Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Ενισχύσεις από 30.000 έως 42.500 ευρώ – Σε διαβούλευση η πρόσκληση

πρόγραμμα

Έως την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  σε δημόσια διαβούλευση τη νέα πρόσκληση για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Πρόκειται για το πρόγραμμα που φέρει τίτλο «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027  στο πλαίσιο του οποίου οι δικαιούχοι θα πάρουν ποσό στήριξης από 30.000 ευρώ έως και τις 42.500 ευρώ. Ως έτος αναφοράς της αίτησης ορίζεται το έτος 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) με την οποία αιτείται βασική ενίσχυση, συνδεδεμένη ή μη, το έτος 2024.

Τα ποσά

Σε ό,τι αφορά το ποσό στήριξης, αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Τι αναφέρει η πρόσκληση

Η πρόσκληση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο στόχος

Στόχος της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Κριτήρια επιλεξιμότητας, επιχειρηματικό σχέδιο, οικονομική στήριξη

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα.

Για τα νομικά πρόσωπα, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να κατέχουν οικονομικά αυτόνομη γεωργική – κτηνοτροφική εκμετάλλευση,

β) να υποβάλλουν παραδεκτή ΕΑΕ για το έτος 2024 με την οποία αιτούνται βασική ενίσχυση, συνδεδεμένη η μη,

γ) να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης,

Ο αρχηγός της εκμετάλλευσης πρέπει να πληροί τα εξής:

– Έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024 ή
-Τα έτη 2022 ή/και 2023 έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή

– Είναι επαγγελματίας αγρότης / αγρότισσα, βάσει βεβαίωσης ή διασταυρωτικού ελέγχου του ΜΑΑΕ. Εξαιρούνται οι σύζυγοι των επαγγελματιών αγροτών στο τομέα της αλιείας.

– Εάν έχει τη φοιτητική ιδιότητα να έχει συμπληρώσει τον αριθμό των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.

-Έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως και 9 μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης στήριξης ή έχει απαλλαγεί από αυτές.

-Εάν λαμβάνει επίδομα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% να έχει κριθεί από τον αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ) ως ικανός/ικανή προς εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα).

Ευρύτερη περιοχή τόπου μόνιμης κατοικίας: Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Ως ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας νοείται η περιοχή στην οποία ο γεωργός έχει τη δυνατότητα πρόσβασης για την εύρυθμη λειτουργία της εκμετάλλευσης. Η περιοχή αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων.

 Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει περιληφθεί στο σύνολό της σε παραδεκτή ΕΑΕ για το έτος 2024 με την οποία ο υποψήφιος αιτείται βασική (συνδεδεμένη ή μη) ενίσχυση. Το μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των:

Ως προς την τυπική απόδοση:

α) Βοσκοτόπους,

β) Δασικά δένδρα που δεν παράγουν εδώδιμους
καρπούς,

γ) Φυτώρια,

δ) Εκτάσεις σε αγρανάπαυση,

ε) Γη που δεν εντάσσεται σε καλλιεργητική δραστηριότητα,

στ) Εκτάσεις με ΑΠΕ,

ζ) Θηράματα,

η) Θηραματικά πτηνά,

θ) Μανιτάρια που δεν καλλιεργούνται σε εντατική καλλιέργεια εντός θαλάμων,

ι) Μη επιλέξιμες εκτάσεις.

Κατά την αρχική κατάσταση:

 Κατά την ολοκλήρωση:

Η προτεινόμενη παρέμβαση συμμορφώνεται με τα αναφερόμενα στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 2000/C 364/01).

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης που περιλαμβάνει τα στάδια υλοποίησης των σχετικών ενεργειών. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρία έτη και μεγαλύτερη από τέσσερα.

Το ποσό στήριξης που παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό), δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες αλλά με την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων. Ωστόσο δύναται να βαθμολογείται η υλοποίηση επενδύσεων. Το ποσό στήριξης διαμορφώνεται ως εξής:

Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο
κάτω προσαυξήσεις:

α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.

β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική. Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000  ευρώ  έως 42.500 ευρώ .

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

 

Διαβάστε ολόκληρη την πρόσκληση εδώ

Exit mobile version