Ανησυχία για αθρόες εισαγωγές γάλακτος μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων

Την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για την αγελαδοτροφία και εν γένει την κτηνοτροφία, επαναφέρει με εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο και η πρόσφατη παύση του καθεστώτος των ποσοστώσεων στο γάλα από την ΕΕ.

Μια εξέλιξη που δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους εγχώριους παραγωγούς, καθώς εκτιμούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αθρόων εισαγωγών γάλακτος, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κρίσιμος αυτός τομέας της πρωτογενούς παραγωγής.

Το καθεστώς των ποσοστώσεων που ίσχυε σχεδόν 30 χρόνια, έθετε όρια στην παραγωγή των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και επιφύλασσε πρόστιμα στην περίπτωση υπερβάσεων.

Παρότι για την Ελλάδα η ποσόστωση είχε ανέλθει στους 840.000 τόνους γάλακτος και οι ανάγκες μας αγγίζουν τους 1.350.000 τόνους, η εγχώρια παραγωγή φτάνει μόλις στους 600.000 τόνους με τάσεις περαιτέρω μείωσης, ως αποτέλεσμα της συνεχούς συρρίκνωσης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία ο αριθμός των αγελαδοτρόφων έχει περιοριστεί στις 2.500 από 6.000 που ήταν.

«Η παύση των ποσοστώσεων θεωρητικά θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη στην περίπτωση που είχαμε αυτάρκεια γάλακτος», θα πει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αθανάσιος Βασιλέκας, Πρόεδρος της Ένωσης Φυλής “Χολστάιν» (απο τις πιο διαδεδομένες γαλακτοπαραγωγικές φυλές στον κόσμο).

«Αντίθετα έτσι όπως έχει η κατάσταση σήμερα η εξέλιξη αυτή ενέχει τον κίνδυνο να μας “πνίξουν» οι Ευρωπαίοι σε φθηνό γαλα. Πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής και να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική σε βάθος πενταετίας. Κομβικής σημασίας για την προστασία της εγχώριας παραγωγής είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και τα γαλακτοκομικά προιόντα», σημειώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις του Παναγιώτη Πεβερέτου, Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

«Αναμφίβολα», αναφέρει, «ο κίνδυνος αθρόων εισαγωγών είναι υπαρκτός. Εκτός της αναγραφής της χώρας προέλευσης, θα πρέπει η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος να επανέλθει στις 5 ημέρες και να ληφθούν μέτρα παρέμβασης από την ΕΕ στις χώρες όπου διαπιστωμένα υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή γάλακτος. Σε επίπεδο κόστους δε μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις κύριες χώρες παραγωγής γάλακτος της Βόρειας Ευρωπης».

Το υψηλό κόστος παραγωγής είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία και με ή χωρίς ποσοστώσεις, το εισαγόμενο γάλα είναι φθηνότερο, θα επισημάνει από την πλευρά του ο Αθανάσιος Βακάλης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγαλα -που ιδρύθηκε το 2010 από μια ομάδα εκατό αγελαδοτρόφων παραγωγών- και προβάλει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και στους ολοκληρωμένους ελέγχους στην αγορά γάλακτος.

«Είμαι της άποψης ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ακόμα και στο γάλα όπου δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Μπορούμε να επενδύσουμε στην ποιότητα και την ιδιαιτερότητα, να δώσουμε μια άλλη προοπτική στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα , άλλωστε, είναι το γιαούρτι. Παράλληλα, θα πρέπει να θωρακίσουμε την αγορά με ουσιαστικούς και ολοκληρωμένους ελέγχους για την προστασία, τόσο των παραγωγών όσο και του καταναλωτή».

Τις ανησυχίες των παραγωγών συμμερίζεται και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να εκτιμά ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων δημιουργεί κινδύνους για ανεξέλεγκτες εισαγωγές από χώρες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή γάλακτος.

«Εχω ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «λεπτομερή αναφορά τόσο για τις επιπτώσεις από την παύση των ποσοστώσεων όσο και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους».

Παράλληλα, ως “γραμμή» άμυνας για την κτηνοτροφία θεωρεί «την υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης σε γάλα και γαλακτοκομικά, ενώ θα διερευνηθεί και η πιθανότητα να περιοριστεί στις πέντε ημέρες η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος».

Περί τα τέλη του μήνα, δε, πρόκειται υπό την αιγίδα του υπουργείου να πραγματοποιηθεί ευρεία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, της γαλακτοβιομηχανίας και των καταναλωτών, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα της χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική που λαμβάνει υπόψη της όλους τους κρίκους της αλυσίδας για να είναι αποτελεσματική.

Από τον παραγωγό, τη μεταποίηση μέχρι και τον τελικό καταναλωτή», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Θεόφιλος Μασούρας, καθηγητής γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθηνας, προσθέτοντας πως «αν δεν ληφθούν μέτρα, η άρση των ποσοστώσεων θα έχει επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά. Αλλωστε πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επιφέρει κλυδωνισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Πηγή: ΑΠΕ

Exit mobile version