Εποχική εργασία: “Εισαγόμενα” εργατικά χέρια από Ινδία, Μπαγκλαντές και Αίγυπτο – Τι λένε στο enikos.gr παραγωγοί

Η Ελλάδα φέτος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 144.000 εποχικούς εργάτες για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγροτικής οικονομίας. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκπονεί ένα σχέδιο με το οποίο ευελπιστεί να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια από χώρες όπως η Αλβανία, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές, η Ινδία ακόμα και η Ουκρανία, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Πακιστάν.

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Κάθε εργάτης θα λαμβάνει άδεια διαμονής που θα χορηγηθεί έπειτα από αίτηση και θα ισχύει για 9 μήνες ανά έτος με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσης του. Ταυτόχρονα, για να επιστρέψει, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό το νέο μοντέλο είναι ένα απολύτως λειτουργικό πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης με κανόνες. Επιπλέον, το νέο αυτό καθεστώς ισχύει για 5 χρόνια, με την παρέλευση των οποίων ο δικαιούχος θα απωλέσει αυτομάτως την δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του συνεταιρισμού παραγωγών φράουλας «Ήλιδα», Γιώργος Καραχάλιος, μιλώντας στο enikos.gr ανέφερε ότι αυτή η κίνηση είναι ένα θετικό βήμα.

“Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο και έχουν γίνει ήδη τα διαδικαστικά. Αυτό που θα θέλαμε είναι να γίνει πιο σύντομη η διαδικασία, αλλά αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει σίγουρα. Έχουν ήδη λυθεί διάφορα θέματα που μας αφορούν σαν κλάδο. Εμείς ως συνεταιρισμός χρειαζόμαστε 4.000 εργάτες. Η συγκομιδή ξεκινά τον Νοέμβριο και φτάνει μέχρι τον Ιούλιο, όσο αυξάνεται η ζέστη και τα κιλά της παραγωγής χρειαζόμαστε περισσότερα χέρια. Το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στη χώρα μας. Το θέμα είναι να βρίσκουμε λύσεις εγκαίρως και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο” τόνισε ο κ. Καραχάλιος.

Τι λέει στο enikos.gr ο κερασοπαραγωγός Γιώργος Κεσίσης

Στο enikos.gr μίλησε και ο κ. Γιώργος Κεσίσης, κερασοπαραγωγός στην Έδεσσα. Όπως είπε, “στον νομό χρειάζεται εργατικό δυναμικό και ειδικά την περίοδο της συγκομιδής, η οποία έχει διάρκεια από αρχές Μαΐου έως τέλη Ιουλίου. Ωστόσο πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει και τις 90 ημέρες σε χωριά που έχουν μόνο κερασοκαλλιέργειες. Έως σήμερα ένας εποχικός εργάτης είχε δικαίωμα τρίμηνης παραμονής και αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στους παραγωγούς που συνήθως τους χρειάζονται για μεγαλύτερο διάστημα”.


Σύμφωνα με τον ίδιο, “η κίνηση του υπουργείου, που επιτρέπει παραμονή έως 9 μήνες ανά έτος είναι πολύ σημαντική. Βοηθάει πολύ κάτι τέτοιο”. Ο κ. Κεσίσης πρόσθεσε ότι “το 2021 οριακά τα καταφέραμε. Υπήρχε αναστάτωση στους παραγωγούς και ειδικά από τη στιγμή που και η βασική δεξαμενή εργατών για εμάς, η Αλβανία αρχίζει να “στερεύει” δεδομένου ότι οι επόμενες γενιές σπουδάζουν ή φεύγουν προς την Κεντρική Ευρώπη”. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “κάθε γεωργός στην περιοχή μας δημιουργεί ένα δικό του hot spot, το οποίο εξελίσσει προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη η διαβίωση των εργατών γης”.

Τι προβλέπει η συμφωνία με το Μπανγκλαντές

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο με το Μπανγκλαντές δίνει την δυνατότητα σε έως 15.000 ήδη διαμένοντες να εργαστούν εποχικά σε αγροτικές εργασίες. Θα πρέπει να φεύγουν 3 μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος των 5 ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. Όποιος δεν συμμορφώνεται, θα επιστρέφει με απέλαση και αν το φαινόμενο είναι γενικευμένο οδηγεί στην λύση του Μνημονίου Κατανόησης.

Στρατηγικός στόχος είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.


Τονίζεται ότι άδειες εποχικής εργασίας θα δίνονται μόνο αν υπάρξει σύμβαση με εργοδότη/αγρότη. Άρα, θα δοθούν εποχικές άδειες μόνο αν υπάρχει ανάγκη από τους παραγωγούς.

“Αυτό σημαίνει ότι έπειτα από 5 χρόνια, ο δικαιούχος θα φεύγει από την Ελλάδα. Όπως θα φύγουν, όσοι ήδη βρίσκονται παράνομα στη χώρα σήμερα” τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τέλος, η αξιοποίηση ήδη διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα σε εποχικές αγροτικές εργασίες θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση αστικών κέντρων.

Όσα προβλέπει η άδεια παραμονής για κάθε εργάτη

Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επίσης, δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας. Συνεπώς το μόνο δικαίωμα που έχουν οι δικαιούχοι είναι η πρόσβαση στην εποχική εργασία. Ούτε πολιτογραφούνται, ούτε ψηφίζουν. Μετά το πέρας της 5ετίας, θα επιστρέφουν αναγκαστικά στη χώρα τους.

Μηταράκης στον Realfm 97,8: Η ελληνική αγροτική οικονομία φέτος ζήτησε 144.000 εποχικούς εργαζόμενους

Ο Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, τις προηγούμενες ημέρες, διαδοχικές επισκέψεις σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου για την εποχική εργασία.

“Με το Πακιστάν υπογράψαμε μια μονοσέλιδη δήλωση να ξεκινήσουμε τεχνικές συζητήσεις. Με το Μπαγκλαντές υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης για 4.000 εργάτες τον χρόνο. Η ελληνική αγροτική οικονομία φέτος με τα αιτήματα που έχει στείλει μέσω των περιφερειών ζητάνε 144.000 εποχικούς εργαζόμενους, τους οποίους παίρνουμε από πολλές χώρες. Από την Αλβανία, την Αίγυπτο, μια νέα, σημαντική αγορά για εμάς ίσως αποτελέσει η Ουκρανία, μιλάμε με την Ινδία, με χώρες που έχουν εργατικό δυναμικό” περιέγραψε.

“Οι Ουκρανοί στέλνουν 1,5 εκατομμύριο εποχικούς εργαζόμενους στην Πολωνία” συμπλήρωσε.

“Υπάρχει τεχνογνωσία, όπου πολλοί έρχονται, εργάζονται, ελάχιστοι μένουν παράνομα και φεύγουν. Αυτό που νομοθετήσαμε το 2021 είναι μια πολυετή εποχική βίζα, ώστε να εξασφαλίζει και τον εργοδότη και τον εργαζόμενο ότι μπορεί να κάνει 45 μηνιάτικα, δηλαδή 5 εννιάμηνα σε 5 συναπτά έτη, που του δημιουργεί ένα σημαντικό εισόδημα. Το πώς θα ελέγχεται ότι φεύγει από την Ελλάδα, να πούμε ότι όλα παρακολουθούνται πια ψηφιακά” συνέχισε ο υπουργός.

“Αυτό το μοντέλο λειτουργεί σε όλες τις χώρες του κόσμου” διευκρίνισε.

“Είναι δεδομένο ότι η αγροτική παραγωγή χρειάζεται κόσμο. Και η τουριστική βιομηχανία, στο εργατικό δυναμικό αν ρωτήσετε τα ξενοδοχεία έχουν πρόβλημα. Είναι δύσκολο να βρεις εργατικά χέρια” περιέγραψε.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 34 από τις 121 δομές και έχουμε μόνο 30.000 άτομα στη χώρα μας. “To βασικό της συμφωνίας είναι ότι σας δίνουμε την ευκαιρία να έρθουν κάποιοι άνθρωποι που θα δουλεύουν και θα φεύγουν και ως αντάλλαγμα αυτού, θα συνεργαστείτε μαζί μας όποιος μένει περισσότερο ή όποιος έχει έρθει παράνομα θα επιστρέφει πίσω. Είναι μια δίκαιη συμφωνία που προσφέρει και στις δύο πλευρές αυτό που επιδιώκουν” τόνισε.

Πηγή: enikos.gr



Exit mobile version