Πρόγραμμα για την εγκατάσταση των πρώτων φορτιστών στις πιάτσες των ταξί εξετάζει το υπουργείο Υποδομών. Όπως είπε η υφυπουργός αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, στο 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), σε συνεργασία με την ιστοσελίδα insider.gr «σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση των πρώτων φορτιστών στις πιάτσες των ταξί, που είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών ταξί για το πρόγραμμα».
Επίσης μίλησε και για το πρόγραμμα Πράσινα Ταξί. « Στο πρόγραμμα Πράσινα Ταξί δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ως 31/12/2024, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη καταβολή επιδότησης του ποσού των 22.500 ευρώ σε επαγγελματία οδηγό στην πόλη της Πτολεμαΐδας » είπε και πρόσθεσε πως « ετήσια παράταση δόθηκε και στο πρόγραμμα e-Astypalea, όπου επίσης αυξήσαμε την επιδότηση απόσυρσης για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα από 3.000 σε 10.000 ευρώ. Τέλος, στο Φορτίζω Παντού, η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται ως τις 31 Μαΐου και σύντομα ολοκληρώνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να δώσουμε σε όλη την αγορά τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις σημαντικές επιδοτήσεις που προβλέπει το πρόγραμμα.
Απαραίτητο στοιχείο για να φτάσουμε σε μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά στη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Αθήνα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τον οποίο υλοποιούμε ως οριζόντια δέσμη μεταρρυθμίσεων, με τρεις βασικούς στόχους: την ευχρηστία των παρεχόμενων υπηρεσιών, την απλούστευση των διαδικασιών και τη διαφάνεια των συναλλαγών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ψηφιοποίηση μιας σειράς εγγράφων που ολοκληρώνουν το ψηφιακό πορτοφόλι των οδηγών.
Πλέον τα έγγραφα θα βρίσκονται στο κινητό. Πέρα από το δίπλωμα οδήγησης, ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ελέγχει για κάθε όχημά του τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, αν έχει πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας, αν το όχημά του είναι σε κίνηση ή ακινησία, το αποτέλεσμα του τελευταίου Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου και τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματός του. Παράλληλα μέσω του Gov.gr Wallet, ο πολίτης θα λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του, δύο εβδομάδες πριν τον επόμενο Τεχνικό Έλεγχο.
Η υπηρεσία Tap’N Pay
Θέλω ν’ αναφερθώ και στην υπηρεσία TapNPay, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο από τις λεωφορειακές γραμμές Express για το αεροδρόμιο. Με τη νέα αυτή υπηρεσία ο επιβάτης θα μπορεί να επιβιβάζεται στα ΜΜΜ της Αθήνας χωρίς να χρειάζεται εισιτήριο, απλά με τη χρεωστική ή πιστωτική του κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο. Η υπηρεσία αυτή, η σύμβαση για την υλοποίηση της οποίας υπεγράφη από τον ΟΑΣΑ τον Δεκέμβρη, θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο της πρωτεύουσας, πριν το τέλος του 2024. Είναι μια εικόνα που δείχνει την πρόθεση ν’ απλοποιήσουμε την παροχή υπηρεσιών στα ΜΜΜ.
Το μέλλον των αστικών μετακινήσεων όπως το οραματιζόμαστε περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση στο κέντρο της πόλης, με έμφαση στη μικροκινητικότητα, αποθάρρυνση της χρήσης θερμικών κινητήρων, κοινόχρηστα οχήματα και εκτεταμένη χρήση των ΜΜΜ. Τελικός στόχος είναι η μείωση του κυκλοφοριακού και κατ’ επέκταση των ρύπων και του θορύβου μέσα από την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος των μεταφορών η οποία θα επιτευχθεί με σταθερή πρόοδο σε 3 επίπεδα:
Α. Χρήση πιο αποδοτικών εξηλεκτρισμένων οχημάτων
Β. Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Γ. Αλλαγή φιλοσοφίας τρόπου ζωής όλων μας
Για ν’ αλλάξει η συνήθεια ετών «της βολής του Ι.Χ.» θα πρέπει να βελτιωθεί η υπηρεσία που προσφέρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μειωθεί το όριο ταχύτητας εντός αστικού ιστού στα 30km/h για να προαχθεί η μικροκινητικότητα και να δοθεί προτεραιότητα σε πεζούς και δικυκλιστές έναντι των αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι ο πολίτης θα επιλέξει μια πιο ήπια μορφή μετακίνησης αν δει ότι εξοικονομεί χρόνο και χρήμα »