Οι έντονες γερµανικές πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ηµέρες προς την Αθήνα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, στο πλαίσιο σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσµατικότερη φύλαξη των συνόρων και για τον δραστικό περιορισµό του αριθµού των προσφύγων που εισέρχονται στον ευρωπαϊκό χώρο, προκαλούν εύλογα ανησυχία και προβληµατισµό στη χώρα µας. Και αυτό γιατί η είσοδος τουρκικών πλοίων στα χωρικά µας ύδατα -µε δεδοµένες και διακηρυγµένες τις επεκτατικές βλέψεις της Αγκυρας- θα δηµιουργούσε σοβαρά τετελεσµένα και θα είχε επικίνδυνες µακροπρόθεσµες συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Ελλάδας στο Αρχιπέλαγος.
Η REALNEWS, στο πρωτοσέλιδό της θέµα της περασµένης Κυριακής, µίλησε για «ύποπτα γερµανικά παιχνίδια στο Αιγαίο» και αποκάλυψε πως το σχέδιο που προωθεί η καγκελάριος Μέρκελ προβλέπει ότι η Frontex, µε στρατηγείο που ενδέχεται να µη βρίσκεται στη χώρα µας, θα ελέγχει και θα καθοδηγεί τις ναυτικές δυνάµεις Ελλάδας και Τουρκίας για επιχειρήσεις εντοπισµού και έρευνας-διάσωσης προσφύγων. Και βέβαια είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε στην πράξη ως ένα ιδιότυπο καθεστώς «συγκυριαρχίας» στο Αιγαίο, κάτι που η Αγκυρα επιδιώκει σταθερά µετά το 1974, µε συνεχείς προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού µας χώρου. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι ότι το θέµα της έρευνας και της διάσωσης ήταν πάντα ο «∆ούρειος Ίππος» της Τουρκίας, για να επιτύχει τους στόχους της στο Αιγαίο… Και ακριβώς γι’ αυτό έχει «επενδύσει» τα τελευταία χρόνια τεράστια χρηµατικά ποσά για να ισχυροποιηθεί στον συγκεκριμένο τοµέα.
ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, από την άλλη πλευρά, εδώ και χρόνια θεωρεί και αντιµετωπίζει την Τουρκία ως προνοµιακή του σύµµαχο στην περιοχή. Οχι µόνο γιατί η γερµανική τουριστική βιοµηχανία έχει «καταλάβει» τα τουρκικά παράλια, αλλά και γιατί η Αγκυρα είναι αυτή την περίοδο ένας από τους πλέον σηµαντικούς και… γενναιόδωρους αγοραστές γερµανικών αµυντικών συστηµάτων. Αγοράζει άρµατα µάχης Leopard ίδια σχεδόν µε τα ελληνικά και υποβρύχια πανοµοιότυπα µε αυτά που πρώτοι εµείς παραγγείλαµε. Και έτσι, παρότι η Τουρκία ζητά πολλά και σηµαντικά ανταλλάγµατα για να αναλάβει «δράση» στο µεταναστευτικό µέτωπο -ανταποκρινόµενη στην πραγµατικότητα απλώς και µόνο στις στοιχειώδεις διεθνείς υποχρεώσεις της, τις οποίες τώρα σκόπιµα αµελεί- το Βερολίνο την «χαϊδεύει», υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις και τις επιδιώξεις της.
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι ακόµη και η γερµανική τηλεόραση έκανε λόγο για «οµολογία ηθικής χρεοκοπίας» της Ευρώπης και για «ξεπούληµα» των αρχών της, µε αφορµή απαιτήσεις της Άγκυρας, όπως η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγµατεύσεών της µε την Ε.Ε., η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας, αλλά και η οικονοµική στήριξη και η πολιτική ανοχή στο µέτωπο της σύγκρουσής της µε τους Κούρδους. Και βέβαια, εύλογα διατυπώνονται τώρα υπόνοιες και για ενδεχόµενες τουρκικές αξιώσεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών διαφορών και ιδίως στο Κυπριακό, για το οποίο εµφανίζεται τις τελευταίες ηµέρες έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο. Και το ερώτηµα είναι απλό: Η χώρα µας είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει έναν πιθανό τουρκικό αιφνιδιασµό στα κρίσιµα αυτά ανοικτά εθνικά µας θέµατα;
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ δυσπραγία έχει ανοίξει τις ορέξεις της Αγκυρας. Και η τροµοκρατηµένη -από το πρώτο κύµα προσφύγων που υποδέχθηκε- Γερµανία µοιάζει έτοιµη να της προσφέρει γην και ύδωρ… Ηδη, παρά την ελληνική άρνηση στο αίτηµα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, το Βερολίνο όχι µόνο συνεχίζει, αλλά και κλιµακώνει τις πιέσεις του προς την Αθήνα, προσφέροντας µάλιστα και οικονοµικά ανταλλάγµατα, προκειµένου να ανακόψει τις µεταναστευτικές ροές προς την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη.
ΣΕ ΑΥΤΗ, λοιπόν, την κρίσιµη φάση της έντονης κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή µας, που εγκυµονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, η πολιτειακή και η πολιτική µας ηγεσία έχει εθνικό χρέος συνεχούς επαγρύπνησης και ενδελεχούς προετοιµασίας για κάθε ενδεχόµενο. Τα «σηµεία των καιρών» δεν είναι ευοίωνα! Και αν δεν αντιδράσουµε ενωµένοι και αποφασισµένοι σε κάθε µικρή ή µεγάλη αµφισβήτηση των εθνικών µας κυριαρχικών δικαιωµάτων, η οικονοµική κρίση που πλήττει σήµερα την πατρίδα µας µπορεί σύντοµα να µεταβληθεί σε εθνική τραγωδία… ∆εν επιτρέπεται ούτε χαλάρωση, ούτε εφησυχασµός. Τα σύννεφα που έχουν µαζευτεί στον ορίζοντα προµηνύουν σφοδρή καταιγίδα…