Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Τέσσερα χρόνια μετά την προκήρυξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επενδύσεις στον Αγροτικό Τομέα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ελάχιστα έως μηδαμινά έχουν υλοποιηθεί με το ποσοστό του συνόλου των εγκεκριμένων φακέλων μεν μη ενεργοποιημένων δε να αγγίζει το 78%.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευστάθιος Τσιατούρας, προϊστάμενος της Μονάδας Β1 (Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠ.Α.Α.Τ) σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, από ένα σύνολο 6.371 εγκεκριμένων σχέδιων βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 908 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 910 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα 1.551 σχέδια τα οποία έχουν πάρει έγκριση προϋπολογισμού 114 εκατ. ευρώ ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί καθόλου τα 3.910 σχέδια προϋπολογισμού 710 εκατ. ευρώ.
Γεωργικά μηχανήματα
Ο Ε. Τσιατούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις γεωργικών μηχανημάτων. Ειδικότερα, για τους ελκυστήρες τόνισε ότι από τα 5.048 αιτήματα κόστους 294 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί μόλις το 34%, δηλαδή τα 1.720 συνολικού κόστους 101 εκατ. ευρώ και υπολείπονται τα 3.328 που αντιστοιχούν στο 66% του συνόλου. Για τα παρελκόμενα επεσήμανε ότι από τα 27.811 τεμάχια συνολικού κόστους 197 εκατ. ευρώ υπολείπονται να ενεργοποιηθούν τα 21.087 προϋπολογισμού 148 εκατ. ευρώ.
Στο συρτάρι όμως παραμένουν και οι χρηματοδοτήσεις αγροτικών επενδύσεων από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ). Το Ταμείο μολονότι «προικοδοτήθηκε» με 253 εκατ. ευρώ, πόροι από εθνικά κεφάλαια και από την Τράπεζα Πειραιώς, δεν έχει δώσει σχεδόν τίποτα… Και αυτό διότι τα αιτήματα στο μέτρο 1.2.1 φθάνουν μόλις τα 480, τα περισσότερα απορρίφθηκαν και έχουν εγκριθεί αιτήματα που αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση 6,5 εκατ. ευρώ. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα επενδυτικά αιτήματα που αφορούν το μέτρο 1.2.3, το οποίο απευθύνεται στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δημήτρης Βερελής από την αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος τοποθετήθηκε για την υπάρχουσα κατάσταση.
Υστερεί η Ελλάδα έναντι άλλων κρατών μελών
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε συνοπτικά στο επίπεδο της εκμηχάνισης της Ελληνικής γεωργίας που υπολείπεται σημαντικά των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και επικαλούμενος τα στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, επεσήμανε την δραματική αύξηση της μέσης ηλικίας των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και την τεχνολογική τους απαξίωση, τονίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας τους που οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής, μείωσης του βαθμού ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Στη συνέχεια, ο Σ. Μπαλουκτσής αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην εξέλιξη των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς το χαμηλό ποσοστότης απορροφητικότητας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει σε αυτό, κάνει και αυτούς που είναι επίσημα δικαιούχοι, να σκέφτονται την ματαίωση της επένδυσής του. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Κολυβάς, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που θα εφαρμοστεί από την 1η Γενάρη του 2015 μέχρι και το 2020.