Tην εξασφάλιση κονδυλίου ύψους 2.258.000 ευρώ από την ΕΕ έως και τις 31 Μαρτίου 2016, για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου που επλήγη από οζώδη δερματίτιδα, ανακοίνωσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος.
Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σύμφωνα με το κριτήριο της γεωγραφικής δραστηριοποίησης των παραγωγών στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος και του κρέατος, αλλά και με το επίπεδο παραγωγικής τους δραστηριότητας έως και τις 31 Μαρτίου 2015, ώστε να αποδεικνύεται η συρρίκνωση της παραγωγής λόγω της οζώδους δερματίτιδας.
Πέρα από την εν λόγω αποζημίωση -σύμφωνα με την ανακοίνωση- η κυβέρνηση προχώρησε στην απαίτηση από την ευρωπαϊκή επιτροπή αποζημιώσεων για το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, αλλά και για διαφυγόντα κέρδη από την αξιοποίηση του κρέατος και του γάλακτος, όπως και οικονομική ενίσχυση για τον εμβολιασμό, καθώς και θεσμική θωράκιση συνολικά από ζωονόσους.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Γκαρά επισημαίνει πως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης εξήγγειλε ήδη τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση της δαπάνης για τον εμβολιασμό των ζώων και την ταφή των θανατοθέντων και τη δρομολόγηση παροχής της δεύτερης δόσης των εμβολίων έγκαιρα και αδαπάνως στους κτηνοτρόφους που έχουν διατηρήσει μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου.
«Το σημαντικό είναι ότι εμείς τηρήσαμε τη δέσμευσή μας. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που πλήττεται σχεδόν κάθε χρόνο η περιοχή μας από ζωονόσους, κινήσαμε τις διαδικασίες και ξεμπλοκάραμε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογραμμίζει.
Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου εκτιμά πως «είναι πολύ θετικό να υπάρχουν δυναμικές κινητοποιήσεις ειδικά στον αγροτικό χώρο γιατί έχει πάρα πολλά προβλήματα» και χαρακτηρίζει ιδανική τη συγκεκριμένη περίοδο για να θέσουν τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό κλάδο οι ίδιοι οι αγρότες.
«Εμείς συνεχίζουμε να τους καλούμε σε διαπραγμάτευση διότι περιμένουμε να μας πουν τι αντέχουν να πληρώσουν σε εισφορές, αν επιθυμούν μία μεταβατικότητα 5-6- ή 7 χρόνια για να γίνει η προσαρμογή ακόμη πιο ήπια, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και οι αγρότες όχι αλλά θα δικαιούνται σύνταξη» διευκρινίζει.
Ως προς το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, η κ. Γκαρά εξηγεί: «Δεν υπάρχει νομοσχέδιο για να το αποσύρουμε. Ρώτησα τους αγρότες αν είναι σε θέση, εφόσον αποσύρουμε το μέχρι τώρα σχεδιασμό και ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, να δώσουν στην κυβέρνηση μία συνολική πρόταση για όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Αν υπάρχει τέτοια πρόταση να την εξετάσουμε. Δεν υπάρχει όμως συνεκτικό κίνημα στους αγρότες και ως εκ τούτου υπάρχει δυσκολία στην ύπαρξη κοινών προτάσεων».
«Ο διάλογος είναι ανοιχτός, υπάρχει χρόνος, αλλά μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγμάτευσης και για μας ο μεγαλύτερος εχθρός και η σκληρότερη μάχη είναι με τους θεσμούς… Δεν μπορούμε να μεταθέσουμε για αργότερα το ασφαλιστικό γιατί είναι προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση. Βιαζόμαστε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση ώστε να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους, το οποίο θα ωφελήσει όλους μας».