ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες πληρωμές επιδοτήσεων – Ποιους αφορά

ΟΠΕΚΕΠΕ

Το απόγευμα αναμένεται να καταβάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη δεύτερη δόση των επιδοτήσεων στους τραπεζικούς  λογαριασμούς των αγροτών.  Αυτή είναι η καταβολή του υπόλοιπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης του Οργανισμού. Yπενθυμίζεται πως υπήρξαν περικοπές κατά την καταβολή της πρώτης δόσης. Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε πρόσφατα σε ανακοίνωση του πως «με βάση όσα περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ΣΣΚΑΠ:

Για το λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχου αυτών, την μη πληρωμή τους και εν τέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14.5 εκατ. ευρώ».

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023: Οι διευκρινίσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διορθώσεις

Διευκρινίσεις για τις διορθώσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 έδωσε πρόσφατα ο ΟΠΕΚΕΠΕ .Αναλυτικά,  σχετικά με τα πεδία της ΕΑΕ2023 τα οποία είναι προς επεξεργασία, διευκρινίζονται τα εξής:

1. Τα πεδία των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων καθεστώτων είναι ανοιχτά προς επεξεργασία. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη αιτήματος για τα καθεστώτα του βαμβακιού, του ρυζιού και του καλαμποκιού.

2. Τα αλφαριθμητικά πεδία της αίτησης (πχ iban, προσθήκη αιτημάτων κλπ) είναι ανοιχτά προς επεξεργασία.

Στο πλαίσιο των ελέγχων με παρακολούθηση εκτάσεων (monitoring) και προς διευκόλυνση των παραγωγών στη διαχείριση των αναρτημένων αποτελεσμάτων, επισημαίνονται τα εξής ως προς τις ενδεχόμενες ενέργειες:

1. Κίτρινο αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο έχει κριθεί μη σύμμορφο ως προς το δηλούμενο καθεστώς. Ο γεωργός έχει τις εξής επιλογές:

2. Λευκό αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο δεν κατέστη δυνατόν να λάβει αποτέλεσμα – συμπέρασμα. Ο γεωργός πρέπει να αποστείλει γεωσημασμένη φωτογραφία μέσω της εφαρμογής Agri-SNAP GR.

Επίσης, η διαδικασία λήψης και αποστολής γεωσημασμένων φωτογραφιών μπορεί να πραγματοποιείται διαρκώς και είναι ανεξάρτητη του αν η αίτηση είναι ανοικτή για αλλαγές ή όχι.

Μεταβολές στα Οικολογικά Σχήματα θα είναι εφικτές και μετά την πληρωμή της εξόφλησης της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για τη Βιωσιμότητα για χρονικό διάστημα που θα οριστεί σε επόμενη ανακοίνωση.

 

 

 

Exit mobile version