Quantcast
Αποστόλου: Καίριας σημασίας η μεταφορά τεχνογνωσίας στον αγρότη - enikonomia.gr
share

Αποστόλου: Καίριας σημασίας η μεταφορά τεχνογνωσίας στον αγρότη

δημοσιεύτηκε:

Η μεταφορά τεχνογνωσίας στον αγρότη, αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας για την προώθηση μιας βιώσιμης γεωργίας χαμηλού κόστους, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την παρουσίαση των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ) στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Αφού χαρακτήρισε καινοτόμο το συγκεκριμένο έργο, καθώς οικοδομεί γέφυρες που συνδέουν την έρευνα με τη γεωργία στην πράξη, επισήμανε, ότι ένας ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει μοχλό για τη μεταστροφή σε μια διαφορετική πορεία ανάπτυξης της χώρας.

Εξάλλου, ο υφυπουργός, Παναγιώτης Σγουρίδης σημείωσε πως ναυαρχίδα των προσπαθειών του υπουργείου είναι η ελληνική μεσογειακή διατροφή να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Στη σημασία της έρευνας και της τεχνολογίας για τον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, προσθέτοντας, ότι η παράδοση και ο πολιτισμός είναι στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Στόχος των έργων ΑγροΕΤΑΚ είναι να κρατηθεί το ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα, να συμβάλει στην παραγωγή καινοτόμου ή βελτιωμένου αγροτικού προϊόντος και να υποστηρίξει το υπουργείο, ώστε ο αγροτικός τομέας να γίνει πυλώνας πραγματικής ανάπτυξης, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Ο προϋπολογισμός των ΑγροΕΤΑΚ ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Συμμετέχουν 164 αυτοαπασχολούμενοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν καινοτόμες ιδέες που αφορούν σε εφαρμοσμένη έρευνα, με άμεση πρακτική εφαρμογή στον αγροτικό τομέα.

Ο κάθε συμμετέχων υποχρεούται να επιμορφώσει τουλάχιστον 30 μέλη της παραγωγικής βάσης για τα αποτελέσματα της έρευνάς του, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιμόρφωση σχεδόν 5.000 αγροτών για την εισαγωγή καινοτομίας στις εκμεταλλεύσεις τους.

Τα έργα θα υλοποιηθούν στις υποδομές της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.