Μέτρα για την μελισσοκομία προανήγγειλε ο Π. Κουκουλόπουλος

Της Κων/νας Χελιδώνη

 

Τρία μέτρα που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή μελιού και στην ενίσχυση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος στην εκδήλωση των εγκαινίων του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας.

 «Αμέσως μετά τις γιορτές τίθεται σε εφαρμογή και επιχειρησιακή λειτουργία το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στις ελληνοποιήσεις και να παρέχει απόλυτη προστασία στην ελληνική παραγωγή και τον Ελληνα καταναλωτή. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα βοειδή και τα αιγοπρόβατα, θα επεκταθεί στα αβγά και τα πουλερικά και στη συνέχεια στη μελισσοκομία και τα προϊοντας της» επεσήμανε ο Π. Κουκουλόπουλος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι διαδικασίες για την ένταξη της γύρης και του βασιλικού πολτού στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η Υπουργική Απόφαση που αφορά την οικοτεχνία (τη δυνατότητα δηλαδή του αγρότη να συσκευάζει και να προωθεί τα προϊόντα που παράγει για πώληση) πρόκειται σύντομα να υπογραφεί από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, εξηγώντας πως σε αυτά τα προϊόντα πέρα από το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό και την πρόπολη θα ενταχθούν και οι κηραλοιφές που παράγουν οι μελισσοκόμοι για να στηριχθεί το εισόδημά τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε: «Η ελληνική γεωργία ξαναβρίσκει τον παραγωγικό της προσανατολισμό επενδύοντας στα ποιοτικά ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ελληνικό μέλι, τονίζοντας πως η ζήτηση του στο εξωτερικό χάρη στην εξαιρετική του ποιότητα και την υψηλή διατροφική του αξία είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή δυνατότητα εξαγωγή μας. Γι΄ αυτό, υπογράμμισε πως «η ελληνική μελισσοκομία θα υποστηριχθεί από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκινάει από την 1.1.2015 και αποτελεί τη μεγαλύτερη «μηχανή» ανάπτυξης και απασχόλησης, με χρηματοδότηση περίπου 20 δις ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020», αναφερόμενος διεξοδικά και στα επιμέρους προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη του κλάδου και του εισοδήματος των Ελλήνων μελισσοκόμων.

 

 

Exit mobile version