Quantcast
Δασμοί Τραμπ: Αυτές είναι οι κινήσεις της χώρας για την αντιμετώπιση τους - Τι είπε ο Τσιάρας για τα ελληνικά προϊόντα - enikonomia.gr
share

Δασμοί Τραμπ: Αυτές είναι οι κινήσεις της χώρας για την αντιμετώπιση τους – Τι είπε ο Τσιάρας για τα ελληνικά προϊόντα

δημοσιεύτηκε:

Στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας  μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ  Τραμπ αναφέρθηκε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Newsroom”.

«Είναι μια εποχή πολύ μεγάλων προκλήσεων που καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με αναδιοργάνωση – και σχεδιασμού και στρατηγικών -, μιας και ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη προτεραιότητα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που βεβαίως συμβάλλει με έναν πολύ σημαντικό βαθμό και στην επισιτιστική επάρκεια και στην ίδια την κοινωνική συνοχή» είπε και πρόσθεσε πως   «σε αυτήν ακριβώς τη λογική είμαστε συντεταγμένοι και στην άσκηση πολιτικής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να στηρίξουμε τον αγροτικό παραγωγικό κόσμο της χώρας και να του δώσουμε ελπίδα και προοπτική μέσα από αυτή τη δύσκολη και αντίξοη εποχή».

 Για τα ελληνικά προϊόντα

Επίσης μίλησε για τα ελληνικά προϊόντα και την προοπτική εξαίρεσής τους από τους δασμούς του Τραμπ. 

«Υπάρχει και μια συζήτηση η οποία πιστεύω ότι θα λάβει χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλά από αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αμερικανικά προϊόντα, γιατί απλούστατα είναι μοναδικά. Και εκεί νομίζω ότι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μια επιχειρηματολογία που θα μας δώσει τη δυνατότητα και της εξαίρεσης κάποιων ελληνικών προϊόντων, αλλά βεβαίως και της ανοικτής αγοράς σε σχέση με το τι μπορεί να συμβεί με πολλά άλλα προϊόντα» και παράλληλα πρόσθεσε «Παρόλα αυτά, επειδή όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπαίνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο αντιμετώπισης, η άποψή μου είναι ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα. Και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση ήδη έχει ξεκινήσει ενόψει της νέας περιόδου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και εκτιμώ ότι θα υπάρχει το απαραίτητο αποτέλεσμα να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα στηριχθεί πραγματικά ο πρωτογενής τομέας και της Ελλάδος και της Ευρώπης γενικότερα» είπε.

Ως μια «εποχή προκλήσεων» χαρακτήρισε παράλληλα την περίοδο αυτή ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και να τη δούμε στην όλη της διάσταση» ενώ επεσήμανε πως «οι προκλήσεις δεν προέρχονται μόνο από το τι διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά, παράδειγμα το θέμα των δασμών για το οποίο συζητάμε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Προέρχονται κυρίως από την κλιματική κρίση που δημιουργεί μονίμως νέες καταστροφές, δυσάρεστες συνέπειες και δημιουργεί ένα γενικότερο προβληματισμό στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».

Για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027

Είναι γεγονός ότι εν όψει της συζήτησης που ξεκίνησε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτεραιοποίησε κατ αρχήν την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα και βεβαίως την προσέγγιση την προσοχή στις μειονεκτικές περιοχές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως και για την ίδια ουσιαστικά την πατρίδα μας, για τη χώρα μας, γιατί το έχουμε πει πολλές φορές, δεν είναι μόνο η επισιτιστική επάρκεια, είναι κυρίως ο ρόλος του στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Άνθρωποι μπορεί να μείνουν στα χωριά, στην περιφέρεια, σε απομακρυσμένες, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, σε παραμεθόριες περιοχές. Αυτό από μόνο του αναδεικνύει και την πραγματική συμβολή του πρωτογενούς τομέα, μιας και όλοι αυτοί είναι συνδεδεμένοι με τον πρωτογενή τομέα στην κοινωνική συνοχή. Κυρίως όμως αναδεικνύει την ανάγκη να τον κρατήσουμε ζωντανό και να τον καταστήσουμε ανθεκτικό.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

 Οι κινήσεις της χώρας για την αντιμετώπιση των δασμών Τραμπ στις αγροτικές εξαγωγές

Νωρίτερα ο  ο κ.Τσιάρας ανέφερε τους  τρεις άξονες  που θα στηριχθούν οι κινήσεις της Ελλάδας, προκειμένου να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στις εξαγωγές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα προς τις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση  που εξέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς .

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον  κ. Τσιάρα αυτοί άξονες είναι οι εξής:

  • Πρώτον, επαναπροσδιορισμός της πολιτικής της ΕΕ στον πρωτογενή τομέα. Η επιλογή αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς, όπως επισήμανε, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
  • Δεύτερον, να επιχειρήσει η χώρα μας να υπάρξει εξαίρεση από το μέτρο της αύξησης των δασμών, σε προϊόντα μοναδικά, τα οποία δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ, όπως οι βρώσιμες ελιές, η φέτα κ.α.
  • Τρίτον, να λάβει αποφάσεις η Ε.Ε. για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων που παράγονται από τα κράτη – μέλη της, καθώς είναι αδιανόητο να εξάγονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι καταναλωτές των χωρών της Ένωσης να αναγκάζονται να αγοράζουν τα ίδια προϊόντα από τρίτες χώρες, σε τιμές πιο φθηνές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει, σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, να εξεταστεί η οικονομική στήριξη των προϊόντων της Ε.Ε. για να είναι πιο προσιτά στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάθε μέτρο που θα ληφθεί από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, υπόκειται στον έλεγχο και στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολύ περισσότερο λόγω εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τέλος, μιλώντας για τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που έχει προγραμματιστεί από τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, τη Δευτέρα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι εκεί θα εξετασθεί η πολιτική της χώρας μας απέναντι στους δασμούς Τραμπ.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 

Τσιάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να έχουμε μια στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων

Πλεονασματικό υπέρ της χώρας μας είναι το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας αυξητική τάση κατά την περίοδο 2022-2024.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το εμπορικό πλεόνασμα στα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα από τα 534,1 εκατ. ευρώ το 2022 ενισχύθηκε κατά 7,4% το 2023 και διαμορφώθηκε στα 573,6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το 2024 αυξήθηκε περαιτέρω και εντυπωσιακά κατά 17% και ανήλθε στα 671,1 εκατ. ευρώ.

« Η επιβολή δασμών από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και στα αγροτικά προϊόντα των ευρωπαϊκών κρατών αποτελεί μία ανησυχητική εξέλιξη. Η Ελλάδα εξάγει προς τις ΗΠΑ, σημαντικές ποσότητες βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως η φέτα, οι ελιές, το ελαιόλαδο και οι κομπόστες και δυστυχώς, οι νέοι δασμοί αναμένεται να πλήξουν αυτούς τους τομείς” είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε “η αγορά των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά σημαντική για όλα τα ελληνικά προϊόντα. Οφείλουμε να έχουμε μια στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων, επιδιώκοντας εξαιρέσεις από το καθεστώς των δασμών, πολύ περισσότερο αφού αρκετά από αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά με προϊόντα που παράγουν οι ΗΠΑ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση»  σημείωσε ο κ. Τσιάρας  μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό«  οι δασμοί Τραμπ, ωστόσο, δείχνουν και κάτι ακόμα: Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για αναζήτηση νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα. Οφείλουμε να επανακατευθύνουμε τις εξαγωγές μας και να επενδύσουμε σε νέες στρατηγικές αγορές, οι οποίες προσφέρουν προοπτικές ανάπτυξης για τα ελληνικά προϊόντα. Επί πλέον, η Ευρώπη, ως μια κοινωνία 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει τη δύναμη και τα μέσα για να επανασχεδιάσει τις πολιτικές της και να αναζητήσει νέες κατευθύνσεις για τα προϊόντα της στην παραγωγή των προϊόντων της».

« Ως μέλη της ΕΕ θα ακολουθήσουμε τις κοινές αποφάσεις που θα ληφθούν ως αντίδραση στους δασμούς, αλλά και ότι θα αναζητήσουμε νέους δρόμους για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Είναι σαφές ότι η στήριξη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της χώρας μας και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά για την προστασία και την ενίσχυση της εξαγωγικής μας βάσης» κατέληξε.

Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τις ΗΠΑ, από τα 94,6 εκατ. ευρώ το 2022 μειώθηκαν στα 78,9 εκατ. ευρώ το 2023 ήτοι κατά 16,6%, ενώ το 2024 κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 3,9% και διαμορφώθηκαν στα 82 εκατ. ευρώ.

Οι δε ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προς τις ΗΠΑ έχουν σταθερή ανοδική πορεία και απέχουν σημαντικά από το ύψος των αντίστοιχων εισαγωγών μας, εξ ου και το υψηλής αξίας εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές από τα 628,7 εκατ. ευρώ το 2022 ενισχύθηκαν στα 652,5 εκατ. ευρώ το 2023 ήτοι κατά 3,8% και εν συνεχεία το 2024, σημείωσαν περαιτέρω ισχυρή άνοδο κατά 15,4% και διαμορφώθηκαν στα 753,1 εκατ. ευρώ.

“Πρωταγωνιστής” των εξαγωγών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ είναι η κατηγορία των Φρούτων, Λαχανικών και των παρασκευασμάτων τους, με ιδιαίτερα υψηλό και διευρυνόμενο εμπορικό πλεόνασμα και με κυρίαρχο προϊόν εξαγωγής τις παρασκευασμένες ελιές.

1 στα 3 προϊόντα που εξάγουμε στις ΗΠΑ είναι αγροτικό προϊόν και τρόφιμο

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα καταλαμβάνουν πολύ σημαντικό μερίδιο στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, με τις οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Ελλάδας να αποτελούν το 2022 το 28,2% των συνολικών μας εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, το 30,8% το 2023 και το 31,2% το 2024.

Κάτι που σημαίνει πως 1 στα 3 προϊόντα εξάγουμε στις ΗΠΑ είναι αγροτικό προϊόν και τρόφιμο.

Αντίθετα, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τις ΗΠΑ αποτελούν το 2022 μόλις το 2,7% των συνολικών εισαγωγών μας από τις ΗΠΑ, το 5,2% το 2023 και το 3,8% το 2024.

Για το 2024 οι ΗΠΑ βρισκόταν στην 26η θέση στην κατάταξη των εμπορικών εταίρων παγκοσμίως ως προς τις εισαγωγές της Ελλάδας σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, με μερίδιο 0,73% και στην και την 3η θέση, με μερίδιο 6,7%, στην κατάταξη των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προς όλο τον κόσμο, μετά την Ιταλία (1η θέση με μερίδιο 16%) και την Γερμανία (2 η θέση με μερίδιο 11,7%).

Από ελλειμματικό το 2022 σε πλεονασματικό το 2024 το γενικό εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το συνολικό ελληνικό εμπορικό έλλειμμα το 2022 ήταν 1,2 δις ευρώ, το 2023 μετατρέπεται σε πλεόνασμα ύψους 610,5 εκατ. ευρώ και το 2024 το εν λόγω πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 250,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές της χώρας μας από τα 3,5 δις ευρώ το 2022, μειώθηκαν δραστικά στα 1,5 δις ευρώ το 2023 δηλαδή κατά 56,4% και εν συνεχεία το 2024 αυξήθηκαν αλματωδώς κατά 43,4% και ανήλθαν στα 2,2 δις ευρώ. Οι δε εξαγωγές της Ελλάδας από τα 2,2 δις ευρώ το 2022 καταγράφουν πτώση στα 2,1 δις ευρώ το 2023, δηλαδή κατά 5% και εν συνεχεία το 2024 αυξήθηκαν κατά 13,9% στα 2,4 δις ευρώ.

Δηλαδή η αξία των εμπορικών μας συναλλαγών με τις ΗΠΑ ενισχύθηκε αλματωδώς είτε όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα είτε στο σύνολο των προϊόντων.

Από πλευράς μεγέθους αξίας οι κυριότερες εισαγωγές της χώρας μας από τις ΗΠΑ αφορούν στις κατηγορίες φρούτα, λαχανικά και παρασκευάσματα αυτών, ζωοτροφές, ξυλεία και φελλός, καπνός και προϊόντα καπνού, προϊόντα διατροφής και παρασκευάσματα, ποτά, δημητριακά και παρασκευάσματα.

Τέλος, ως προς τις κυριότερες από πλευράς μεγέθους αξίας, εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ αυτές αφορούν στις κατηγορίες Φρούτα, Λαχανικά και παρασκευάσματα αυτών, έλαια και λίπη, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά πουλιών, δημητριακά και παρασκευάσματα, προϊόντα διατροφής και παρασκευάσματα, ψάρια και παρασκευάσματα, ποτά, ζάχαρες και παρασκευάσματα.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.