Quantcast
Πολυλειτουργικά αγροκτήματα: Όχημα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της υπαίθρου - enikonomia.gr
share

Πολυλειτουργικά αγροκτήματα: Όχημα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της υπαίθρου

δημοσιεύτηκε:

Νέο μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της υπαίθρου, μπορεί να αποτελέσει ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων. Ένας θεσμός, ο οποίος ξεφεύγει από το απλό αγροτουριστικό μοντέλο, όπως τουλάχιστον ισχύει σήμερα, καθώς συνδυάζει δράσεις και υπηρεσίες που αναδεικνύουν την αγροτική ζωή, τα προϊόντα, τις ντόπιες μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων κα.

Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης και θεσπίστηκαν με το νόμο 4235/2014. Ως πολυλειτουργικό αγρόκτημα ορίζεται εκείνη η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία διαθέτει: καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, υπηρεσίες εστίασης-φιλοξενίας, δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης. Λειτουργεί, δε, δίνοντας έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής, ενώ κατοχυρώνεται με ειδικό σήμα προκειμένου να διακρίνεται από άλλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μπορεί να αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές της εκπαίδευσης, πρόληψης και προάσπισης της υγείας, αθλητισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργεί και δράσεις συνεργασίας. Με άλλα λόγια, τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα δραστηριοποιούνται απαρέγκλιτα και στους τρεις οικονομικούς παραγωγικούς τομείς, δηλαδή γεωργική παραγωγή, μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών.

Στόχοι του πολυλειτουργικού αγροκτήματος είναι:

* Η επιστροφή στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.

* Η γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής και παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει.

* Η γνωριμία με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τη ζεστή ανθρώπινη ελληνική φιλοξενία.

* Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας.

* Η γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

«Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην αγροτική παραγωγή», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και επισημαίνει: «Συνδέει μεταξύ τους και τα τρία επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας και μάλιστα μπορεί να αποτελέσει το νέο αναπτυξιακό όχημα στον αγροτοδιατροφικό τομέα».

«Αναγνωρίζοντας», συνεχίζει, «αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική και λαμβάνοντας πολλαπλά ερεθίσματα από την πλευρά των πρωτοπόρων της δημιουργίας τέτοιων αγροκτημάτων στον Ελλαδικό χώρο, το υπουργείο προχώρησε στη σύνταξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ως σκοπό έχει τη διαμόρφωση και τον καθορισμό λεπτομερειών που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας τους και στο πλαίσιο κατοχύρωσης και απονομής Ειδικού Σήματος Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος. Δηλαδή, της πιστοποίησης του αγροκτήματος ως πολυλειτουργικό».

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, δεδομένου ότι το πολυλειτουργικό αγρόκτημα είναι συνδυασμός ποικίλων δραστηριοτήτων, επιμέρους χρηματοδοτήσεις των δραστηριοτήτων αυτών, μπορούν να εξευρεθούν είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω των γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα είναι ο βασικός ομιλητής του πρώτου συνεδρίου που διοργανώνεται για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα. Το συνέδριο, το οποίο έχει ως θέμα «Συνδυασμένες δράσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου», θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Μαρτίου στην Αμφίκλεια.

«Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει γνωστός ο θεσμός των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, διότι είναι μια δραστηριότητα, η οποία διαφοροποιείται σημαντικά από τον αγροτουρισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μώρος, υπεύθυνος του Κτήματος Αμφίκαια και εκ των πρωτοπόρων του χώρου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπως ανέφερε ο κ. Μώρος, θα παρουσιαστεί η προσωρινή επιτροπή του Δικτύου Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων, το σχέδιο καταστατικού ίδρυσής του, αλλά και ο οδικός χάρτης της δράσης του.

«Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα είναι κατά βάση οικογενειακές επιχειρήσεις και η πρόκληση είναι να φέρουμε κοντά μας τον κόσμο, προβάλλοντας τον ξεχωριστό χαρακτήρα που αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας, αλλά και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Μώρος.

Αρωγός στην προσπάθεια προβολής και εδραίωσης του θεσμού των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων θα είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το Πρακτορείο, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του, συνδράμει κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας», δηλώνει ο πρόεδρος και γενικός του διευθυντής, Μιχάλης Ψύλος, και προσθέτει: «Ως βασικός εθνικός πυλώνας ενημέρωσης, θεωρούμε ότι οφείλουμε μεταξύ άλλων να υποστηρίζουμε προσπάθειες που συμβάλουν στην ανάπτυξη και προβάλουν την άλλη Ελλάδα. Αυτή τής δημιουργίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο αγροτουρισμός που μπορεί να αποτελέσει έναν νέο σταθμό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Σημειώνεται ότι στο Δίκτυο Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων συμμετέχουν σε πρώτη φάση 30 επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.