Προκαταβολή Βασικής Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι και πότε πληρώνονται

ΟΠΕΚΕΠΕ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πληρωμή αναμένεται να  πραγματοποιηθεί από αύριο, Τρίτη, 29 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και θα αφορά τους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. «Υπάρχει η διαβεβαίωση πως η προκαταβολή μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθεί» είχε επισημάνει πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

«Οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται επί ποδός για να διευθετήσουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειµένου να πληρωθούν οι αγρότες» είχε τονίσει από πλευράς του ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Ζερβός αναφερόμενος στο θέμα της καταβολής της προκαταβολής της Ενίσχυσης .

Η πληρωμή 

Πάντως σε αυτή την πληρωμή εκτιμάται πως θα δοθεί το 70% της προκαταβολής της Ενίσχυσης ενώ το υπόλοιπο, 30% αναμένεται να δοθεί από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά.

Οι διευκρινίσεις Τσιάρα

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς σχετικά με την ομαλή ροή των καταβολών»  είχε διευκρινίσει πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας αναφερόμενος στο θέμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τα 87,8 εκατ. ευρώ του 2023, από τον Πρώτο Πυλώνα, ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε ότι διαρθρώνονται ως εξής:

α) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 19.249.833,77 ευρώ για την Ειδική ενίσχυση βάμβακος, εξαιτίας της μη δήλωσης των συνολικών εκτάσεων βάμβακος που θα μπορούσαν να δηλωθούν από τους παραγωγούς βαμβακιού, με βάση τον εθνικό φάκελο.

β) Στην μη πληρωμή ποσού ύψους 11.040.849,23 ευρώ για συνδεδεμένα καθεστώτα για τα οποία:

γ) Σε ό,τι αφορά στην Βασική ενίσχυση για την βιωσιμότητα που δεν έχει πληρωθεί ποσό 43.019.879,08 ευρώ, και

δ) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 14.129.078,00€,

Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, προφανώς θα γίνουν αποδεκτές και βεβαίως θα πληρωθούν από αυτό το ποσό. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα έτη υπήρχαν ανάλογες αποκλίσεις. Για παράδειγμα το 2018 υπήρξε μια απόκλιση 83 εκατομμυρίων ευρώ, το 2019 μια απόκλιση 68 εκατομμυρίων ευρώ, το 2020 μια απόκλιση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και 2021 85 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Exit mobile version