Θετική είναι η πρώτη ανταπόκριση του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας στην είδηση του ανοίγματος των εξαγωγών φρούτων στην Κίνα, μετά από συνεννοήσεις των υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών με την αρμόδια κινεζική αρχή.
Η είδηση αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια ενώ οι εξαγωγές του ακτινίδιου στην Κίνα έχουν εγκριθεί από το 2012.
«Θεωρούμε καταρχήν θετικό το νέο, καθώς η περιοχή μας παράγει κεράσια και βέβαια και ακτινίδια, ωστόσο είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα από τις υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων για τα ζητήματα της μεταφοράς των ευπαθών φρούτων και των διαδικασιών πληρωμής» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ταχματζίδης επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι ποσότητες που ορίζονται στις εν λόγω συνεννοήσεις είναι μικρές, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των εξαγωγών των ελληνικών φρούτων και αφορούν κυρίως φρούτα περισσότερο ανθεκτικά στις αλλοιώσεις, που συνεπώς μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.
«Όπως έχω πληροφορηθεί, υπογράφτηκαν κάποια πρωτόκολλα συνεργασίας με την προϋπόθεση έκδοσης πιστοποιητικών φυτοϋγείας καθώς οι εισαγωγείς θέτουν κάποιες προδιαγραφές για την υγιεινή των τροφίμων που θα εξαχθούν από την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα οι ποσότητες που αναφέρονται μέχρι στιγμής δεν είναι τέτοιες που να μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των εξαγωγών των ελληνικών φρούτων. Η προώθηση του εμπορίου είναι ζήτημα διακρατικών σχέσεων και επαφών του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου με τα υπουργεία άλλων χωρών. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ίδια συμμετέχει ούτως ή άλλως σε εκθέσεις του εξωτερικού με σκοπό την προβολή των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας» προσθέτει.
Εξάλλου, ο κ. Καλαϊτζίδης υπογραμμίζει ότι φλέγον ζήτημα για τους αγρότες αλλά και για το δημόσιο είναι η αντιμετώπιση του παρεμπορίου.
«Παρατηρείται το φαινόμενο να έρχονται στην περιοχή μας άτομα από την Αλβανία και τη Βουλγαρία και να αγοράζουν προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό χωρίς παραστατικά. Έτσι το δημόσιο χάνει έσοδα από τις διαδικασίες των εξαγωγών.
Απώλειες μετρούν επίσης οι έμποροι και οι συνεταιρισμοί» σημειώνει και προσθέτει ότι η αντιπεριφέρεια έθεσε το ζήτημα στο υπουργείο και εκδόθηκε υπουργική απόφαση που ορίζει με λεπτομέρεια τις προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων παραλαβής των αγροτικών προϊόντων.
Ερωτηθείς για την παρούσα κατάσταση στο χώρο των εξαγωγών ροδακίνων, αναφέρει ότι σε σχέση με πέρσι οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% ενώ λόγω του γεγονότος ότι οι εξαγωγές πρέπει να γίνονται μέσα σε μια εβδομάδα από την κοπή των φρούτων από τα δέντρα, τελικά πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Την ίδια στιγμή δεν έχει εξομαλυνθεί ακόμη η κατάσταση στις οικονομικές συναλλαγές καθώς παρά τις δυνατότητες που δίνονται μέσω e-banking δεν έχουν όλοι οι αγρότες πρόσβαση στις εν λόγω διαδικασίες.
Σχετικά, τέλος, με τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών επισημαίνει ότι ήδη σε πολλές περιπτώσεις ο αγροτικός κόσμος καλύπτει με την παραγωγή μόνο τα έξοδά του και υπογραμμίζει ότι χρειάζεται στήριξη στον κλάδο προκειμένου να μπορέσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.