Quantcast
Θετικό το πρώτο τετράμηνο φέτος για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών - enikonomia.gr
share

Θετικό το πρώτο τετράμηνο φέτος για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

δημοσιεύτηκε:

Σε ανοδική πορεία, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, κινήθηκαν το πρώτο τετράμηνο φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, “έτρεξαν” με θετικό ρυθμό 43,2% κατ’ όγκο το πρώτο τετράμηνο φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και ανήλθαν σε 580.938 τόνους. Την ίδια στιγμή, η αξία τους αυξήθηκε κατά 24,5%, φθάνοντας στα 328,390 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από INCOFRUIT-HELLAS.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 37,6% στον όγκο σε 103.666 τόνους, έναντι του πρώτου τετραμήνου του 2015, με την αξία τους να σημειώνει άνοδο κατά 21,2% και ανήλθε σε 54,061 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές φρούτων “εκτινάχθηκαν” σε όγκο κατά 44,5%, και σε αξία κατά 27,7% και ανήλθαν σε 477.273 τόνους και 248,647 εκατομμύρια ευρώ. Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν τα: μανταρίνια με 88,5%, τα πορτοκάλια με 49,5% οι φράουλες με 33,9% και τα μήλα με 27%.

Στο μεταξύ, βάσει των πρώτων ενδείξεων που προκύπτουν από τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμάται -μέχρι σήμερα- αύξηση + 10% συνολικά (ροδάκινα +49%, νεκταρίνια +77%, βερίκοκα +100% & καρπούζια + 1,5%) με μόνο τα κεράσια να έχουν αρνητικό πρόσημο στο -43%.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του συνδέσμου εκφράζεται η ανησυχία για τη διακίνηση από “Έλληνες και Βαλκάνιους εμπόρους” ατυποποίητων προϊόντων (κατ ευθεία από τον αγρό) και με κατεύθυνση κυρίως προς τις γειτονικές χώρες”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, διατυπώνει την εκτίμηση ότι στο σύνολο του 2016 οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών θα είναι αυξημένες έναντι του 2015, υπερβαίνοντας τους 1,5 – 1,6 εκατ. τόνους.

Για τις εισαγωγές στη χώρα μας, το πρώτο τετράμηνο φέτος, στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει μείωση λαχανικών κατά -19,8% σε όγκο και κατά -12,4% κατ’ αξία, αλλά αύξηση φρούτων κατά 5,6% κατ όγκο και κατά 9,9% σε αξία με επίκεντρο κυρίως τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες), αλλά και μήλα , αχλάδια.

Σχολιάζοντας δε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των παραγωγών οπωροκηπευτικών, μέχρι 30/6/2017, που πλήττονται από το ρώσικο εμπάργκο, ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει: “θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκή και ότι οι υφιστάμενοι κοινοτικοί κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ χρειάζονται βελτίωση για την αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες)”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.