Σε…φουρτούνα βάζει η κυβέρνηση 13.000 επαγγελματίες αλιείς, με νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα καταθέσει σύντομα προς διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με στόχο τον έλεγχο των αδειών παράκτιας αλιείας, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ως δημόσιο αγαθό, θα απαγορευθεί η αγοραπωλησία τους και μπορούν μόνο να μεταβιβαστούν από πατέρα που βγαίνει στη σύνταξη σε παιδί.
Αλλιώς θα επιστρέφεται η άδεια στο Δημόσιο και θα δημιουργείται ένα είδος «εθνικού αποθέματος», από το οποίο θα παίρνουν καινούργιες άδειες οι νέοι αλιείς.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν και οι υπάρχουσες άδειες και θα τεθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για το ποιος μπορεί να κατέχει άδεια. Ετσι, εξετάζεται όσοι έχουν εισοδήματα και από άλλες δραστηριότητες να μην έχουν το δικαίωμα αλιευτικής άδειας.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται «έρχεται να αντικαταστήσει την απαρχαιωμένη νομοθεσία που διέπει την αδειοδότηση των επαγγελματιών αλιέων, με το γνωστό Β.Δ. 666/66». Αναλυτικά, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα ξεκαθαρίσει ο κλάδος της αλιείας από αυτούς που δεν είναι πραγματικά επαγγελματίες αλιείς και θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους αλιείς να ενασχοληθούν με τον κλάδο βάσει της διαθέσιμης αλιευτικής ικανότητας του στόλου που διαθέτει η χώρα μας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με 16.000 αλιευτικά σκάφη, μικρής ωστόσο χωρητικότητας. Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπόσχεται ότι θα βάλει τέλος στο παραεμπόριο που υπήρχε με την πώληση επαγγελματικών αδειών αλιείας, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος έδινε τη δυνατότητα σε άτομα με μεγάλα εισοδήματα να εκμεταλλεύονται τα οφέλη που παρέχει η επαγγελματική αλιεία.
Ως άδικη χαρακτηρίζει την προωθούμενη ρύθμιση ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αλιευτικών Συλλόγων, κ. Χρήστος Ξηραδάκης. Μιλώντας στον «Αγροτικό Τύπο» σημειώνει ότι ο αλιέας χάνει την υπεραξία της άδειας και όσα χρήματα έχει επενδύσει για την αγορά της και του μένει το σκάφος, το οποίο δεν μπορεί να «εκμεταλλευτεί». Ο κ. Ξηραδάκης προσθέτει ότι αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ΥπΑΑΤ είναι η ερασιτεχνική αλιεία, θέτοντας περιορισμούς στα ερασιτεχνικά αλιευτικά αναφορικά με τις ποσότητες που μπορούν να ψαρεύουν. Αλλωστε, πλέον καταγράφονται όλο και περισσότερα «κρούσματα» ερασιτεχνών ψαράδων που πουλούν μεγάλες ποσότητες αλιευμάτων εξασφαλίζοντας παράνομα εισοδήματα.
Από την πλευρά του, το ΥπΑΑΤ υπογραμμίζει ότι επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για την ερασιτεχνική αλιεία και πρόθεσή του είναι να επαναφέρει την υποχρέωση αδειοδότησης και των ερασιτεχνών. Αυτό, σε συνδυασμό με το νόμο που θα ορίζει τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται, εκτιμάται ότι θα φέρει τάξη στον κλάδο της αλιείας.
Πάντως, αν και το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι μαζί με τους αλιείς θα συνδιαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο «για μια βιώσιμη και αειφόρο αλιεία», οι επαγγελματίες ψαράδες καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «παραμύθια της Χαλιμάς». Σύμφωνα με τους ίδιους, όσες φορές συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, δεν φάνηκε πρόθυμος να τους ακούσει και τους παρέπεμπε στους συμβούλους του.
Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη για τη Βιώσιμη Αλιεία στη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στη Μάλτα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε παρέμβασή του ανέφερε ότι προετοιμάζει τα νομοσχέδια για την αλιεία, τα οποία θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο της αλιείας και στον επανακαθορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων και της ερασιτεχνικής αλιείας.
Αιτήματα παράκτιων αλιέων
Από την πλευρά τους, οι παράκτιοι αλιείς έχουν θέσει μια σειρά αιτημάτων και προτάσεων στο ΥπΑΑΤ που αφορούν μεταξύ άλλων στο Μητρώο Αλιέων. Σύμφωνα με αυτές, δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο θα πρέπει να έχουν όσοι καλύπτουν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• είναι κάτοχοι ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας,
• είναι κάτοχοι επαγγελματικού σκάφους αλιείας είτε κατά πλήρη κυριότητα είτε κατά ποσοστό,
• αποκτούν το 51% του ετήσιου εισοδήματός τους από την αλιεία (εξαιρουμένων εισοδημάτων από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, όπως ενδεικτικά ενοίκια και αποζημιώσεις αιρετών θέσεων), ανεξάρτητα από το μήκος του σκάφους με το οποίο δραστηριοποιούνται και τον τόπο κατοικίας τους και που έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ ως αλιείς,
• είναι Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ε.Ε. οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,
• είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο ασφάλειας αγροτών-αλιέων,
• έχουν κάνει έναρξη στη ΔΟΥ ως αλιείς,
• είναι συνταξιούχοι αλιείς (πρώην ασφαλισμένος στο ΝΑΤ ή τον ΟΓΑ ή στον αντίστοιχο κλάδο του ΕΦΚΑ), με την προϋπόθεση ότι η σύνταξή τους περικόπτεται κατά 70%.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όσους επιθυμούν να γίνουν κάτοχοι επαγγελματικής άδειας αλιείας-ιδιοκτήτες επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους αλιείας θα πρέπει να είναι η κατοχή δελτίου αλιεργάτη και η απόκτηση 300 εργόσημων αλιεργάτη.
Επαγγελματίας αλιέας δεν μπορεί να είναι:
• δημόσιος υπάλληλος, υπάλληλος ΝΠΔΔ, υπάλληλος ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού κ.λπ.
• υπάλληλος ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης (θα μπορεί όμως ο ιδιωτικός υπάλληλος μερικής απασχόλησης,
με τετράωρη ή εξάωρη σύμβαση είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, όχι μεγαλύτερη των έξι μηνών),
• οποιοσδήποτε ασκεί ελεύθερο επάγγελμα (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: οικοδόμος, λογιστής, αυτοκινητιστής, εστιάτορας, γιατρός, δικηγόρος κ.λπ.),
• αγρότης (καλλιεργητής, κτηνοτρόφος κ.λπ.),
• συνταξιούχος όλων των παραπάνω κατηγοριών,
• όποιος δεν είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ (ή οποιοσδήποτε ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ εκτός του κλάδου αγροτικής ασφάλισης),
• ο ιδιοκτήτης σκάφους υπερπόντιας αλιείας,
• ο ιδιοκτήτης υδατοκαλλιέργειας.
Κατ’ εξαίρεση, σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων μπορεί οποιοσδήποτε να έχει την ιδιότητα του επαγγελματία αλιέα, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του προέρχεται κατά τουλάχιστον 51% από την άσκηση της αλιείας και είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ (ή ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ στον κλάδο αγροτικής ασφάλισης).
Ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας
Η ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας φέρει φωτογραφία του κατόχου και εκδίδεται ή ανανεώνεται ετησίως μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου στην κατά τόπους αρμόδια αρχή, συνοδευόμενη από παράβολο των 35 ευρώ.
Η αίτηση θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφεται ότι:
1. Είναι ασφαλισμένος ως αλιέας.
2. Ο αλιέας γνωρίζει την αλιευτική νομοθεσία.
3. Ο αλιέας δεν έχει σε βάρος του καταγγελίες ή βεβαιωμένες παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας κατά το παρελθόν. Αν έχει παραβάσεις θα πρέπει να αναγράφεται στο σώμα της υπεύθυνης δήλωσης σαφώς ποιες είναι αυτές και πότε έγιναν.
Μαζί με την αίτηση θα κατατίθενται επίσης τα εξής δικαιολογητικά:
-Βεβαίωση του αλιευτικού συλλόγου του δήμου στον οποίο δραστηριοποιείται ο αλιέας, ότι είναι επαγγελματίας αλιέας, ιδιοκτήτης ή μισθωτής επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και ότι το εισόδημά του προέρχεται κατά 51% από την αλιεία (για ψευδή βεβαίωση του συλλόγου θα πρέπει να υπάρχει ποινή).
-Αντίγραφο Ε1 (δήλωση φόρου εισοδήματος).
-Αντίγραφο Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).
-Αντίγραφο των στοιχείων του φορολογικού του μητρώου από το οποίο θα προκύπτει ότι έχει έναρξη εργασιών στη δραστηριότητα «Θαλάσσια Αλιεία».
-Αντίγραφο κάρτας αδείας πηδαλιούχου αλιευτικού σκάφους σε ισχύ.
Προτάσεις για ερασιτεχνική αλιεία
Σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αλιευτικών Συλλόγων ζητά να προωθηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των προσώπων που ασκούν ερασιτεχνική αλιεία με οποιονδήποτε τρόπο και οι ανανεώσεις αδειών και η κατάθεση στατιστικών δελτίων να γίνονται από τον ίδιο το χρήστη (κατά το πρότυπο των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων) κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με την πρόταση των επαγγελματιών, στο Μητρώο Ερασιτεχνών θα πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:
• Σκάφη έως 7,5 μέτρα μήκος, ξύλινα, πολυεστερικά, αλουμίνια κ.λπ. και μηχανή εσωλέμβια, έσω-έξω ή εξωλέμβια έως 150 hp.
• Φουσκωτά σκάφη έως 6 μέτρα και μηχανή έως 120 hp.
• Κόστος ανανέωσης άδειας ερασιτεχνικού σκάφους αλιείας: 50 ευρώ για ιπποδύναμη έως 25 hp και 1 ευρώ ανά ίππο έως 150 hp.
• Οι επιβαίνοντες υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με ατομική ερασιτεχνική άδεια, η οποία εκδίδεται μετά το 16ο έτος της ηλικίας. Ατομα κάτω των 16 ετών δεν είναι υποχρεωμένα να είναι εφοδιασμένα με άδεια.
• Κατά την αίτηση ανανέωσης της ερασιτεχνικής άδειας σκάφους μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία και μετά τον 1ο χρόνο εφαρμογής του νόμου θα συμπληρώνεται και θα κατατίθεται στατιστικό δελτίο με την ποσότητα των αλιευμάτων ανά είδος του προηγούμενου χρόνου, τις ημέρες αλιείας ανά περίοδο, τις περιοχές και μεθόδους αλιείας κ.λπ., συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη σκάφους για την αλήθεια των δηλωθέντων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος