Κόκκαλης: Ομάδες παραγωγών και εξωστρέφεια, καθοριστικοί παράγοντες εξόδου από τις παθογένειες

Οι ομάδες παραγωγών και η εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες εξόδου από τις παθογένειες, θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνοντας μάλιστα ότι η οργάνωση των παραγωγών υποστηρίζεται με σημαντικά κονδύλια στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης γνωστοποιεί ότι στο προσεχές διάστημα το υπουργείο θα ανοίξει δημόσιο διάλογο για τη διαμόρφωση του ορισμού “κατ’ επάγγελμα αγρότη”, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να καταθέσει τις προτάσεις του. Άλλωστε, όπως θα πει, ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόσφατο ψήφισμά του καλεί τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Αναφορικά με τις εξαγγελθείσες αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υφυπουργός δηλώνει ότι πιστεύει «στον αληθινό και πραγματικό διάλογο», επισημαίνοντας πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι στο πλευρό όλων των αγροτών, προσπαθώντας μέσω στοχευμένων δράσεων, αλλά και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να συμβάλλει στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βασίλη Κόκκαλη στον Ηλία Σκυλλάκο

-Κύριε Κόκκαλη, ποιοι είναι οι στόχοι σας από τη θέση που κατέχετε σε ένα ομολογουμένως δύσκολο υπουργείο;

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί τη βάση της οικονομίας μας, προσφέροντας προϊόντα απαραίτητα για τη διατροφή μας. Από τα πανάρχαια χρόνια η γεωργία και η κτηνοτροφία επηρεάζονται από αστάθμητους παράγοντες.Παράλληλα, ο παραγωγός βρίσκεται συχνά στο έλεος του εμπόρου-μεσίτη, ο οποίος με αθέμιτες πρακτικές μειώνει την τιμή αγοράς του προϊόντος. Με την παγκοσμιοποίηση εισάγονται όμοια προϊόντα από τρίτες χώρες σε ανταγωνιστικές τιμές, συμπιέζοντας περαιτέρω την τιμή παραγωγού. Τελικά, το προϊόν καταλήγει με πολλαπλάσια τιμή στα ράφια, κι αυτό εις βάρος του καταναλωτή.

Είναι γεγονός ότι τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία είναι δύσκολα, πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν sτον πρωτογενή τομέα. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και οδικό χάρτη. Στόχος μου είναι να συμβάλω από τη θέση μου ως υφυπουργός, στην προώθηση της οργάνωσης των παραγωγών και την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής, που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες εξόδου από τις παθογένειες που προανέφερα.

-Η στήριξη των αγροτών προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, και την έγκαιρη πληρωμή τους από προγράμματα, αποζημιώσεις κ.α. Έχουν γίνει αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή;

Ακόμη και σήμερα πληρώνουμε εκκρεμότητες του 2013 και 2014. Είναι γεγονός πως στις πληρωμές μπήκε τάξη και αυτές γίνονται-με μικρές εξαιρέσεις- στην ώρα τους. Μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν για ενισχύσεις περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ και έχουν εξασφαλιστεί περίπου 19 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στους αγρότες, παρά τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παραλάβαμε.

-Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν πάντως για μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων…

Πράγματι, οι δικαιούχοι αυξήθηκαν. Η ερώτηση μου δίνει τη δυνατότητα να αναδείξω το θέμα του ορισμού του «κατ επάγγελμα αγρότη», για το οποίο πρέπει να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση. Ήδη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόσφατο ψήφισμά του καλεί τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ορισμός, ο οποίος θα διαμορφωθεί από κοινού με τον αγροτικό κόσμο. Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ανοίξουμε δημόσιο διάλογο και καλούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας να καταθέσει τις προτάσεις του.

-Οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε κινητοποιήσεις.Ποιο μήνυμα στέλνετε;

Πιστεύω βαθιά στον αληθινό και πραγματικό διάλογο, χωρίς προσχήματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα και με πλήρη σεβασμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας είναι στο πλευρό όλων των αγροτών, προσπαθώντας μέσω στοχευμένων δράσεων, αλλά και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να συμβάλλει στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

-Ας πάμε στα αιτήματά τους.Φορολογικό – ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής είναι κάποια από τα θέματα που τους απασχολούν.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, διασφαλίστηκε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου στα 8.600 ευρώ, ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2015, προκύπτει ότι το 95% του αγροτικού εισοδήματος κυμαίνεται από 0-9.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτών, θα τούς επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσαν το 2016.

Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ασφάλισης θα γίνει σε βάθος πενταετίας.Η θέσπιση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για τους αγρότες, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης. Επίσης, έτος ο ΕΛΓΑ ολοκλήρωσε τις πληρωμές για τις ζημιές του 2015, καθώς και για το πρώτο τρίμηνο του 2016, από τον Αύγουστο του 2016, χρόνος ρεκόρ συγκριτικά με κάθε προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τον ενεργειακό συμψηφισμό με τα φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω των οποίων θα εκμηδενιστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Εντός του 2017 θα έχει υλοποιηθεί. Τέτοιες δράσεις, που μειώνουν το κόστος παραγωγής, θα υλοποιηθούν σύντομα, ώστε να ισοσκελίζεται το βάρος από το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

-Στο θέμα της φέτας τώρα. Υπάρχουν εγγυήσεις για την προστασία της στο πλαίσιοτης συμφωνίας μεταξύ Καναδά και ΕΕ;

Η φέτα είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής κτηνοτροφίας και η νομική προστασία της αποτελεί εθνική υπόθεση.Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε και Καναδά ξεκίνησαν το 2004 και έληξαν τον Σεπτέμβριο του 2014. Σε αυτή τη δεκαετία, δεν υπήρξε καμία νομική διεκδίκηση από τη χώρα μας για την ελληνική φέτα. Η σημερινή κυβέρνηση δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πέτυχε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα 4 χρόνια, ό,τι (υποχρεούται) να εξετάσει την προστασία της φέτας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

-Τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν επηρεάσει την τοπική αγορά.Όλοι αναζητούν τρόπους, ώστε η ντόπια παραγωγή να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.Υπάρχει αυτή η δυνατότητα δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής είναι σχετικά υψηλό στην Ελλάδα;

Η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες έχει πραγματικά επηρεάσει δυσμενώς την απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής και το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού. Ο κρίσιμος παράγοντας για την ανατροπή της παρούσας κατάστασης είναι η οργάνωση των παραγωγών. Μια Ομάδα Παραγωγών μπορεί να προμηθευτεί γεωργικά εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα, εργαλεία) σε πιο οικονομικές τιμές χάρη στο μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών. Η πρακτική αυτή είναι ικανή να εξασφαλίσει μείωση του κόστους παραγωγής γύρω στο 20%.

Ταυτόχρονα, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), προβλέπονται σημαντικά κονδύλια που θα χρηματοδοτούν τη λειτουργία των Ομάδων. Ο αγρότης λοιπόν, μετατρέπεται σε μέτοχο μιας υγιούς και αυστηρά ελεγχόμενης εταιρείας και θα μπορεί να εμπορεύεται η ίδια τα προϊόντα που παράγει στον τόπο, το χρόνο και την τιμή που κρίνει συμφέρουσα. Ο παραγωγός με αυτό τον τρόπο απογαλακτίζεται από τις επιδοτήσεις, αυξάνει το προσδόκιμο εισόδημά του και αποφεύγει τον εναγκαλισμό του μεσίτη ή του εμπόρου, ο οποίος, μέχρι και σήμερα, προσπαθεί να διακινήσει τα αγροτικά προϊόντα με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Με αυτόν τον τρόπο ο παραγωγός δεν περιορίζεται πλέον στο χωράφι του, καθώς μέσω της Ομάδας, τα προϊόντα του έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία της εξωστρέφειας, ώστε να μπορούν αφού τυποποιηθούν και πιστοποιηθούν να κατευθυνθούν σε όλες τις αγορές του κόσμου.


Exit mobile version