ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται σχέδιο δράσης για την  εξυγίανση του-Τι είπε ο Τσιάρας για τις ενισχύσεις των αγροτών

Κώστας Τσιάρας

Έρχεται σχέδιο δράσης για την  εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρα στο OPEN TV , διορθώνουμε τις ατέλειες υλοποιώντας το Σχέδιο Δράσης, που προβλέπει εξυγίανση, στελέχωση και διαφάνεια στη λειτουργία του Οργανισμού, σημείωσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει μόνιμο πληροφοριακό σύστημα.

 Και μίλησε για τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν βάθος 20ετίας και χρέος του είναι να κλείσει κάθε εκκρεμότητα, αλλά και να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για τη λειτουργία του Οργανισμού με βάση τους κανόνες της ΕΕ, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και αδικίες σε βάρος των παραγωγών, τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα και οι πληρωμές του 2023 έγιναν με βάση το 2021 και όχι το 2022. Με δεδομένο δε, ότι κάθε χρόνο υπάρχει μετατόπιση δικαιωμάτων δημιουργήθηκε πρόβλημα σε 197.000 αγρότες. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται αντίστοιχο πρόβλημα, με σημαντικότερη τις πληρωμές του 2017 που αφορούσε 159.000 δικαιούχους, σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων είπε ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά ανέφερε ότι πρόθεση όλων είναι η επιστροφή των αχρεωστήτων καταβληθέντων με ομαλό τρόπο που διευκολύνει τους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι το 86% αφορά σε ποσά από 0-500 ευρώ. «Στόχος είναι να μη είναι μεγάλο το βάρος για τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, η εφαρμογή των οποίων θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών

Επίσης αναφέρθηκε στις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ομαλή ροή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους Έλληνες παραγωγούς και γι’ αυτό ήταν επιβεβλημένος ο καταλογισμός της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων έως 30 Σεπτεμβρίου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ προϋποθέτει διαφάνεια και η διαφάνεια προϋποθέτει δικαιοσύνη.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version