Μικρή αύξηση παρουσίασε η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2015

Η παγκόσμια παραγωγή οίνων χυμών και γλευκών, ανήλθε το 2015 σε 275.700.000 εκατόλιτρα, αυξήθηκε δηλαδή κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό ανέφερε ο κ. Jean-Marie Aurand, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Οίνου (OIV), σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 28 Οκτωβρίου 2015, στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του OIV, παρουσιάστηκαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2015. 

Σύμφωνα με αυτές, η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 48.869.000 εκατόλιτρα (+ 10% σε σχέση με το 2014), ακολουθούμενη από τη Γαλλία προς 47.373.000 εκατόλιτρα (+ 1%). Η Ισπανία, η τρίτη παραγωγός, θα παράγει 36,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-4%). Το υπόλοιπο της παγκόσμιας παραγωγής χαρακτηρίζεται από την αύξηση της εσοδείας των ΗΠΑ για δεύτερη συνεχή χρονιά με 22.100.000 εκατόλιτρα (1%). Η Χιλή καταδεικνύει επίσης τη δύναμη της παραγωγής της, που αυξάνεται σταθερά. Το 2015, η χώρα έχει συγκομίσει 87 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 23%). Η Αργεντινή βιώνει μια πτώση το 2015 στα 13.358.000 εκατόλιτρα. Η Αυστραλία (12 εκατομμύρια εκατόλιτρα) γνωρίζει σταθερότητα. Η Νέα Ζηλανδία βιώνει μια πτώση στον όγκο συγκομιδής με 2.350.000 εκατόλιτρα (-27%). 

Όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση αυτή κυμαίνεται από 235,7 έως 248,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα, κατά μέσο όρο. Ο Γενικός Διευθυντής του OIV σημείωσε ότι «νέες περιοχές καταναλωτών εμφανίζει η ασιατική ήπειρος, οι χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής αλλά και της Ανατολικής Αφρικής (Μοζαμβίκη, Αγκόλα, Τανζανία)».


Πηγή: agrotypos.gr

Exit mobile version