Tη θέση της Ελλάδας για παραμονή του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ μετά το 2020 στα σημερινά επίπεδα, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας & Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
«Ζητούμε ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ να μείνει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα της ΕΕ των 27, ώστε οι γεωργοί μας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις διάφορες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις στο πλαίσιο και των δύο πυλώνων» είπε ο Έλληνας υπουργός και συμπλήρωσε «είμαστε κατά των περικοπών και στους δύο πυλώνες όπως επίσης δεν συμφωνούμε σε οποιαδήποτε ανακατανομή των απωλειών μεταξύ των 2 πυλώνων».
Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό και τις ανησυχίες του σε ότι έχει να κάνει με τις αυξημένες υποχρεώσεις των γεωργών, με βάση την ενισχυμένη αιρεσιμότητα λέγοντας πως «η πρόταση δεν εξαιρεί ούτε τους μικρούς γεωργούς, από υποχρεώσεις που μέχρι σήμερα ανήκουν στο “πρασίνισμα”. Μια τέτοια πρόταση δεν αποτελεί απλούστευση για να την αποδεχθούμε».
Υπογράμμισε πως υπάρχει κίνδυνος επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, μέσα από την αυξημένη επικουρικότητα υποστηρίζοντας ότι «προφανώς είναι σκόπιμο να δίνεται στα κράτη μέλη η απαραίτητη ευελιξία ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες τους» υποστηρίζοντας όμως ότι «το εγχείρημα αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λίγα χρόνια μακριά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη σύστασή της».
Τέλος, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο θέμα των εξωτερικών συγκλίσεων των άμεσων ενισχύσεων εκφράζοντας την αντίθεσή του καθώς «ενίσχυση με βάση την έκταση δεν αποτελεί την σωστή οπτική για να βλέπουμε τις ενισχύσεις μεταξύ των παραγωγών μας» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ