Καρασμάνης: Κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ στους αγρότες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

Συνολικά κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που αφορούν στις πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης και του προγράμματος νέων αγροτών θα διοχετευτούν στον αγροτικό τομέα έως το τέλος του μήνα, αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, σημειώνοντας ότι η έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων συνδυάζεται με την απρόσκοπτη συνέχισης της δραστηριότητάς τους.

Θεωρεί κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση, και δηλώνει ότι θα εξαντληθεί κάθε νομική δυνατότητα στην υπόθεση του «πακέτου Χατζηγάκη», προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Η συνέντευξη αναλυτικά:  

Ερ: Ας ξεκινήσουμε με ένα θέμα που «καίει» όλους τους αγρότες. Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης, αλλά και της εξισωτικής του 2014; Αν συνυπολογισθεί η Ενιαία Ενίσχυση, οι εξισωτικές αλλά και το πρόγραμμα νέων αγροτών, συνολικά ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα έχει εισρεύσει στον αγροτικό κόσμο από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του έτους;

Απ: Η ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα αποτελεί σταθερά βασική μας προτεραιότητα και η έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους συνδυάζεται με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Στο τελευταίο τρίμηνο, έχουμε καταβάλλει ενισχύσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις, και αναπτυξιακά προγράμματα. Άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Σε αυτά τα χρήματα συμπεριλαμβάνεται 1 δισ. ευρώ που αποτελεί τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης και θα καταβληθεί στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, η εξισωτική αποζημίωση του 2013 περίπου 20 εκατ. ευρώ, αλλά και η πληρωμή – για πρώτη φορά από τότε που η χώρα μας έγινε μέλος της Ε.Ε – της εξισωτικής αποζημίωσης του τρέχοντος έτους συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι οι αγρότες έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζω ότι έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα άλλα 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του 2013.

Επίσης, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του προγράμματος για την ενίσχυση των νέων αγροτών 2014, μέσα από το οποίο 11.116 νέοι παραγωγοί θα λάβουν ενισχύσεις 194 εκατ. ευρώ και μάλιστα το 70% αυτών των χρημάτων, δηλαδή 136 εκ. ευρώ, θα δοθούν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, γεγονός πρωτοφανές μέχρι σήμερα.

Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των νέων αγροτών με 101,5 εκατ. ευρώ. Μειώσαμε τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή του 70%, από 2,5 χρόνια που ήταν στους 6 μήνες. Επιπλέον, πετύχαμε για πρώτη φορά την ένταξη και 3.224 νέων επιλαχόντων.

Ερ: Σε ότι αφορά στη νέα ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από την πρώτη του νέου έτους, ποιες κατά την γνώμη σας οι προκλήσεις που φέρνει στους Έλληνες αγρότες;
Απ: Με την καινούργια ΚΑΠ οι αγρότες μας αλλά και η εθνική οικονομία, έχουν διασφαλισμένους πόρους 20 δισ. ευρώ για την επόμενη 7ετία.

Οι άμεσες ενισχύσεις ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο και στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε πραγματικά να «πιάσουν τόπο».

Γι αυτό, με τον Εθνικό Φάκελο για τη νέα ΚΑΠ, που καταρτίσαμε το περασμένο καλοκαίρι μετά από έναν ευρύ, ειλικρινή και σε βάθος διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς του αγροτικού κόσμου, προχωράμε σε μια σειρά ρυθμίσεων που θα φέρουν τον αγροτικό κόσμο σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων εποχών.

Σκοπός μας ένας και μοναδικός: να καταστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο βιώσιμη, ανταγωνιστική και προσοδοφόρα, με προϊόντα αυξημένης προστιθέμενης αξίας και δυνατότητα να σταθούν άνετα, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά.

Πέρα, όμως, από τις άμεσες ενισχύσεις εκείνο που νομίζω πως μετράει ιδιαίτερα είναι το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας της χώρας, που μέσα από αυτά γίνονται οι παρεμβάσεις εκείνες για να δώσουν ένα νέο αναπτυξιακό χαρακτήρα στον αγροτικό μας τομέα, με επιμέρους προγράμματα και δράσεις που παρέχουν τη δυνατότητα να γίνει η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία βασικός πυλώνας για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας μας.

Γι αυτό άλλωστε προκρίναμε την ενίσχυση της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων, τη στήριξη των συλλογικών δραστηριοτήτων, την αναδιάρθρωση και καθετοποίηση της παραγωγής, την περαιτέρω ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, προγράμματα προώθησης και προβολής προϊόντων μας στο εξωτερικό, τη δημιουργία τοπικών συμφώνων ποιότητας, την προώθηση της έρευνας και τη διάδοση της γνώσης, τη στήριξη τομέων, όπως η κτηνοτροφία, στους οποίους μέχρι τώρα υστερούσαμε, αλλά και τις υποδομές, είτε αυτές λέγονται αρδευτικά έργα, είτε συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, μονάδες επεξεργασίας, υποδομές διακίνησης, logistics, δίκτυα διανομών, καθώς και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εισοδημάτων, μέσω αγροτουρισμού, αγροτικών βιοτεχνιών και άλλων εναλλακτικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.

Και για αυτό οι παρεμβάσεις μας στηρίχθηκαν στην ηλικιακή ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ελληνικής γεωργίας, μέσω της στήριξης των νέων αγροτών, αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωση τομέων, όπως η κτηνοτροφία, που κατά το παρελθόν εμφανίζαμε υστερήσεις. Το κύριο βάρος μας πέφτει στην ανταγωνιστικότητα και στην παραγωγή επώνυμων, ποιοτικών, ανταγωνιστικών και υγιεινών προϊόντων.

Ερ: Πάντως η φετινή χρονιά είχε και αρκετές δυσκολίες, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το καλοκαίρι είχαμε το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αλλά και αρκετές ζημιές στην κτηνοτροφία από ζωονόσους. Αλήθεια τι γίνεται με την αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών από το εμπάργκο, αλλά και τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους;
Απ: Για τις κοινοτικές αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρώσικο εμπάργκο εκτιμώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Το παλεύουμε το θέμα εδώ και μήνες.

Έχουμε αποστείλει αναλυτικό και τεκμηριωμένο κατάλογο με τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί μας λόγω της πτώσης των τιμών. Είχα διαδοχικές συναντήσεις, τόσο με τον προηγούμενο, όσο και με τον νυν Επίτροπο Γεωργίας.

Το θέμα τέθηκε και στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχω λάβει τη διαβεβαίωση του Επιτρόπου Χόγκαν ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα εξετάσουν την προ εμπάργκο περίοδο, τότε με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, στη διάρκεια της οποίας διατέθηκαν στην αγορά τα 2/3 της φετινής μας παραγωγής ροδακίνων και νεκταρινιών, υπό το πρίσμα να δοθούν στοχευμένες ενισχύσεις για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος στους παραγωγούς και ιδίως για τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Τους αποδείξαμε άλλωστε πως τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Κομισιόν μετά τα ρώσικο εμπάργκο δεν καλύπτουν τη χώρα μας, αφού οι τιμές είχαν πέσει πριν από αυτά, στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

Μια κρίση, για την οποία οι παραγωγοί μας ουδεμία ευθύνη φέρουν.
Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους, από την πρώτη κιόλας στιγμή που εκδηλώθηκαν οι ζωονόσοι, λάβαμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό τους και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Παράλληλα και παρά τη δημοσιονομική στενότητα, εγκρίναμε 16 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων σε όσους έχασαν τα ζώα τους από τον καταρροϊκό πυρετό, την ευλογιά, και άλλες ασθένειες. Εξαντλούμε κάθε οικονομική δυνατότητα ενίσχυσης των πληγέντων.

Επιπλέον, έχουμε ήδη υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού και αναμένεται η έγκρισή του.

 

Ερ: Σε ποια φάση βρίσκεται η δικαστική διαδικασία αναφορικά με το «πακέτο Χατζηγάκη» και τα πρόστιμα με τα οποία κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι;
Απ: Κοιτάξτε, πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και προσεκτικές κινήσεις.

Η υπόθεση έχει πάρει πλέον τη δικαστική οδό και εκεί δίνουμε μάχη με το νομικό οπλοστάσιο της χώρας μας αλλά και με τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι κοινοτικοί κανονισμοί σε νομικό επίπεδο.

Έχουμε μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκτηση ενισχύσεων ύψους 387,4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο παρελθόν, αλλά ο φάκελος δεν έχει κλείσει.

Η υπόθεση είναι ανοιχτή. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα στην υπόθεση αυτή, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μπορεί να μην έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα, αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, όμως υπάρχουν ακόμη και άλλες κινήσεις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Την άνοιξη εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της απόφασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όλες οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη. Εκείνο που απαιτείται είναι μετρημένες και συνετές κινήσεις, χωρίς εντυπωσιασμούς και «λεονταρισμούς».

 

Πηγή: ΑΠΕ

Exit mobile version