Quantcast
Γιατί πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματικοί άγγελοι… - enikonomia.gr
share

Γιατί πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματικοί άγγελοι…

δημοσιεύτηκε:

Άρθρο του Παύλου Θωμόγλου *

Οι «επιχειρηματικοί άγγελοι, εδώ και πολλά χρόνια, στηρίζουν ποικιλοτρόπως πολλές νέες επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους, στο κρίσιμο στάδιο που χρειάζονται, για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Συγκεκριμένα, μια νεοφυής επιχείρηση ή καινοτόμος ιδέα, της οποίας ο δημιουργός της έχει να παρουσιάσει ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν ή υπηρεσία, για να επιβιώσει στην αγορά, χρειάζεται, πάνω από όλα, σύγχρονο μάνατζμεντ, κάτω από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, που διαμορφώνονται στις αγορές, ιδίως, με την επίδραση – κάθε φορά – των νέων τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και των κοινωνικών αλλαγών.

Βέβαια, αρχικά, χρειάζεται και τα πρώτα επενδυτικά χρηματοδοτικά κεφάλαια, για να ξεκινήσει την παραγωγή του.

Η εμπειρία, δείχνει ότι, οι δημιουργοί των νεοφυών επιχειρήσεων, συνήθως, στερούνται και των δύο αυτών βασικών προϋποθέσεων, που κατά τα πρώτα στάδιά τους, τουλάχιστον, δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε οποιαδήποτε μορφή δανεισμού, και εάν ακόμη δεν παρουσίαζε τις σημερινές – ανυπέρβλητες πολλές φορές – δυσκολίες του, λόγω του γενικότερου δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, της χώρας μας.

Σ’ ένα τέτοιο τοπίο καινοτόμου προσπάθειας ή ιδέας, έρχεται λοιπόν ο επιχειρηματικός άγγελος, πιστεύει σ’ αυτήν, και ενώνει τις δυνάμεις του. Αλλά, ας δούμε τι είναι ο επιχειρηματικός άγγελος: Είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας ή έμπειρο διοικητικό στέλεχος της αγοράς, που έχει τη διάθεση για δράση και βρίσκει ενδιαφέρον και προοπτική, στον κλάδο που προτιμά να συνεργαστεί, στον οποίον κινείται ο δημιουργός της νεοφυούς επιχείρησης ή ο εμπνευστής της αξιόλογης ιδέας, διαθέτοντας εν προκειμένω το απαιτούμενο επενδυτικό κεφάλαιο`.

Η συνεργασία αυτή, είναι φανερό πως, έχει δύο πλευρές:

– Η μία είναι η οργάνωση της επιχείρησης με τη βοήθεια του επιχειρηματικού αγγέλου, και βεβαίως η χρηματοδότησή της, κυρίως κατά τα αρχικά αλλά και στα μεταγενέστερα στάδιά της, ενώ η άλλη έχει να κάνει με τη μετοχική συμμετοχή του επιχειρηματικού αγγέλου στην επιχείρηση, γιατί αυτή η συμμετοχή αποτελεί τον πλέον υγιή τρόπο, να αποκομίσει και αυτός όφελος, να ανακτήσει τα κεφάλαια που διέθεσε.

– Από την πλευρά του δημιουργού της νεοφυούς επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αποδεχθεί, ενσυνείδητα, τη συμμετοχή του αγγέλου του, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, αφού προηγουμένως έχει συζητήσει και συμφωνήσει μαζί του, με καλή διάθεση και αναγνώριση της αμοιβαίας συμβολής τους.

Ακόμη, θα πρέπει να αποκτήσει, – εάν στερείται -, μετοχική κουλτούρα, που στο εξωτερικό, αυτή η συνεργασία είναι ευλογία, γιατί έτσι προχωρούν οι νέες επιχειρήσεις, και αργότερα, καθώς μεγαλώνουν, διεκδικούν χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια – venture capital -, και από τράπεζες, αλλά και από την κεφαλαιαγορά.

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό τον θεσμό, διότι πιστέψαμε, ότι θα είναι σημαντική η συμβολή του, στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Ξεκινήσαμε, πριν 2 χρόνια, με θετικό πρόσημο, μέχρι σήμερα, στην προσπάθειά μας, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον ενώ, σημειώνω ότι σε προηγμένες ξένες οικονομίες, παρέχονται κίνητρα φορολογικών εκπτώσεων στους επιχειρηματικούς αγγέλους.

Στο εξωτερικό, δεν υπάρχει περιφέρεια, δεν υπάρχει δήμος, δεν υπάρχει επιμελητήριο, που να μην έχει οργανώσει το δικό του, Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων.

Πρέπει να συνεχίσουμε να τολμάμε και να αγωνιζόμαστε, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον, με όλες μας τις δυνάμεις.

Είναι καθήκον μας, προς τις νεότερες γενεές, αλλά και τις επερχόμενες, αλλά και ευθύνη μας.

* Ο Παύλος Θωμόγλου είναι Β’ Αντιπροέδρος ΕΒΕΑ και προέδρος του Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων

Πηγή: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.