Ενίσχυση των αγροτών ζητεί το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Τα Συμπεράσματα για την «ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» ενέκρινε σημερα το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όπου την Ελλαδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Με τα εν λόγω συμπεράσματα προτείνεται, μεταξύ άλλων, και η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα προκύψει μετά από την εκπόνηση μελέτης αντίκτυπου για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Οι υπουργοί συζήτησαν ακόμη για το μέλλον της πρότασης για τη βιολογική γεωργία, η οποία εξετάζεται εδώ και περίπου τρία χρόνια. Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ αναγνωρίστηκαν οι δυσκολίες να διαμορφωθεί σύντομα συναινετική πρόταση.

Η συζήτηση για τις γεωργικές πτυχές των προτάσεων επιμερισμού των προσπαθειών και χρήσης γης και δασών, που αφορούν στην υποχρέωση μείωσης των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά τη δεκαετία 2020-2030, ανέδειξε εξάλλου τις ανησυχίες των υπουργών Γεωργίας σχετικά με τον πιθανό περιορισμό της παραγωγής τροφίμων και τον τρόπο υπολογισμού των μειώσεων των ορίων εκπομπών.

Ο Έλληνας υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης κινήτρων για τους γεωργούς ώστε να έχουν πιο ενεργό συμβολή στην βιοοικονομία και να ενισχυθούν στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Η Επιτροπή ενημέρωσε, επίσης, για τη δημιουργία μίας Πλατφόρμας για τη σπατάλη και απώλεια των τροφίμων. Η ελληνική αντιπροσωπεία στήριξε την εν λόγω δράση σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει τόσο στις ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όσο και στη συνεργασία των κρατών μελών και των εμπλεκόμενων φορέων στη χρήση βέλτιστων πρακτικών για το εν λόγω θέμα.

Ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς για τον νέο κανονισμό για τη φυτοϋγεία, για την ανακοίνωση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα που δημιουργούνται μέσω βασικών βιολογικών διεργασιών θα πρέπει να αποκλείονται από τη δυνατότητα κατοχύρωσης καθώς και τις εξελίξεις για την αύξηση της διαθεσιμότητας χαμηλού κινδύνου φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Τέλος, σχετικά με τα θέματα αλιείας, το Συμβούλιο κατέληξε στην πολιτική συμφωνία για τον ετήσιο καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το έτος 2017, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, στα ενωσιακά και μη ενωσιακά, ύδατα. Ειδικότερα, το συνολικό επιτρεπόμενο αλίευμα για τον ερυθρό τόνο ανατολικού Ατλαντικού και Μεσογείου, καθώς και η ποσόστωση της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το έτος 2016, και ανέρχεται σε 218,7 τόνους.


Exit mobile version