Ο ΕΛΓΑ αναφέρει σε ανακοίνωση του πως έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου παρατείνεται η χρονική διάρκεια της δημόσιας Διαβούλευσης της Διακήρυξης του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028.
Η παράταση δόθηκε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς υποψηφίων αναδόχων επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. γνωστοποιεί ότι πρόκειται για την τελευταία δυνατή παράταση της προθεσμίας της δημόσιας Διαβούλευσης, διότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν νέα παράταση προθεσμίας, λόγω της αναγκαιότητος της διεξαγωγής του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού εντός των επόμενων δύο μηνών» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΛΓΑ.
Το πρόγραμμα
Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας και είναι ένα πρόγραμμα σποράς των νεφών, με χρήση αεροπλάνων, που στοχεύει στον περιορισμό των χαλαζοπτώσεων και στις ζημιές που αυτές προκαλούν στην αγροτική παραγωγή. Εφαρμόζεται κάθε χρόνο από 20 Μαρτίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένο μετεωρολογικό και ιπτάμενο προσωπικό, με χρήση μετεωρολογικών ραντάρ για τον εντοπισμό των χαλαζοφόρων νεφών και ειδικά εξοπλισμένων αεροσκαφών για τη διενέργεια της σποράς των νεφών
Οι επιχειρησιακές διαδικασίες του προγράμματος περιλαμβάνουν την εξειδικευμένη πρόγνωση της εμφάνισης χαλαζοφόρων καταιγίδων, τη λειτουργία μετεωρολογικών ραντάρ για την παρατήρηση, παρακολούθηση και καταγραφή τους, και τις πτήσεις αεροπλάνων ειδικά εξοπλισμένων με συστήματα πυροδότησης και εκτόξευσης φυσιγγίων ιωδιούχου αργύρου για τη σπορά των νεφών. Τα αεροπλάνα σποράς, καθοδηγούμενα από μετεωρολόγους – ελεγκτές ραντάρ, ελευθερώνουν πυρήνες ιωδιούχου αργύρου σε κατάλληλη περιοχή των καταιγιδοφόρων νεφών και σε χρονικό διάστημα που σχετίζεται με τη δημιουργία και ανάπτυξη των χαλαζοκόκκων.
Σημειώνεται δε πως το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας εφαρμόζεται σε δύο αγροτικές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.200 km2 περίπου . Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών εφαρμογής έγινε με βάση κλιματικά, γεωμορφολογικά και γεωργοασφαλιστικά δεδομένα.
• Περιοχή Προστασίας 1 (Π1) – Κεντρικής Μακεδονίας: Περιλαμβάνει τμήματα κυρίως των νομών Ημαθίας και Πέλλας, καθώς και μικρότερα τμήματα των νομών Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, έκτασης περίπου 2.740 km2 .
• Περιοχή Προστασίας 3 (Π3) – Θεσσαλίας: Περιλαμβάνει τμήματα κυρίως των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, καθώς και μικρό τμήμα του νομού Φθιώτιδας, έκτασης περίπου 2.460 km2.