«Μαγνητίζει» τους Έλληνες παραγωγούς η καλλιέργεια ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς

Με την ίδια ταχύτητα που κάλπαζαν τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού πρώτα έτρωγαν ιπποφαές, με ανάλογο ρυθμό μάλλον και…ταχύτερο, αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για την καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών στην Ελλάδα, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ, Νίκος Δούκας. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήδη μέρος της μικρής ακόμη ελληνικής παραγωγής ιπποφαούς ρωσικών ποικιλιών, διεκδικούν ξένοι «αγοραστές» από Αμερική, Ιταλία και Αγγλία, οι οποίοι ωστόσο είναι σε …αναμονή, αφού η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας θα ξεκινήσει το 2019.

«Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε ξένους ενδιαφερόμενους βάσει των ποσοτήτων που παράγονται σήμερα στη χώρα μας, αλλά σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε καταρτίσει, το 2019 που θα πιάσουμε τους 500 τόνους, αυτό θα καταστεί εφικτό και πρώτος εξαγωγικός μας σταθμός αναμένεται να είναι η Ιταλία» είπε.

Πάντως, η ενασχόληση των Ελλήνων αγροτών με την καλλιέργεια ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς, κρίνεται πλέον και βάσει αριθμών, ως «πολλά υποσχόμενη», ενώ τα κέρδη από την «εγγυημένη» πώληση της παραγωγής, ισοδυναμούν πραγματικά με… «χρυσωρυχείο». Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η τιμή/κιλό της ρωσικής ποικιλίας ξεπέρασε κατά πολύ τα 2,5 ευρώ/κιλό, που πωλείται παγκοσμίως το ιπποφαές άλλων ποικιλιών, ενώ διευκρίνισε: «Παραγωγός, που εγκατέστησε τέσσερα στρέμματα ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς, πληρώθηκε την τέταρτη χρονιά με 4.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα το λαμβάνει από τον πέμπτο χρόνο ετησίως, ενώ θα το αυξήσει σημαντικά τον έβδομο, οπότε και η καλλιέργεια θα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή».

Υπογραμμίζεται ότι η καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γίνεται μόνο στην Ελλάδα, ενώ η Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο αντιπρόσωπό τους σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ιταλία. «Το γεγονός ότι δεν εντοπίζονται σε καμία άλλη χώρα, τουλάχιστον της Ευρώπης, δίνει στους καλλιεργητές της χώρας μας ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά» τόνισε ο κ. Δούκας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στα σχέδια της εταιρείας είναι η επιχειρηματική της ανάπτυξη στις αγορές, όπου έχει δικαιοδοσία, αν και όπως παραδέχθηκε: «Πρωταρχικό μέλημα παραμένει η ανάπτυξη εντός ελληνικών συνόρων».

Ιστορική αναδρομή-Η καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς σε αριθμούς

Η προσπάθεια της καλλιέργειας, στην Ελλάδα, των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς ξεκίνησε το 2012, με την εγκατάσταση των πρώτων 200 στρεμμάτων. Στόχος, όπως επισήμανε ο κ. Δούκας, παραμένει η εγκατάσταση 6.000 στρεμμάτων ρώσικων ποικιλιών. «Με το που πιάσουμε τα 3.000 στρέμματα, θα εξετάσουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας του πρώτου εργοστασίου τυποποίησης και μεταποίησης στην Ελλάδα που θα χωροθετηθεί σε τοποθεσία μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης» είπε και διευκρίνισε: «Ήδη έχουμε έτοιμο το business plan για το συγκεκριμένο project και εξασφαλισμένους τους επενδυτές, ενώ το κόστος έχει υπολογιστεί στα 5 εκατ. ευρώ».

Στην Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ» συμμετέχουν σήμερα 92 παραγωγοί ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς χωρίς αγκάθια και σύμφωνα με τον κ. Δούκα στα τέλη του 2017 θα ανέρχονται σε 112. Την τρέχουσα περίοδο είναι εγκατεστημένα 1.450 στρέμματα. Οι καλλιέργειες της Ομάδας εκτείνονται σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στη Θεσσαλία και να ακολουθούν η Μακεδονία η Ήπειρος η Θράκη και η Πελοπόννησος.

Σε περίπτωση που κάποιος καλλιεργητής ενδιαφέρεται για συνεργασία με την εταιρεία, μπορεί να την επιτύχει με δύο τρόπους: με ένταξή του στην Ομάδα και με υποχρέωση την εγκατάσταση τουλάχιστον επτά στρεμμάτων, ή ως ανεξάρτητος καλλιεργητής με συμβόλαιο απορρόφησης, με ελάχιστη υποχρεωτικά εγκατάσταση τρία στρέμματα. Το κόστος για την εγκατάσταση δενδρυλλίων ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 700-1.000 ευρώ, ενώ το κόστος των υλικών, υπολογίζεται στα 150 ευρώ/στρέμμα/ετησίως. Κάθε παραγωγός που επιλέγει να συνεργαστεί με την εταιρεία, έχει στη διάθεσή του το δικό του business plan που γίνεται από κοινού και με στόχο να γνωρίζει εξαρχής και επακριβώς τη σχέση δαπανών/αποδόσεων.

Υπογραμμίζεται ότι τα πολύ καλά αποτελέσματα της καλλιέργειας ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς στην Ελλάδα, οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς να αναθέσει στη χώρα -για πρώτη φορά σε χώρα του Νότου- τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου, το 2020, το οποίο πιθανόν θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Η δομή και η διαφοροποίηση των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς

Σχετικά με τη δομή και τη διαφοροποίηση που χαρακτηρίζουν την Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ, ώστε να την καθιστούν πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική όχι μόνο για τους υφιστάμενους αγρότες, αλλά και για νέους επενδυτές που αναζητούν λύσεις στην καλλιέργεια της γης, ο κ. Δούκας ανέφερε: Οι συγκεκριμένες καλλιεργούμενες ποικιλίες ιπποφαούς προέρχονται με συμφωνία αποκλειστικότητας από το MA Lisavenko Institute of Russia, ινστιτούτο που αποτελεί «ίσως το σημαντικότερο στον κόσμο στην έρευνα της καλλιέργειας του ιπποφαούς και η ιστορία του ξεκινάει το 1963».

Τόνισε δε ότι οι ποικιλίες που εισάγονται από το ινστιτούτο και καλλιεργούνται από τους παραγωγούς παρέχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, μιας και ο καρπός τους είναι πολύ μεγάλος σε μέγεθος (σχεδόν τριπλάσιος από το γνωστό ιπποφαές), με πολύ χαμηλή οξύτητα, ήτοι 1,2% έναντι 3,2% των άλλων ποικιλιών, και πολύ ωραία γεύση λόγω και των σακχάρων, στο 10%, έναντι του 3,5% κατά μέσο όρο των υπολοίπων.

Όλα αυτά με απίστευτα χαμηλό κόστος παραγωγής «μιας και η έλλειψη αγκαθιών από τα δενδρύλλια μειώνουν στο 1/10 το κόστος συλλογής». Σημειώνεται ότι το ιπποφαές με αγκάθια δίνει παραγωγή 800 κιλών/στρέμμα κατά μέσο όρο και ανά δύο χρόνια, ενώ αυτό χωρίς αγκάθια 1,5 τόνους/χρόνο».


Exit mobile version