Quantcast
Εθνική ανάγκη το ήπιο κλίμα! - enikonomia.gr
share

Εθνική ανάγκη το ήπιο κλίμα!

δημοσιεύτηκε:

Οποιο και αν είναι τη Δευτέρα το αποτέλεσμα της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας στη Βουλή, είτε εκλεγεί δηλαδή Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε όχι, είτε εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο είτε όχι, αυτό που έχει σημασία και που δυστυχώς δεν συζητά σοβαρά και υπεύθυνα σήμερα σχεδόν κανείς, είναι η επόμενη μέρα της χώρας:

• Η συμφωνία με την τρόικα για το νέο μνημόνιο -memorandum το λένε τώρα- το οποίο θα συνοδεύσει την προληπτική γραμμή στήριξης που θα μας παρασχεθεί από τους δανειστές.

• Η διαπραγμάτευση για την απομείωση του δυσβάστακτου εξωτερικού μας χρέους, που είναι απολύτως απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις και να γυρίσει σελίδα η εθνική μας οικονομία.

• Η κατάρτιση ενός ταχύρρυθμου και καινοτόμου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, προκειμένου να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, με τις δικές μας παραγωγικές δυνάμεις.

• Η αντιμετώπιση της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει βάναυσα την ελληνική κοινωνία, με το ένα τρίτο της να έχει ήδη πτωχοποιηθεί και να ζει κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειας.

ΑΥΤΗ θα έπρεπε να είναι η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης στη χώρα, αν το πολιτικό μας σύστημα και οι ταγοί μας επεδείκνυαν στοιχειώδες έστω ενδιαφέρον για το εθνικό μας και όχι για το κομματικό ή το προσωπικό τους συμφέρον. Αυτά θα έπρεπε να συζητούν και μάλιστα με τρόπο εποικοδομητικό, σε χαμηλούς τόνους, επιδιώκοντας δηλαδή να βρουν σημεία προσέγγισης και δυνατότητες συνεννόησης, αντί να τροφοδοτούν την επικαιρότητα με τα δυσώδη και εξόχως βλαπτικά για τον δημόσιο βίο σενάρια χρηματισμών και αποστασίας που κυριαρχούν τις τελευταίες εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων των καναλιών. Εκτός και αν δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι έρχεται… Αν δηλαδή δεν είναι μόνον πολιτικά ανεύθυνοι, αλλά και ανίκανοι να σταθμίσουν τα πράγματα και να προβλέψουν τις εξελίξεις…

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ στέλνει ήδη ηχηρά μηνύματα για τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Αθήνα και τις διεκδικήσεις της. Μόλις χθες, μιλώντας στη νέα μας σαββατιάτικη εφημερίδα «Αγορά», ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, κ. Νόμπερτ Μπάρτλε (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU για θέματα προϋπολογισμού), είπε ότι «επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, εκτός από αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, δεν είναι απαραίτητα», ξεχνώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι δανειστές απέναντι στη χώρα μας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι προκειμένου το γερμανικό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του για τη χορήγηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που ζήτησε η χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τη συνταγή της τρόικας, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος και να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι όμως ο μόνος λόγος ανησυχίας για την επόμενη μέρα. Αν διαβάσετε σήμερα στο οικονομικό μας ένθετο, στη Real money, τις δηλώσεις του διευθυντή της Fitch Ratings, Ντάγκλας Ρένγουικ, για τις εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές που θα έχει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση προκύψει από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και τις ανησυχητικές προβλέψεις που διατυπώνουν στην «R» για την πορεία της οικονομίας μας πέντε διαπρεπείς καθηγητές πανεπιστημίων, θα σχηματίσετε πλήρη άποψη για το πώς πρέπει να πορευτεί στο άμεσο μέλλον η πολιτική μας ηγεσία. Οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας, αλλά και οι αρχηγοί των άλλων, μικρότερων πολιτικών σχηματισμών, έχουν στοιχειώδες χρέος -ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις- να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης, για την επόμενη μέρα. Δεν πρέπει να ακυρώσουν την προοπτική της εθνικής συνεννόησης με ακραίες, προεκλογικού τύπου, προσωπικές και κομματικές συγκρούσεις, που θα καταστήσουν «απαγορευτική» ή θα δυσχεράνουν τη μελλοντική τους επικοινωνία. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η ζωή θα τους αναγκάσει σύντομα να συνομιλήσουν…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.