Νέα εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης -Τι αναφέρει

ΟΠΕΚΕΠΕ

Έως τις 20 Οκτωβρίου θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων αναφορικά με τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής.

Eνώ σύμφωνα με την  εγκύκλιο, αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης, που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.

Επιπλέον, η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μεταβίβασης για το 2024 απαιτεί τόσο η οριστικοποίηση της αίτησης μεταβίβασης από τον μεταβιβαστή όσο και η αποδοχή της από τον αποδέκτη να γίνουν ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων, δηλαδή έως τις 20 Οκτωβρίου του 2024. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή ή έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον αποδέκτη (δηλαδή δεν έχουν υποβληθεί) ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος ενίσχυσης 2024.

Τι άλλο αναφέρει η εγκύκλιος

Επίσης στην εγκύκλιο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 – ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024

1.ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Οι γεωργοί, που κατέχουν δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα (στο εξής «δικαίωμα» ή «δικαίωμα ενίσχυσης») μπορούν να μεταβιβάσουν το σύνολο ή μέρος των δικαιωμάτων ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2024, σύμφωνα με τα οριζόμενα:

α) Στον Κανονισμό (ΕΕ) υπ’ αρ. 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 (ΕΕΕΕ L 435/06.12.2001 και ιδίως του άρθρου 27).

β) Στον Κανονισμό (ΕΕ) υπ’ αρ. 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 (ΕΕΕΕ L 435/06.12.2001, σελ. 187).

γ) Στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΓΠ 2023-2027 για ενωσιακή στήριξη που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ισχύει.

δ) Στην υπ’ αριθμ. 519/135068/2023 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 3071/09-05-2023) με θέμα “Καθορισμός οριζόντιων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το “Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ”, όπως ισχύει.

ε) Στην υπ. αριθμ 520/135074/2023 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 3072/09-05-2023) με θέμα “Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το “Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ”, όπως ισχύει.

στ) Στην υπ’ αριθ. 54871/12/09/2024 εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. περί διαδικασιών χορήγησης ενισχύσεων βάσει Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης αιτήσεων έτους 2024

2.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Τα δικαιώματα ενίσχυσης είναι άυλοι τίτλοι, οι οποίοι συνδέονται με ορισμένη επιλέξιμη έκταση (1 δικαίωμα ενίσχυσης = 1 εκτάριο επιλέξιμης έκτασης) και γεννούν δικαίωμα καταβολής ενίσχυσης ίσης με τη μοναδιαία αξία των ενεργοποιημένων δικαιωμάτων ενίσχυσης. Τα δικαιώματα ενίσχυσης ενεργοποιούνται σε επιλέξιμη γη, που έχει στη διάθεση του ο γεωργός,
ανεξαρτήτου κυριότητας, αυστηρά όμως εντός της ίδιας περιφέρειας, για την οποία έχουν χορηγηθεί.

Τα δικαιώματα ενίσχυσης συνιστούν ουσιαστικά δικαίωμα υπό αίρεση για τη χορήγηση ενίσχυσης υπό το καθεστώς βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων. Μετά τη χορήγησή τους, τα δικαιώματα ενίσχυσης μπορούν να διαχωρίζονται από τη γη και να αποτελούν αντικείμενο ανεξάρτητης συναλλαγής (μεταβίβασης).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τα δικαιώματα ενίσχυσης, που προέκυψαν από την εκμετάλλευση της αγροτικής γης και την απόληψη των οικονομικών ενισχύσεων περιλαμβάνονται στην κινητή περιουσία, όπως και τα πάσης φύσεως δικαιώματα και αξιώσεις που είχε ο διαθέτης κατά τον χρόνο του θανάτου του.

Για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων ενίσχυσης απαιτείται η υποβολή αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης (στο εξής “αίτηση μεταβίβασης”) στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει οριστεί ως αρμόδιος φορέας  υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων μεταβίβασης, σύμφωνα με το άρθρο 26 της υπ’ αριθμ. 519/135068/2023 ΥΑ, όπως ισχύει.

1 Υποχρέωση υποβολής της αίτησης μεταβίβασης με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής 1. Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής https://entitlements.opekepe.gov.gr.

2. Εκτός περιπτώσεων αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η οποία οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της περίπτωσης που περιγράφεται στο σημείο 9.6 της παρούσας εγκυκλίου, αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης, που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.

 Βήματα καταχώρησης και υποβολής της αίτησης μεταβίβασης

1. Η υποβολή της αίτησης μεταβίβασης ξεκινά υποχρεωτικά από τον μεταβιβαστή των δικαιωμάτων ενίσχυσης (ο οποίος την καταχωρεί στην διαδικτυακή εφαρμογή) και ολοκληρώνεται από τον αποδέκτη της αίτησης μεταβίβασης των δικαιωμάτων (ο οποίος την αποδέχεται στην διαδικτυακή εφαρμογή) εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις:

• μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης λόγω κληρονομιάς, όπου η αίτηση υποβάλλεται από τον κληρονόμο-αποδέκτη

• λύση μίσθωσης των δικαιωμάτων, όπου η αίτηση υποβάλλεται από τον μισθωτή των δικαιωμάτων ενίσχυσης

2. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης μεταβίβασης ή υπογραφής των απαραίτητων κατά περίπτωση δικαιολογητικών από εντολοδόχο, είναι απαραίτητη η επισύναψη στην αίτηση μεταβίβασης πληρεξούσιου συμβολαίου και όχι απλής εξουσιοδότησης. Στο πληρεξούσιο συμβόλαιο είναι απαραίτητη η σαφής αναφορά της πρόθεσης του εντολέα να μεταβιβαστούν ή να παραχωρηθούν τα δικαιώματα ενίσχυσης που κατέχει ή κληρονόμησε, με ενέργειες του εντολοδόχου.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ

Exit mobile version