‘Αρθρο του Δικαίου Τσερκέζου *
2016. Μαρουλάς. Κάπου κοντά στο Ρέθυμνο. Στην Κρήτη. Εδώ ζει τα τελευταία χρόνια ο Δέλτα.
Ο Σίγμα ζει και διαπρέπει στο Μόναχο. Τι συνδέει τον Σίγμα και τον Δέλτα(;). Ο Σίγμα είναι Γερμανός και ό Δέλτα Έλληνας. Συναντήθηκαν τυχαία πριν από πολλά-πολλά χρόνια στο Δυτικό Βερολίνο. Στο Πανεπιστήμιο. Τομέας 10. Εφαρμοσμένη Στατιστική και Οικονομετρία.
Η άποψη του Σίγμα είναι ότι η Ελληνική οικονομία πρέπει να ΄βγεί’ από το ευρώ. Για λίγα χρόνια. Για πέντε χρόνια. Ο Δέλτα ζήτησε την μελέτη. Δεν την πήρε ποτέ. Του ζήτησε να έλθει να την παρουσιάσει στο Πανεπιστήμιο. Στην Κρήτη. Δεν ήλθε. Ο Δέλτα κατόρθωσε και βρήκε κάτι. Έστω και περιορισμένα , κάποια σενάρια που αφορούν και την Ελληνική Οικονομία. Του τα έστειλε κάποιος από το Κίελο. Το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών. Στο Πανεπιστήμιο.
Ο Δέλτα επικοινωνεί με τον Σίγμα μέσω της γραμματέως του. Κάποιας Frau Schiller. Του έγραψε λοιπόν:
Τα σενάρια αυτά είναι ενδιαφέροντα. Βασίζονται όμως σε πολλές ανεδαφικές για να μην πω ανόητες υποθέσεις. Δεν είναι όμως στο πλαίσιο ότι τα ‘κουτσά’ άλογα τα απομονώνεις, προχωράς και εκτοξεύεσαι χωρίς αυτά. Και όταν και άμα θέλεις κάποια στιγμή στο μέλλον τα βοηθάς.
Φοβάμαι ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Κάτι που με προβληματίζει. Δεν μού έκανε εντύπωση ότι η σύγκριση γινόταν με την Γερμανική οικονομία. Αυτό που με φόβισε πάρα πολύ είναι ότι από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν , φαίνεται ότι τρέχετε να προλάβετε κάτι. Να προλάβετε τι; Ίσως μια μεγάλη και μη ελεγχόμενη επέκταση του Ισλαμισμού; Προετοιμάζεστε για μια σύγκρουση στο μέλλον;. Μια οικονομική σύγκρουση; Ίσως μια Θρησκευτική σύγκρουση; Μήπως στα νοητά σας σύνορα δεν είναι πλέον η χώρα μου; Μήπως αυτά τα νοητά σύνορα είναι θρησκευτικά σύνορα; Πού είναι η Ορθοδοξία;
Είχα την εντύπωση ότι αυτό θα γινόταν κάποια στιγμή. Πολύ αργότερα. Σε άλλη φάση με άλλες συνθήκες και άλλα μέσα. Όχι τώρα. Σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι την αξιοπιστία των σεναρίων του George Friedman στο ‘The Next 100 Years’’. Και ιδιαίτερε τον χάρτη στην σελίδα 82. Για την επόμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ρόλο που θα διαδραματίσει. Το είχαμε συζητήσει. Σού είχα αντιπαραθέσει στα σενάρια που κάναμε τότε , το ρόλο που θα μπορούσε να ‘παίξει’ ,το Bride-Name που λέγεται ‘Ορθοδοξία’.
Και όλη η φασαρία για τα μνημόνια στην Ελλάδα; Ο αγώνας των Ελληνικών κυβερνήσεων για να ‘απαλύνουν’ τον πόνο των Ελλήνων από τα σκληρά μέτρα; Το πόσο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα ; Τι θα γίνει με τις συντάξεις;
Δεν απασχολούν! Δεν είναι το ζητούμενο! Άλλωστε αυτή η φασαρία απασχολεί όλους εμάς και πολλοί λίγους από την άλλη πλευρά. Ποιός ενδιαφέρεται για το χρέος της Ελλάδας; Οι εξελίξεις τρέχουν.
Και τα μέτρα θα περάσουν με μια σχετικά ήπια μορφή. Και ελάφρυνση του χρέους θα γίνει. Ούτε εκλογές ,ούτε δημοψηφίσματα. Δεν λέω ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί . Απλώς δεν απασχολούν αυτούς που πρέπει. Δεν είναι στις προτεραιότητες τους. Αυτοί μάλλον έχουν άλλα στο μυαλό τους.
Πριν από λίγες ημέρες σε κάποιο δελτίο ειδήσεων αναφέρθηκε ο Τουρισμός ως η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Λάθος. Με τις αναμενόμενες εξελίξεις η ‘βαριά βιομηχανία’ της Ελλάδας είναι η ‘Ορθοδοξία’. Και για να είμαι ακριβής το Bride-Name της ‘Ορθοδοξίας’.
Και τι πρέπει να γίνει; Δεν υπάρχουν απαντήσεις. Πολλά μάλλον θα γίνουν από..μόνα τους. Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Όποιος κατάλαβε…. κατάλαβε. Μην ανησυχείτε. Άλλωστε πρόκειται για άλλη μια φανταστική ιστορία(;).
Ο Δικαίος Τσερκέζος είναι Καθ. Οικονομετρίας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης.