Άρθρο του Αντώνη Μονοκρούσου *
Αν κάτι μας δίδαξε το 2016 είναι ότι οι προβλέψεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλά από αυτά που συνέβησαν τους τελευταίους 12 μήνες θα έπρεπε να πιεστούμε πολύ, για να τα προβλέψουμε πέρυσι τέτοια εποχή. Αλλά στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς, πρέπει να κάνουμε σχέδια και, κρίνοντας από την προηγούμενη χρονιά, αυτό που σίγουρα θα πρέπει να προβλέψουμε είναι την ύπαρξη απρόβλεπτων συνθηκών και γεγονότων.
Δεν είναι αποτυχία προγραμματισμού να παραδεχτούμε ότι δεν ξέρουμε πάντα τι είναι αυτό για το οποίο προγραμματίζουμε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πολλοί παράγοντες είναι πέραν του ελέγχου μας και ότι το να προγραμματίζεις να εκμεταλλευτείς την κάθε περίπτωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις.
Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται να απομακρύνεται σύντομα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ακραίες διακυμάνσεις συναλλάγματος, αυξομειώσεις στις τιμές των αγαθών και επιπτώσεις από τους διάφορους παράγοντες μέσα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα.
Μια άλλη πηγή αβεβαιότητας είναι ο βαθμός στον οποίο η τεχνολογία διαμορφώνει τις επιχειρήσεις. Η αυξανόμενη ψηφιακή διασύνδεση του κόσμου μας επηρεάζει σημαντικά και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν απίστευτες ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη, καινοτομία και δημιουργία αξίας. Διεθνώς, πολλοί κλάδοι έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το cloud. Οι λύσεις στις πιο επείγουσες επιχειρηματικές προκλήσεις μας βρίσκονται κρυμμένες στις σημερινές ψηφιακές διασυνδέσεις. Το 2017, θα δούμε πολλές επιχειρήσεις να υιοθετούν επιτυχώς νέες ενοποιημένες τεχνολογίες cloud. Για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που το cloud προσφέρει, οι σημερινές επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν την ψηφιακή τεχνολογία στην καρδιά της λειτουργίας τους και όχι απλά να αναπτύξουν νέα cloud-ready εργαλεία.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διεθνώς θα συνεχιστεί με ρυθμούς που θα κάνουν τους 12 μήνες να φαντάζουν μια πολύ μεγάλη, επιχειρηματικά, χρονική περίοδος. Το να προβλέψεις το βαθμό στον οποίο θα διαταραχθούν παραδοσιακοί κλάδοι μέσα σε αυτό το διάστημα δεν είναι εύκολο.
Είμαστε στο μεταίχμιο, ίσως, των πλέον ανατρεπτικών τεχνολογιών, όπως το να θεωρούνται η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική mainstream, φέρνοντας επενδυτικό κόστος για τις επιχειρήσεις, μειώνοντας όμως το λειτουργικό κόστος μέσω αυξημένης αυτοματοποίησης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξισορροπήσουν αυτές τις κλίμακες μέσα στο 2017, αποδεχόμενες ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις να πρέπει να δημιουργήσουν πολλαπλά σενάρια για το 2017. Παρά τις προκλήσεις, είναι κρίσιμης σημασίας οι οργανισμοί να εστιάζουν στην ανάπτυξη και στην εξασφάλιση προσαρμογής των επιχειρηματικών τους μοντέλων στις εκάστοτε ανάγκες. Τα πλάνα ανάπτυξης, όμως, πρέπει να οικοδομηθούν πάνω σε στέρεα θεμέλια, ειδικά σε εποχές όπως αυτή όπου μια πολύ λεπτή γραμμή διαχωρίζει τον κίνδυνο από την επιβράβευση.
Οι CEOs και τα διάφορα τμήματα της επιχείρησης όλο και περισσότερο βασίζονται στους CFO και CIO για πληροφόρηση, καθοδήγηση και επιβεβαίωση. Οι CFOs χρειάζονται καθαρότερη συνολική εικόνα των επιχειρήσεών τους και, επομένως, εξασφάλιση της διαφάνειας σε όλα τα τμήματα και τα συστήματα που αυτά χρησιμοποιούν, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν και να εστιάζουν περισσότερο στο μακροχρόνιο προγραμματισμό, στην ανάλυση κινδύνου και στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων και λιγότερο στις αναφορές. Αυτό θα είναι ακόμα πιο έντονο το 2017, που θα είναι η χρονιά όπου ο CFO θα είναι στην καρδιά των διαδικασιών διαμόρφωσης των αποφάσεων του οργανισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι CFOs βασίζονται στους CIOs για την ενοποίηση των συστημάτων και την επίτευξη τόσο της καλύτερης ποιότητας πληροφόρησης όσο και της μείωσης του κόστους. Όσο οι οργανισμοί εστιάζουν στη μετάβαση των ψηφιακών φόρτων εργασίας από τα ιδιόκτητα data centers στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών cloud computing τόσο θα αυξάνεται το κομμάτι του προϋπολογισμού που αφιερώνεται σε cloud υπηρεσίες. Μπορεί ο αριθμός των εταιρικών data centres να μην μειωθεί άμεσα, όμως αναμένεται ταχεία μείωση της απευθείας επένδυσης σε υπολογιστική ισχύ, μέσα αποθήκευσης και υπηρεσίες δικτύωσης.
Μπορεί αυτά να είναι τα χαρακτηριστικά των πρώτων βημάτων υιοθέτησης του cloud, όμως τα πλεονεκτήματα του cloud είναι αδιαμφισβήτητα και, όσο εξελίσσεται, προσφέροντας ασφάλεια και αξιοπιστία σε όλους τους κλάδους, τόσο τα εταιρικά συστήματα θα απαιτείται να διαθέτουν χαρακτηριστικά cloud μετασχηματισμού.
*Ο Αντώνης Μονοκρούσους είναι Country Leader Oracle Ελλάς, Cluster Leader GCMM
Πηγή: ΑΠΕ