«Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία», επισήμανε ο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς από τη Φλώρινα.
Ο κ. Γεωργαντάς επισκέπτεται σήμερα τη Φλώρινα επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο μετέχουν ο ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμ. Γραφάκος και ο ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νικ. Κουλοχέρης.
Ο κ. Γεωργαντάς ξεκίνησε τις επαφές του με τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλη Γιαννάκη και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Σωτήρη Βόσδου. Στα Γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης Φλώρινας, ο ΥπΑΑΤ προήδρευσε σύσκεψης για τα προβλήματα της περιοχής.
Ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στους εργάτες γης, στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, το αρδευτικό πρόβλημα του νομού καθώς και ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Στη συνέχεια έγινε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, όπου ετέθησαν ζητήματα που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την επιδότηση της αντιχαλαζικής προστασίας, και μια σειρά άλλων τοπικών ζητημάτων που αφορούν τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κλιματική κρίση έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας και έχει φέρει σε πρώτο πλάνο τον πρωτογενή τομέα. Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο στην οποία ο πρωτογενής τομέας είναι πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς σε κάθε χώρα. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την αγροτική παραγωγή με στοχευμένα μέτρα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση των φραγμάτων και του αρδευτικού δικτύου, είπε ο ΥπΑΑΤ, στηρίζουμε την προσπάθεια των αγροτών για αύξηση της παραγωγής ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον υδατικό εθνικό πλούτο.
Ειδικά στη Φλώρινα με το αρδευτικό της Τριανταφυλλιάς (προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ), αναμένεται να αρδευτούν πάνω από 18.000 στρέμματα, ενώ το αρδευτικό των Πρεσπών, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρδεύσει 13.600 στρέμματα, αναμένεται να λειτουργήσει στην επόμενη διετία. Το έργο επέκτασης του αρδευτικού του Παρορίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επί πλέον αγωγούς 23 χιλιομέτρων και θα αρδεύσει 3.630 στρέμματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο ρόλο του ΕΛΓΑ, ο οποίος, όπως θύμισε, από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα έχει καταβάλει στους παραγωγούς περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. και τόνισε, με δεδομένη την κλιματική κρίση, την ανάγκη ενίσχυσης της αντιχαλαζικής προστασίας, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ζημιών. Θύμισε δε ότι η αντιχαλαζική προστασία επιδοτείται με 80%.
Ιδιαίτερα για τις πληρωμές της χαλαζόπτωσης του Ιουνίου 2022, τόνισε ότι το πιθανότερο θα γίνει εξόφληση εντός του Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις έξι μήνες μετά. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στο προανθικό στάδιο, τόνισε ότι ενώ είχαν δεσμευθεί 20 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει πληρωμές 13,5 εκατ. ενώ τα 6,5 εκατ. ευρώ που υπολείπονται να δοθούν σε δικαιούχους, εξετάζεται να δοθούν μέσω άλλης διαδικασίας, το πιθανότερο με de minimis.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η κυβέρνηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο στηρίζει τους αγρότες με στοχευμένα μέτρα, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης.