Πρόταση για κοινές δράσεις προώθησης της μεσογειακής διατροφής, της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας καθώς και των τροφίμων που παράγουν οι δύο χώρες απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, Paolo Gentiloni μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ελληνοιταλικού επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Αθήνας, με θέμα τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον αγρο-βιομηχανικό τομέα.
Ο κ. Gentiloni τόνισε ότι τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση διεθνώς την οποία οι επιχειρήσεις των δύο χωρών μπορούν να εκμεταλλευθούν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κοινές θέσεις Ελλάδας και Ιταλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να επωμιστούν το βάρος και όχι να κατηγορείται μία χώρα για το πρόβλημα.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ιταλία ανακάμπτει ύστερα από πέντε δύσκολα χρόνια και επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξουν οι κανόνες για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς η ανάκαμψη είναι πολύ αργή.
Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στάθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε τις προοπτικές αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της γειτονικής χώρας σε θέματα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι η Ιταλία αποτελεί κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, απορροφώντας σχεδόν το 11% των εξαγωγών.
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία ξεπέρασε τα 2,4 δισ. ευρώ το 2014, ενώ αντίστοιχα υψηλά επίπεδα – τόνισε ο κ. Μίχαλος αναμένεται να καταγραφούν και για το 2015 παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια της χρονιάς.
Τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, φρούτα, ψάρια και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές προς την Ιταλία ενώ σημαντική ζήτηση υπάρχει και για προϊόντα μετάλλου όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο, και για κατηγορίες φαρμακευτικών και χημικών προϊόντων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει σημαντικά διδάγματα από την εμπειρία και τις πρακτικές της Ιταλίας σε θέματα παραγωγής και εξωστρέφειας, σημειώνοντας ιδιαίτερα την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας των ελλήνων παραγωγών σε θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, κυρίως του ελαιολάδου, τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις καλές πρακτικές από τη γείτονα χώρα.