Δράση του ΥΠΑΑΤ για εγγειοβελτιωτικά έργα: Έως τις 9 Φεβρουαρίου η υποβολή των προτάσεων

έργα

Από σήμερα, 4 Ιανουαρίου 2024 έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2024 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι  δικαιούχοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο ΟΠΣΑΑ (www.opsaa.gr/RDIIS) για να συμμετάσχουν στη δράση (4.3.1) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020».

Η Πρόσκληση κοινοποιείται στους δικαιούχους και αναρτάται στις  ιστοσελίδες  του  ΥΠ.Α.Α.Τ., www.agrotikianaptixi.gr  και www.minagric.gr καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ www.espa.gr.   Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης–Ο.Π.Σ.Α.Α. (www.opsaa.gr/RDIIS), συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά / έγγραφα.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό  Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.  Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 124.000.000,00 ευρώ.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι:

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, «η Δράση 4.3.1. προκηρύσσεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την διαχείριση των υδάτων, μιας και η κλιματική κρίση έχει άμεσες επιπτώσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με τα εγγειοβελτιωτικά έργα που θα γίνουν θέλουμε να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής γης, να εξοικονομήσουμε νερό και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων».

Με τις πιστώσεις της μεταβατικής αυτής πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα  με προϋπολογισμό άνω των 2,2 εκατ.  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) τα οποία αφορούν: βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια, όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

 

 

 

Exit mobile version