Quantcast
Κορινθιακή σταφίδα: Τι λένε οι άνθρωποι του κλάδου για την παραγωγή της, τα προβλήματα και την τιμή της - enikonomia.gr
share

Κορινθιακή σταφίδα: Τι λένε οι άνθρωποι του κλάδου για την παραγωγή της, τα προβλήματα και την τιμή της

δημοσιεύτηκε:

Για την τιμή της κορινθιακής σταφίδας μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  του κλάδου, Θανάσης Σωτηρόπουλος.

«Πέρυσι η τιμή για τον παραγωγό ήταν 1,40 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε ο κ. Σωτηρόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά».

Σε αυτό, τον ρόλο της έπαιξε και η περασμένη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν ήταν καλή, μιας και έντονες βροχοπτώσεις είχαν «ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα αποθέματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή στον παραγωγό».

Οι πρώτες ενδείξεις για εξαιρετική ποιότητα στη φετινή παραγωγή, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο «η φετινή παραγωγή θα πέσει κάτω από τους 15.000 τόνους, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μια συγκομιδή 12.000-13.000 τόνων», όταν πριν την πανδημία του κορονοϊού όπως τονίζει «ήταν πάνω από 25.000 τόνους οι παραγωγοί».

Πάντως, πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα.

Προβλήματα

Για αυτή την κατάσταση όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας ευθύνεται κυρίως η κλιματική κρίση.

«Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει κατά πολύ την καλλιέργεια της σταφίδας. Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά 80% δεν αρδεύεται, με τις συνεχείς ανομβρίες και τους καύσωνες να προκαλούν τεράστιες ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την ελληνική πολιτεία ώστε να «προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί το πρώτο προϊόν που ως χώρα, κάναμε εξαγωγή».

Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα μοναδική, για την Ευρώπη, προϊόν, μιας και δεν υπάρχει άλλον Κράτος-Μέλος το οποίο να την παράγει.

Και για αυτό Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας υπογραμμίζει «είναι κρίμα που δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, είτε μέσω αναδιάρθρωση της καλλιέργειας είτε μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, που να μπορούν να στηρίξουν ή να βοηθήσουν για κάποια χρονιά την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».

Κάτι τέτοιο πέρα από τη στήριξη της καλλιέργειας θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους που θέλουν, να ασχοληθούν με τη σταφίδα. «Εάν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει και ενδιαφέρουν από τη νέα γενιά» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Μάλιστα, αυτό θα δώσει και νέα πνοή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο προϊόν. «Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τόσο την τοπική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.