Με τις σπορές του φετινού φθινοπώρου θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα για τoν περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων από τις γεωργικές δραστηριότητες.
Ο προϋπολογισμός του, σύμφωνα με τη σχετική προδημοσίευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φτάνει τα 177.000.000 ευρώ και οι δικαιούχοι αγρότες για να ευνοηθούν της συγκεκριμένης δράσης, η οποία έχει πενταετή διάρκεια, θα πρέπει να έχουν καταθέσει για τα χωράφια τους Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2017 (ΟΣΔΕ) ως αρδευόμενα.
Περιοχές παρέμβασης
Επίσης θα πρέπει τα αγροτεμάχια να βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης, δηλαδή των 30 χαρακτηρισμένων ως ευπρόσβλητων στα νιτρικά γεωργικής προέλευσης εκτάσεων και εντός σημαντικών υγροτόπων (Πρέσπες, Αμβρακικός, Παμβώτιδα, λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλικού, λίμνες Τριχωνίδα – Λυσιμαχία και Οζερού, Δέλτα Νέστου και λίμνες Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Ζάζαρη).
Οι περιοχές παρέμβασης στο τρέχον πρόγραμμα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες που περιελάμβανε το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Ειδικά για τους ελαιοκαλλιεργητές, για να μπορέσουν να ενταχθούν, θα πρέπει στα χωράφια τους η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης να είναι τουλάχιστον 80 ελαιόδεντρα ανά εκτάριο.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
Η προκήρυξη αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2017 με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 ? εαρινές καλλιέργειες 2018) και θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις που αφορούν τόσο τις αροτραίες όσο και τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Οι εκτάσεις θα πρέπει να κατέχονται νόμιμα και να διατηρούνται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. Οι δεσμεύσεις που πρέπει να λάβουν οι αγρότες προκειμένου να ωφεληθούν της δράσης αφορούν την αγρανάπαυση, την ξηρική αμειψισπορά και τη χλωρά λίπανση στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι θα αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση έκταση που αντιστοιχεί στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης. Σε αυτό το τμήμα θα απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να αλλοιώσει το περιβάλλον (π.χ. όργωμα, λίπανση, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, άρδευση κ.ά.).
Αγρανάπαυση
Εάν η κλίση του εδάφους είναι μεγαλύτερη του 8%, τότε ο δικαιούχος θα αναλαμβάνει επιπλέον να εγκαθιστά φυτά εδαφοκάλυψης (χειμερινά ψυχανθή, σιτηρά και σταυρανθή). Σε περίπτωση που η ενταγμένη στη δράση έκταση περιλαμβάνει αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα, τότε η αγρανάπαυση εφαρμόζεται σε αυτά υποχρεωτικά.
Για την αγρανάπαυση το ύψος της ενίσχυσης για τον αραβόσιτο κυμαίνεται από 435 ευρώ ανά εκτάριο τον χρόνο σε Μακεδονία και Θράκη έως και 534 ευρώ σε Ηπειρο, Ιόνια νησιά, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Για το βαμβάκι και τα υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά η ενίσχυση θα είναι 600 ευρώ σε όλες τις περιοχές, και για τα ζαχαρότευτλα 502 ευρώ, εκτός από τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου η ενίσχυση θα φτάνει τα 600 ευρώ.
Τα ύψη ενίσχυσης θα είναι μειωμένα για όσους δικαιούχους είναι υπόχρεοι και της πρακτικής του πρασινίσματος, ώστε να μην προκύπτει διπλή χρηματοδότηση.
Αντιστοίχως, για την αμειψισπορά οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να εναλλάσσουν ξηρικές καλλιέργειες (χειμερινά σιτηρά και ψυχανθή) στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης. Τα ποσά ενίσχυσης ξεκινούν από 291 ευρώ ανά εκτάριο τον χρόνο για τον αραβόσιτο σε Μακεδονία και Θράκη και φτάνουν τα 600 ευρώ για τα υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά σε όλες τις περιοχές και το βαμβάκι σε Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Αττική, νησιά Αιγαίου και Κρήτη.
Η εφαρμογή χλωράς λίπανσης (δηλαδή της σποράς στον αγρό φυτών που αυξάνουν το άζωτο του εδάφους, μειώνουν τη διάβρωση και βελτιώνουν τη δομή του χώματος) εφαρμόζεται σε δενδρώδεις καλλιέργειες στο 20% της έκτασης. Επιδοτείται από 202 ευρώ ανά εκτάριο τον χρόνο σε καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς έως και 466 ευρώ στην ελαιοκαλλιέργεια.
Από τα υφιστάμενα προγράμματα δράσης, δενδρώδεις καλλιέργειες περιλαμβάνονται στο Αργολικό Πεδίο (εσπεριδοειδή, ελιά, βερικοκιά), στη λεκάνη Πηνειού Ηλείας (ελιά), στον κάμπο Θεσσαλονίκης ? Πέλλας ? Ημαθίας (ροδακινιά, μηλιά, αχλαδιά) και στην πεδιάδα Αρτας ? Πρέβεζας (εσπεριδοειδή, ελιά).
Για αροτραίες καλλιέργειες σε αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες, αρδευτικές διώρυγες, αποστραγγιστικές τάφρους κ.ά.) θα πρέπει να δημιουργείται παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης τουλάχιστον πέντε μέτρων, όπου θα απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας η οποία μπορεί να αλλοιώσει το περιβάλλον (π.χ. όργωμα, λίπανση, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, άρδευση κ.ά.).
Πηγή: Έθνος