ΕΕ: Ο Αποστόλου ζήτησε «παράταση» για τις αγροτικές ενισχύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ

της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

 

Ολιγόμηνη παράταση για να αποστείλει το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάκτηση των ενισχύσεων που κυμαίνονται στα 1,2 δισ. ευρώ ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελος Αποστόλου σε επιστολή του στον Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan, συμπεριλαμβανομένου και την παράταση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», των βοσκοτόπων αλλά και την προστασία της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) φέτας στις διεθνείς συμφωνίες και ιδιαίτερα στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Καναδά (CETA).

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε στις 26 Μαρτίου και έχει στην κατοχή της το Enikonomia, ο Ε. Αποστόλου θέτει το αίτημα μιας κατ’ ίδιαν συνάντησης με τον αρμόδιο επίτροπο για να συζητήσουν τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν όχι μόνο τους αγρότες αλλά και την συνολικότερη δομή της αγροτικής οικονομίας.

Το βασικότερο θέμα της επιστολής είναι η απομείωση καταλογισμών της Κοινότητας κάτι που είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός τον προηγούμενο μήνα σε άτυπη συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους αναφέροντας ότι: «παραλάβαμε φωτιά την πρώτη ημέρα ανάληψης χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο».

 

Καταλογισμοί ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Ο Ε. Αποστόλου ζητάει παράταση από τον Phil Hogan για τις ενισχύσεις που έλαβαν οι αγρότες και ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, ώστε ανάλογα με την κάθε περίπτωση να ζητήσει είτε επανεξέταση των στοιχείων, των καταλόγων και των αρμόδιων φορέων είτε να υποβάλλει επιπλέον στοιχεία για να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για παράνομες ενισχύσεις.

Στους κοινοτικούς καταλογισμούς περιλαμβάνεται η ανάκτηση εντόκως από τους παραγωγούς του γνωστού «Πακέτου Χατζηγάκη», που περιορίστηκε στα 327 εκ. ευρώ από το αρχικό ποσό που ήταν 421 εκ. ευρώ, 465 εκ. ευρώ από «πακέτα» που αφορούν τις περιόδους 1982-1989 και το «Πακέτο Κοντού» όπου ζητείται η ανάκτηση 150 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι εν έτη 2008, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταβάλει στους αγρότες πάνω από 400 εκ. ευρώ μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), για να σταματήσουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις της περιόδου εκείνης, για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ από εκείνο το πακέτο περίπου 270.000 αγρότες πήραν ποσά κάτω των 100 ευρώ, ενώ 80 μεγαλοαγρότες πήραν από 30.000 έως 100.000 ευρώ. Επίσης πάνω από 429.000 αγρότες πήραν έως 500 ευρώ.

Είναι άξιο να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου κατέφυγε η Κομισιόν, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της καταβολής αποζημιώσεων. Θα ήταν νόμιμες σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόνο εάν η καταστροφή υπερέβαινε το 30%. Στην περίπτωση του «Πακέτου Χατζηγάκη», η εκτίμηση του δικαστηρίου ήταν ότι οι καταστροφές δεν υπερέβησαν το 20%.

Το «Πακέτο Κοντού» αφορά ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το 2008 με την μορφή άτοκων δανείων σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που συγκέντρωναν δημητριακά ενώ τα υπόλοιπα «πακέτα» αφορούν ποσά που δόθηκαν σε ΕΑΣ για την στήριξη των προϊόντων που είχαν πρόβλημα στην παραγωγή.

Στην συνέχεια της επιστολής ο Ε. Αποστόλου ζητάει δωδεκάμηνη παράταση για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η εφαρμογή του ΠΑΑ παρουσίασε γενικότερη καθυστέρηση υλοποίησης των επενδύσεων και κατ’ επέκταση απορρόφησης των πόρων λόγων της έλλειψης ρευστότητας και της δυσκολίας πρόσβασης τόσο των ιδιωτών επενδυτών όσο και των αναδόχων δημοσίων έργων σε δανειακά κεφάλαια.

Σύμφωνα και με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η χρηματοδότηση στον αγροτικό τομέα μειώθηκε την περίοδο 2009 – 2013 σε ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα της Ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, σε εκδήλωση που έγινε για την βράβευση δικαιούχων ΠΑΑ 2007-2013 την περασμένη Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα δηλώνοντας ότι: «Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο βαθμός απορρόφησης του προγράμματος φτάνει στο 70,6% κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση, όταν σε άλλες χώρες το ποσοστό κυμαίνεται στο 90-95%.

Εχουμε ξεκινήσει έναν τιτάνιο αγώνα με πρώτη κίνηση την ζήτηση της παράτασης για να αποφευχθεί η απώλεια πολύτιμων κονδυλίων». Ενα τρανταχτό παράδειγμα του ΠΑΑ το οποίο βρίσκεται στον άξονα 4 είναι τα προγράμματα Leader όπου έχουν το χαμηλότερο ποσοστό απορροφητικότητας.

Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2014 έχουν ήδη χαθεί 170 εκ. ευρώ.
Ακόμη, ζήτησε να παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2015 η κατανομή δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους. Με την υιοθέτηση του νέου ορισμού για τους βοσκοτόπους της Ε.Ε. εξαιρούνται πολλές εκτάσεις με αποτέλεσμα οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι να μειώνονται δραματικά και συγκεκριμένα τα 54 εκατ. στρέμματα μειώθηκαν στα 16 εκατ.

Ενα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν είναι η εμπλοκή στις πληρωμές των επιδοτήσεων οι οποίες εξαρτώνται από την ύπαρξη βοσκοτόπων συγκεκριμένης έκτασης, ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο.

Τέλος, σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην προστασία της Π.Ο.Π «Φέτα», ο Ε. Αποστόλου ανέφερε στην επιστολή του τη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στις Γεωγραφικές Ενδείξεις ωστόσο στο σχέδιο συμφωνίας της με τον Καναδά η Φέτα δεν απολαμβάνει αντίστοιχου βεληνεκούς προστασία.

Τόνισε μάλιστα, ότι η αυξημένη προστασία της Φέτας και άλλων σημαντικών Γεωγραφικών Ενδείξεων έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Για αυτό το λόγο δεν γίνεται δεκτό το κείμενο της Συμφωνίας ως έχει και ζητάει να τροποποιηθεί ώστε να βρουν μια δίκαια και αμοιβαία επωφελής λύση.

Exit mobile version