5,2% από τον Ιούλιο, με όλα σχεδόν τα σημαντικά εμπορεύματα να καταγράφουν απώλειες.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών του FAO για τα δημητριακά κατά μέσο όρο άγγιξε τις 154,9 μονάδες, μειωμένος κατά 7% από τον Ιούλιο και κατά 15,1% από την προηγούμενη χρονιά. Στην πτώση αυτή συνέβαλλαν οι χαμηλές τιμές σε σιτάρι και καλαμπόκι μετά από δύο συνεχόμενους μήνες όπου οι τιμές είχαν σημειώσει μέτριες αυξήσεις. Η συνεχιζόμενη βελτίωση των προοπτικών στην παραγωγή σιτηρών το 2015/2016 ευθύνεται κυρίως για την πτώση των τιμών στα δημητριακά. Την δεύτερη μεγάλη πτώση, μετά το δείκτη τιμών του FAO της ζάχαρης, σημείωσε ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων, ο οποίος έπεσε κατά 9,1% στις 135,5 μονάδες τον Αύγουστο. Η ασθενική ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ευθύνεται κατά ένα μέρος για τη διεθνή πίεση των τιμών του γάλακτος.
Την πιο μεγάλη πτώση σημείωσε ο δείκτης τιμών του FAO για τη ζάχαρη, σε ποσοστό 10% στις 163,2 μονάδες τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης υποτίμησης του βραζιλιάνικου ρεάλ σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο και εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, θα γίνει καθαρός εξαγωγέας τη σεζόν 2015/2016.
Μείωση 8,6% από τον Ιούλιο, σημείωσε ο δείκτης φυτικών ελαίων τον Αύγουστο φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 134,9 μονάδες και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το Μάρτιο του 2009. Η πτώση αντανακλά τα χαμηλά 6,5 ετών για τις τιμές του φοινικέλαιου., λόγω της μείωσης της ζήτησης από Ινδία και Κίνα και της αυξανόμενης παραγωγής.
Αντιθέτως, με τη γενικότερη πτωτική τάση των περισσότερων τροφίμων, ο δείκτης τιμών για τα κρέατα τον Αύγουστο παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παρόλα αυτά ήταν μειωμένος κατά 18% τον Αύγουστο του 2015, σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Αυγούστου του 2014.
Προβλέπεται αυξημένη παραγωγή δημητριακών, δευτερευόντων σιτηρών, ρυζιού και σιταριού για το 2015, κάτι που πιθανότατα θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές.