Μεσσηνία: Καλύτερη η φετινή παραγωγή ελαιολάδου – Τι γίνεται με τις τιμές

ελιά

Δυο με τρεις μήνες πριν από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, και τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από τα ελαιόδεντρα αναμένεται ότι η ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία αλλά και στην υπόλοιπη χώρα να είναι αρκετά καλύτερη από την περυσινή.

Αυτό σημείωσε ο υπεύθυνος παραλαβών ελαιολάδου του Α.Σ. «Ένωση Μεσσηνίας» Αντώνης Νικολόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο κ. Νικολόπουλος επισήμανε ότι η παρατεταμένη ξηρασία αλλά και οι καύσωνες του καλοκαιριού έχουν μειώσει την παραγωγή και θα μειωθεί περαιτέρω, αν δεν έρθουν οι αναμενόμενες φθινοπωρινές βροχές. Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε να ξεκινά νωρίτερα, από κάθε άλλη χρόνια , η φετινή ελαιοκομική περίοδος λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό πως περιοχές με ποτιστικές καλλιέργειες θα έχουν καλύτερη παραγωγή όπως π.χ. η περιοχή της Τριφυλίας, ενώ ο κ. Νικολόπουλος ανάφερε την άμεση ανάγκη για αρδευτικά έργα σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ποτίζονται οι ελιές, καθώς η κλιματική κρίση θα είναι εδώ και τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με τις τιμές, ο Αντώνης Νικολόπουλος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν αναμένουμε να δούμε τις περσινές υψηλές που έφτασαν ακόμα και τα 9,5 ευρώ το λίτρο για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα ελάχιστα εναπομείναντα λάδια της περυσινής παραγωγής πωλούνται περίπου στα 7€, ενώ ήδη τα πρώτα συμβόλαια στην Ισπανία για τη νέα χρόνια έχουν κλειστεί στις τιμές των 6€. Έκανε δε την εκτίμηση ότι κατά την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, στη χώρα μας οι τιμές για τον παραγωγό θα κυμαίνονται από 5,5€ έως 6€.

Exit mobile version