Η ανεργία απειλεί την κοινωνική συνοχή

Αρθρο του Παναγιώτη Σφαέλου *

Η Ευρωπαϊκή οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει σιγά σιγά με μια σταδιακή ποσοτική χαλάρωση, αν και η Ελλάδα δείχνει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ανάκαμψη και την έξοδο της στις αγορές. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής Ευρώπης είναι η ανεργία, η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής οικονομίας και απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Η οικονομική κρίση χτύπησε ιδιαίτερα τους νέους, η ανεργία των οποίων εκτοξεύτηκε στον Ευρωπαϊκό νότο. Η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλη αύξηση ανεργίας με τους νέους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Η Ελλάδα εφάρμοσε μια σκληρή πολιτική λιτότητας για να αποφύγει την άτακτη χρεoκοπία, η οποία όμως εκτόξευσε την ανεργία υποβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής κατακόρυφα.

Στην ουσία, η Ελλάδα βίωσε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το μέλλον είναι ακόμη δυσοίωνο για την Ελλάδα μετά απο πέντε χρονια μνημονίου.

Η μόνη διέξοδος είναι να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις φοβήθηκαν να ολοκληρώσουν λόγω πολιτικού κόστους.

Πρέπει επειγόντως να υπάρξει μια νέα οικονομική πολιτική σε συνεργασία με την ΕΕ για την αναστροφή αυτής της κατάστασης με κύριο στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα φέρει θέσεις εργασίας.

Βέβαια, η επιστροφή στην ανάπτυξη προαπαιτεί τη γενικότερη ανδιάρθρωση της οικονομίας ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Βέβαια, αυτά τα ακούμε χρόνια και τίποτα δεν γίνεται. Τώρα όμως επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση στη ρίζα της.

Η λήψη επιδοματικών μέτρων σίγουρα βοηθάει αλλά δεν θεραπεύει τα πραγματικά αίτια της κρισης, δηλαδή την κακοδιαχείρηση και τα χρόνια ελλείματα.

 

* Ο Παναγιώτης Σφαέλος, είναι Διδάκτωρ Νομικής, University of Kent

 

Exit mobile version