Μια φανταστική ιστορία

Μια φανταστική ιστορία

 

Γράφει ο Δίκαιος Τσερκέζος,

Καθηγητής Οικονομετρίας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης

2014. Μαρουλάς. Κάπου κοντά στο Ρέθυμνο. Στην Κρήτη. Τραπέζι στο σπίτι καθηγητή στο τοπικό πανεπιστήμιο. Συνδαιτυμόνες:  ένας απόστρατος στρατηγός και η δικαστικός υπάλληλος σύζυγος του ,ο καθηγητής και η   συνταξιούχος τραπεζικός σύζυγος του , ο λιμενικός αστυνομικός και  η ‘γερμανίδα ξεναγός’ που ζει από χρόνια στην περιοχή  και εργάζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλα είναι πλουσιοπάροχα. Στο τραπέζι  κάθονται τρείς  δημόσιοι υπάλληλοι , δύο συνταξιούχοι και ένας ιδιώτης που κατά τύχη είναι η ‘γερμανίδα ξεναγός’. Η ίδια γνωρίζει   ότι  ο καθένας μας ,της χρωστάει πολλά χρήματα. Ξέρει επίσης ότι κάποια στιγμή οι μισθοί και οι συντάξεις όλων μας πληρώθηκαν  από αυτήν. Ξέρει επίσης  ότι στα χρήματα που κερδίζει κάθε χρόνο από την δουλειά της  βασίζονται οι μισθοί και οι συντάξεις  που παρέχουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν κρύβει επίσης ότι τους χειμερινούς μήνες που είναι άνεργη  και τους περνά κυρίως στην Γερμανία , είναι αμειβόμενη  από το Ελληνικό ταμείο ανεργίας.

Το θέμα συζήτησης δεν είναι πώς φθάσαμε ως εδώ. Αυτό εξαντλήθηκε. Το θέμα είναι τι θα γίνει στο μέλλον. Η ‘επιστημονικά τεκμηριωμένη’ πρόταση πού κυριαρχεί  είναι να αξιοποιηθεί περισσότερο ο τουρισμός και μάλιστα να γίνει προσπάθεια    οι τουρίστες να  έρχονται περισσότερους μήνες. Όλοι συμφωνούν σε αυτό.  Ακόμη και η ‘γερμανίδα ξεναγός’ . Θέλει  να δουλεύει περισσότερους μήνες στην όμορφη  χώρα μας. Όλοι συμφωνούν η ‘γερμανίδα ξεναγός’  να δουλεύει  περισσότερους μήνες στην  χώρα μας που είναι και το κεφάλαιο μας. Έτσι θα έχουμε περισσότερα έσοδα και ταυτόχρονα να ελαφρυνθεί και το Ταμείο  Ανεργίας. Ίσως και να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό, η παιδεία και ο τραπεζικός τομέας ,η ραχοκοκαλιά δηλαδή  της οικονομίας μας θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εργασία της ‘γερμανίδας ξεναγού.’

 

Τι θα γίνει στο έμμεσο μέλλον;

Η οικονομία θα εμφανίσει  μια ανοδική στροφή στις αρχές του 2015. Αυτό μάλλον οφείλετε στο ότι η ίδια η οικονομία έχει …κουραστεί τα τελευταία πολλά να έχει μια καθοδική τάση. Έχει η ίδια απηυδήσει από την προχειρότητα της πολιτικής της τρόικας και των αναρμόδιων αρμοδίων ειδικών και τεχνοκρατών. Όλα αυτά αναμένετε να γίνουν διότι  στην ελληνική οικονομία υπάρχει μια κυκλική συνιστώσα που μάλλον βαρέθηκε να περιμένει και παίρνει από μόνης της , την…. πρωτοβουλία   να δημιουργήσει μια ‘βάση’  που πιθανόν να δημιουργήσει προσδοκίες για αλλαγή  της καθοδικής τάσης του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος της Ελληνικής οικονομίας .

 

 

Τι θα γίνει στο μέλλον;

Ο παραγωγικός  ιστός της οικονομίας μας είναι αδύναμος. Μικρή παραγωγή  σε μια οικονομία που χρησιμοποιεί στις εξωτερικές της συναλλαγές της ένα ακριβό νόμισμα. Χάσαμε πολύ χρόνο. Ακόμη και μέσα στα χρόνια του μνημονίου, δεν καταφέραμε να έχουμε μια ξεκάθαρη οικονομική στρατηγική. Έστω  ένα μνημόνιο μέσα στο μνημόνιο.  Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες . Δεν θα επιστρέψουμε   σύντομα στα παλαιά  μεγέθη. Θα περάσουν πολλά χρόνια και δεκαετίες. Χρέος πάντα είχαμε και θα έχουμε στο μέλλον. Δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα. Πολλές επενδυτικές ευκαιρίες έχουν χαθεί σε αυτή την δεκαετία. Πολύ φοβάμαι ότι η κύρια πηγή δημιουργίας εισοδημάτων για τα πολλά επόμενα χρόνια θα είναι η παροχή υπηρεσιών και οι προσδοκίες  μας για την αξιοποίηση των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων που φαίνεται να έχουν  πιστοποιηθεί.

Προς το παρόν  η καλύτερη ευκαιριακή στρατηγική είναι να μεγαλώσουν αριθμητικά οι μήνες  τουριστικής προσέλευσης τουριστών  στην χώρα μας ,  για να εργάζεται  περισσότερους  μήνες…. η ‘γερμανίδα ξεναγός’. Έτσι θα βγάζει   περισσότερα και θα είναι λιγότερους  μήνες στο ταμείο ανεργίας. Ίσως και να σταθεροποιηθεί έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι σιγά-σιγά θα μειώσει η ίδια  αυτά που τις χρωστάμε. Εμείς θα της εξασφαλίσουμε εκείνο το οικονομικό και νομικό περιβάλλον να εργασθεί όπως θέλει.   Η ίδια ξέρει πολύ καλά ότι αν θέλει να πάρει πίσω τα χρήματα  που μας δάνεισε πρέπει νε δουλέψει και η ίδια.  Εμείς οι Έλληνες έχουμε ειδικότητα στην εφαρμογή τέτοιων ‘ευέλικτων’ στρατηγικών.

Exit mobile version