Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές στον ΣΕΒ Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου με τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο να διεκδικεί την προεδρία, έχοντας θέσει ήδη ψηλά τον πήχη για την επόμενη ημέρα στον Σύνδεσμο που εκπροσωπεί τους βιομηχάνους.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Ο νυν αντιπρόεδρος του ΣΕΒ έχει επισημάνει, ότι ο Σύνδεσμος έχει συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση του ελληνικού επιχειρείν, τονίζοντας ότι ο ΣΕΒ είναι ένας επιτυχημένος Σύνδεσμος, υπογραμμίζοντας ότι πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Εξάλλου μετά από 47 χρόνια στο τιμόνι των πιο επιτυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ 21 χρόνια, εκ των οποίων τα 10 χρόνια είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου πιστεύοντας στην συνέχεια και στην συνεννόηση στον ΣΕΒ.
Ένας πολυσχιδής επιχειρηματίας, ακούραστος θα μπορούσε κάποιος να πει, με όραμα και κυρίως αυτοδημιούργητος. Άρχισε να δουλεύει σε ηλικία 10 ετών και στα 16 του χρόνια, όπου και έχασε τον πατέρα του και ζει την αγωνία για τον βιοπορισμό της οικογένειάς του. Όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν ότι στα 65 του χρόνια έχει αστείρευτο πάθος για δημιουργία αλλά το βασικό κίνητρό του για να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΒ είναι να μπορέσει να λύσει προβλήματα που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση και στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού επιχειρείν και παράλληλα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ζωή των εργαζομένων.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από πολλά χρόνια ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με άλλους εκπροσώπους Κοινωνικών Εταίρων κατάφεραν πριν από λίγες ημέρες να δημιουργήσουν τον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΕΚ), μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, η οποία αποτελεί την συνέχεια του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Πλέον ο ΕΛΕΚ θα διαχειρίζεται τις εισφορές από τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους προκειμένου να συμβάλλει καθοριστικά στην επαγγελματική κατάρτιση και την μετεκπαίδευση των εργαζομένων. Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι «θέλω να εκλεγώ στον ΣΕΒ για να μπορέσω να βάλω μερικά λιθαράκια όπως έγινε με την δημιουργία του ΕΛΕΚ».
Ποιες είναι οι 5 προτεραιότητες
Στις βασικές προτεραιότητες του Σπ. Θεοδωρόπουλου εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ είναι οι εξής:
- Εργασιακά: Η πρώτη προτεραιότητα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είναι τα εργασιακά, ένας τομέας με τον οποίο έχει επιφορτισθεί ήδη στον ΣΕΒ. Πιστεύει ότι η εργασιακή νομοθεσία θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύπλοκη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις από δικαστήρια γιατί δεν είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία στα εργασιακά. «Πρέπει να την απλουστεύσουμε την εργασιακή μας νομοθεσία, πρέπει να την κάνουμε πιο σύγχρονη, πρέπει να την κάνουμε πιο δίκαιη. Πρέπει να δώσουμε και στους εργαζόμενους και στους εργοδότες αυτό που επιθυμούν. Τι θέλουν οι εργαζόμενοι; Περισσότερα χρήματα. Τι θέλουν οι εργοδότες; Περισσότερη ευελιξία. Η ευελιξία είναι στοιχείο ανταγωνιστικότητας. Μην μπερδέψουμε την ευελιξία με την αυθαιρεσία. Δεν σημαίνει ότι κάθε εργοδότη μπορεί να κάνει ότι θέλει». Επίσης, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος τάχθηκε δε υπέρ του καθορισμού του μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με κυβερνητική απόφαση όπως γίνεται σήμερα υποστηρίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αυξήσεις στους μισθούς να ακολουθούν τον πολιτικό κύκλο και όχι την οικονομική λογική.
- Πρωτογενής τομέας: Στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Σπ. Θεοδωρόπουλο η κατανάλωση προϊόντων είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή. «Η Ελλάδα ζει με 75% κατανάλωση και 25% παραγωγή. Πόσα χρόνια θα κάνουμε μέχρι την επόμενη κρίση με 75% κατανάλωση! Οχι πολλά… Δεν μπορούμε να καταναλώνουμε παραπάνω από αυτό που παράγουμε. Τα νοικοκυριά μας πόσο θα αντέξουν όταν μόνο έχουν έξοδα; Την επόμενη φορά που θα πτωχεύσουμε δε νομίζω ότι θα μας βοηθήσει κανείς», θα τονίσει χαρακτηριστικά προσθέτοντας, ότι «πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα στην παραγωγή, να δοθούν λύσεις στο χωροταξικό και στις αδειοδοτήσεις», ενώ αναρωτήθηκε γιατί η χώρα μας δεν έχει ένα υπουργείο Βιομηχανίας.
- Αναδιοργάνωση του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον Σπ. Θεοδωρόπουλο πρέπει να γίνει μια αναδιοργάνωση στον ΣΕΒ και να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα που να ασχοληθεί ακόμη περισσότερο με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν ανάγκες που έχουν οι μικρομεσαίες που είναι διαφορετικές από τις υπόλοιπες εταιρείες.
- Νεοφυείς επιχειρήσεις: Στις προτεραιότητες του υποψήφιου προέδρου του ΣΕΒ είναι και η δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα ασχολείται με τις νεοφυείς εταιρείες.
- Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο νυν αντιπρόεδρος του ΣΕΒ «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο θέμα που λέγεται ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Η Ευρώπη υποχωρεί συνεχώς. Αμερική, Κίνα και Ινδία προχωράνε με πολύ πιο γενναία βήματα από την Ευρώπη σε πάρα πολλούς τομείς. Πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα».
Εκτός από τις 5 βασικές προτεραιότητες, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις προκειμένου να συγχωνευθούν και να δημιουργηθούν μεγαλύτερες. Έχει εκφράσει ωστόσο και την απαισιοδοξία του στο θέμα αυτό τονίζοντας ότι «οι Έλληνες δεν θέλουν να συνεταιρίζονται».
Αν δεν βγω, φεύγω
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ένας ευθύς επιχειρηματίας με ξεκάθαρους στόχους. Δεν είναι τυχαίο ότι τόνισε πρόσφατα ότι στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ, θα φύγει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Με την εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του ΣΕΒ να βρίσκεται στην τελική ευθεία ο επιχειρηματίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη προσωπικού λόγω της κατάργησης των τεχνικών σχολών και για αυτό τον λόγο εξάλλου θέλει, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ, να υπάρξει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων.