Μεγάλα εμπόδια καταγράφονται στην εξαγωγή του προϊόντος όσον αφορά στο μέλλον της ρυζοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, τόσο λόγω έλλειψης ρευστότητας, όσο και του ασταθούς περιβάλλοντος στη «γειτονιά» της χώρας (δηλαδή 70% οι αδιάθετες ποσότητες), σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρα, Αχιλλέα Καμπούρη.
Ο κ. Καμπούρης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι “οι άνθρωποι του κλάδου διατηρούν την αισιοδοξία τους, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε άρση των εμποδίων στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν πια πιστώσεις, δεδομένου ότι χρειάζονται το ρευστό, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια για να σπείρουν τη νέα χρόνια και από την άλλη, οι επιχειρηματίες και μεταποιητές δεν μπορούν να αγοράσουν το προϊόν μας και να το εξάγουν, ακριβώς λόγω έλλειψης ρευστότητας.
«Η περιβόητη εξωστρέφεια, που όλοι αναφέρουν ότι αποτελεί μονόδρομο για τα ελληνικά προϊόντα, πάει στράφι, λόγω των capital controls και των κινήσεων που γίνονται και στεγνώνουν την αγορά από ρευστό, και εμάς τους παραγωγούς, με τα μέτρα που προωθούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπούρης.
«Μεταξύ άλλων 305.000 στρέμματα με ρύζι καλλιεργήθηκαν το 2015 σε σχέση με το 2014 που καλλιεργήθηκαν 250.000 στρέμματα. Σήμερα πουλάμε το τύπου Indica 29 ευρώ/κιλό, από 29-30 ευρώ/κιλό της εσοδείας 2014 και του τύπου Japonica 25 ευρώ/κιλό έναντι των 38-40 λεπτά/κιλό», συμπλήρωσε ο ίδιος.