Αρθρο του Δικαίου Τσερκέζου *
2015. Μαρουλάς. Κάπου κοντά στο Ρέθυμνο. Στην Κρήτη. Εδώ ζει τα τελευταία χρόνια ο Δέλτα.
Ο Σίγμα ζει και διαπρέπει στο Μόναχο. Τι συνδέει τον Σίγμα και τον Δέλτα(;). Ο Σίγμα και ό Δέλτα συναντήθηκαν τυχαία πριν από πολλά-πολλά χρόνια στο Δυτικό Βερολίνο. Στο Πανεπιστήμιο. Τομέας 10. Εφαρμοσμένη Στατιστική και Οικονομετρία.
Ο Σίγμα ήταν ήδη γνωστός και σχεδόν φτασμένος στην χώρα του. Τον Δέλτα τον ήξερε μόνο….. η οικογένεια του. Μαζί τους ήταν και ένας Ιρανός. Αυτόν μάλλον δεν τον ήξερε ..κανένας.
Τον έχουμε χάσει. Μάθαμε ότι κάποια στιγμή έγινε αξιωματούχος στην χώρα του. Δούλεψαν και οι τρείς κοντά σε ένα καθηγητή που είχε την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο εμπορικό υπολογιστικό σύστημα.
Ήταν τότε η περίοδος πολύ πριν το PC. Δούλεψαν στο εργαστήριο του καθηγητή σε θέματα ελέγχου και πρόβλεψης των εξελίξεων σε ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές ενότητες. Πώς δημιουργούνται και πώς εξελίσσονται οι Μεγάλες Αυτοκρατορίες.
Ήταν στα ενδιαφέροντα του Σίγμα. Χρησιμοποίησαν εμμέσως το σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα που είχαν στην διάθεση τους. Στα αποτελέσματα της έρευνας τους ο καθένας έδωσε τις δικές του ερμηνείες. Δεν τις συζήτησαν ποτέ μεταξύ τους.
Τα χρόνια πέρασαν. Ο Σίγμα και ο Δέλτα επικοινωνούσαν κατά καιρούς μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια ο Δέλτα επικοινωνεί με τον Σίγμα μέσω της γραμματέως του. Κάποιας Frau Schiller.
Κάποια στιγμή ο Σίγμα ρώτησε τον Δέλτα για τον Βαρουφάκη. Αν τον ήξερε. Τού απάντησε ότι τον έλεγαν Γιάνη με ένα ν και ότι αυτό ήταν αρκετό για να αναστατώσει την Ευρώπη και όχι μόνο.
Και ο Σίγμα και o Δέλτα δεν φαίνεται να ανησυχούν αν τελικά θα υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας με των εταίρων της. Ξέρουν ότι αυτό θα γίνει. Είτε τώρα είτε αργότερα.
Ξέρουν επίσης ότι ‘’Μακροχρόνια η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθεί χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης.’’ (Ο Δέλτα θυμήθηκε ότι κάπου το έχει … ξαναδιαβάσει αυτό, όταν άκουγε τον κύριο Γιούνκερ να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στους Έλληνες)
26/6/2015 η Ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει προσωρινά τις διαπραγματεύσεις και ανακοινώνει Δημοψήφισμα. Καμία ανησυχία. Κάποια στιγμή αργά ή πολύ γρήγορα θα υπογραφεί μια συμφωνία και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη. Απλώς η Ελληνική Οικονομία βρέθηκε αδύναμη σε μια φάση που ξεκινά επιταχυνόμενη ανοδικά η Ευρωπαϊκή ή καλύτερα η Γερμανική Αυτοκρατορία. Κανείς δεν μένει εκτός. Απλώς αυτοί που θα επαναδιαπραγματευθούν θα πρέπει να γνωρίζουν από στρατηγικές ‘αγελαίας’ μορφής.
Ο Σίγμα και ο Δέλτα θα μπορούσαν να μην είναι υπαρκτά πρόσωπα. Ίσως και να μην συναντήθηκαν ποτέ. Τι σημασία όμως έχει αυτό. Η ουσία είναι ότι οι εξελίξεις στον χρόνο γίνονται περισσότερο γραμμικές και δυστυχώς…. προβλέψιμες.
Μαρουλάς 29/6/2015.
* Ο Δικαίος Τσερκέζος είναι καθηγητής Οικονομετρίας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης