Μητρώο Αγροτών: Πώς χορηγούνται οι βεβαιώσεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

αγρότες

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τον τρόπο χορήγησης βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)  αλλά και για τις φορολογικές δηλώσεις του 2023 έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε. και τον έλεγχο για την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει υποχρεωτικά, να προσκομίζεται για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση: Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος» σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Βεβαιώσεις: Πώς χορηγούνται

Επίσης διευκρινίζεται ότι:

Έως και την ημερομηνία λήξης της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαμβάνονται υπόψη:

 Ε.Α.Ε  2023: Τι ισχύει για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά

Η Ε.Α.Ε. έτους 2023, εφόσον υποβάλλεται για πρώτη φορά, λαμβάνεται υπόψη, σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2022, για τη χορήγηση βεβαιώσεων στις παρακάτω περιπτώσεις:

Πώς εκδίδεται η βεβαίωση

Για την έκδοση βεβαίωσης, θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση της ψηφιακής εφαρμογής του Μ.Α.Α.Ε., στο πεδίο «Υποβολή αιτήματος – Εκτύπωση βεβαίωσης» και στα σχόλια θα αναγράφεται το φορολογικό έτος που εξετάζεται, η ιδιότητα, ο σκοπός χρήσης της βεβαίωσης καθώς και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση θεωρείται απαραίτητη.

Επιπλέον, το Τ.Α.Α.Ε. θα πρέπει να αποστέλλει στο Τμήμα Υποστήριξης και Μ.Α.Α.Ε, ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία των αγροτών, προκειμένου να ενημερωθεί η Α.Α.Δ.Ε., εφόσον η βεβαίωση έχει χορηγηθεί για φορολογική χρήση.

Στο αρχείο των επαγγελματιών αγροτών το οποίο έχει αποσταλεί στην Α.Α.Δ.Ε. συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία των συνταξιούχων Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ο.Γ.Α.), οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 329/78917/2018 ΚΥΑ.

Οι επαγγελματίες αγρότες για τους οποίους δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί 037-038 στο έντυπο Ε1, κατά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 και πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, δύνανται να απευθύνονται στα αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.), τα οποία κατόπιν διοικητικού ελέγχου θα χορηγούν τη βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη από την ψηφιακή εφαρμογή. Η αποστολή αρχείων στην Α.Α.Δ.Ε. θα συνεχιστεί με αρχεία τα οποία θα δημιουργούνται από την επεξεργασία των δεδομένων της εφαρμογής Μ.Α.Α.Ε.

Σχετικά με τους επαγγελματίες αγρότες «νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα», στους οποίους έχει χορηγηθεί βεβαίωση εντός τους έτους 2023, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστολή των Α.Φ.Μ. στην Α.Α.Δ.Ε., για περαιτέρω έλεγχο και την απόδοση της έκπτωσης φόρου κατά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, είναι η υποβολή της Ε.Α.Ε. έτους 2022.

Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι:

Α) Στην παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4325/2015, ορίζεται ότι: «Έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που παράγονται με χρήση Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ιδίως μέσω της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου, γίνονται δεκτά από τους φορείς του δημόσιου τομέα του άρθρου 3 του ν. 3979/2011 για την διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων».

Επίσης, στην υπ’ αριθ. 9134 ΕΞ 2020/10-04-2020 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, σχετικά με την «Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των φορέων του δημοσίου τομέα και πολιτών και επιχειρήσεων» αναφέρεται ότι «Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, απλουστεύθηκε η διαδικασία έκδοσης και υποβολής δικαιολογητικών, όπου απαιτείται, καθώς πλέον οι φορείς του δημόσιου τομέα του άρθρου 3 του ν. 3979/2011, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη και να κάνουν δεκτά, έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που παράγονται με τη χρήση Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ιδίως μέσω της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης «ΕΡΜΗΣ», στη μορφή που αυτά εκδίδονται».

Β) Στο υπ’ αριθ. 88572/Σ.24798/14-05-2020 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων e-Ε.Φ.Κ.Α με θέμα «Διαδικτυακή Υπηρεσία Έκδοσης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες» προβλέπεται ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4659/2020 «Οι παντός τύπου, προβεβαιώσεις, βεβαιώσεις, αποσπάσματα λογαριασμών ασφάλισης, ενημερωτικά σημειώματα, καθώς και το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής

Ενημερότητας που χορηγεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), και τα παντός τύπου απογραφικά δελτία που παραλαμβάνει ο Ε.Φ.Κ.Α. χορηγούνται και παραλαμβάνονται και μέσω του διαδικτύου κατόπιν πιστοποιημένης πρόσβασης των ενδιαφερομένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.».

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε. και τον έλεγχο για την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να προσκομίζουν ως αποδεικτικά ασφάλισής τους από τον Ε.Φ.Κ.Α., εκτός της ασφαλιστικής ενημερότητας ή της βεβαίωσης ασφάλισης, οιοδήποτε ηλεκτρονικό έγγραφο μπορεί να εκτυπωθεί από την ψηφιακή εφαρμογή του e-Ε.Φ.Κ.Α. το οποίο αποδεικνύει την ιδιότητα του ασφαλισμένου, το χρονικό διάστημα ασφάλισης και την ημερομηνία έναρξης ασφάλισης.

Γ) Στην παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4670/2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις» ορίζεται ότι «Μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων της παραγράφου 1 δημιουργείται στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» υποσύστημα χορήγησης βεβαιώσεων. Χρήστες του υποσυστήματος είναι οι υπάλληλοι των φορέων, στους οποίους απαιτείται η υποβολή βεβαιώσεων, και οι οποίοι κατόπιν πιστοποίησης, αντλούν υποχρεωτικά τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για λογαριασμό των συναλλασσόμενων».

Επικουρικά, της διαδικασίας η οποία αναφέρεται στην περίπτωση Α και Β και κατόπιν πιστοποίησης μέσω κωδικών, οι οποίες χορηγούνται από τον Ε.Φ.Κ.Α., τα Τ.Α.Α.Ε. μπορούν να ενημερώνονται από το «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και την «Ασφαλιστική Ικανότητα» του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και να αντλούν οποιαδήποτε πληροφορία ασφάλισης είναι διαθέσιμη σε αυτά.

Δ) Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), πρόκειται να αναρτηθεί αρχείο, το οποίο θα περιέχει τους Α.Φ.Μ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Ε.Φ.Κ.Α (πρώην Ο.Γ.Α). Οι ενδιαφερόμενοι για τους οποίους ο Α.Φ.Μ συμπεριλαμβάνεται στο αρχείο, δεν απαιτείται να προσκομίσουν δικαιολογητικό ως αποδεικτικό ασφάλισής τους στον Ε.Φ.Κ.Α (πρώην Ο.Γ.Α) κατά τον διοικητικό έλεγχο που διενεργούν τα Τ.Α.Α.Ε.

 

 

 

 

Exit mobile version