Quantcast
ΙΒΗS: Αύξηση αναμένεται και φέτος στην παραγωγή ελαιολάδου - enikonomia.gr
share

ΙΒΗS: Αύξηση αναμένεται και φέτος στην παραγωγή ελαιολάδου

δημοσιεύτηκε:

Ανοδικά κινείται κατά τη φετινή χρονιά η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου, καθώς σημειώνεται αύξηση 3,3% στους 310.000 τόνους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της IBHS ΑΕ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη , Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, την περίοδο 2014/2015 η εγχώρια παραγωγή ανέκαμψε, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 127% στο επίπεδο των 300.000 τόνων.

Η άνοδος αυτή επέτρεψε την ενίσχυση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το 2015 να εξαχθούν συνολικά 149.000 τόνοι, αξίας 544,7 εκατ. ευρώ, όγκος αυξημένος κατά 81.800 τόνους από το προηγούμενο έτος.

Την τρέχουσα περίοδο 2015/16 παρατηρείται αύξηση της παραγωγής σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες της ΕΕ, με τη διεθνή ζήτηση να παραμένει ισχυρή.

Η Ισπανία εμφανίζει σημαντική ανάκαμψη στους 1,4 εκατ. τόνους (+66%), ενώ η Ιταλία υπερδιπλασίασε την παραγωγή της στους 470.000 τόνους.

Ωστόσο, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης, ενώ τη φετινή χρονιά παρατηρείται τάση υποχώρησης των τιμών σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες.

Αναλυτικά, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Μαΐου έφτασε στα 2,9 ευρώ το κιλό (-6,1% σε ετήσια βάση).

Στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 2,93 ευρώ το κιλό (-16,5%), στην Ιταλία στα 3,55 ευρώ το κιλό (-39%) και στην Τυνησία στα 3,08 ευρώ το κιλό (-10,2%).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων. Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο επεξεργάζεται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 121 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2014 μειώθηκε απότομα κατά 16,3% στα 406 εκατ. ευρώ. Τα ΚΠΤΦΑ κατέγραψαν πτώση 45,7%, στα 19 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 12 εκατ. ευρώ το 2013. Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σημαντικά σε 5,8% και 0,1% αντίστοιχα. Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά στο 1 προς 1 ενώ οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν εντός 4 μηνών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.